Te invit să descoperi în cele 10 curiozități prezentate mai jos despre fondatorul Alibaba, Jack Ma, ce înseamnă pasiune, curaj și ambiție – cele trei elemente cheie care au alimentat motorul unei cariere de succes!

1. Jack și-a început cariera ca profesor de lb. Engleză

Jack Ma a pornit în carieră ca profesor, știa foarte puține lucruri despre lumea IT. Nici în ziua de astăzi nu știe decât chestii de bază ca trimisul email-urilor, dar asta nu l-a împiedicat să creeze un gigant online și să acumuleze o avere de 23 de miliarde de dolari.

2.  Primul său salariu a fost de $15

La Universitatea unde preda Engleză, era profesorul a 500 de studenți. A predat timp de 5 ani cu salariu lunar cuprins între $12 – $15.

3. Obișnuia să ofere tururi gratuite turiștilor străini doar pentru a învăța lb. Engleză

Pe vremea când avea 12 ani, Jack a dezvoltat o dorință arzătoare de a învăța lb. Engleză. Timp de 8 ani a oferit tururi gratuite turiștilor în orașul natal doar pentru a profita de acele ore în care putea conversa în engleză. Știa că e cea mai bună metodă de a învăța limba.

4. Aproape că a fost ucis de un om de afaceri american în anul 1995

În 1995, Jack Ma a călătorit în SUA pentru a ajuta o companie chineză să recupereze bani de la un om de afaceri american. În loc să scoată banii, americanul a scos un pistol amenințându-l pe Jack, după care l-a închis în casa sa timp de 2 zile. Jack a reușit să scape promițând afaceristului că va porni o firmă în China și va încheia un parteneriat cu acesta, chiar dacă știa foarte puține lucruri despre internet pe vremea aceea.

5. A făcut primii pași în lumea afacerilor online construind site-uri pentru companii chineze

Asta s-a întâmplat imediat după incidentul cu afaceristul american. Jack a pornit lupta de promovare a internetului în mediul de afaceri chinez și convingea companiile că internetul este viitorul, iar el le putea facilita un viitor strălucit construindu-le site-uri.

Într-un interviu, Jack Ma povestește: „În ziua în care ne-am conectat la internet, mi-am invitat prietenii și oameni de televiziune la mine acasă. Aveam o conexiune dial-up foarte înceată. Am așteptat 3 ore și jumătate pentru o jumătate de pagină web. Am băut, ne-am uitat la TV și am jucat cărți în timp ce așteptam ca pagina să se încarcă. Le-am demonstrat invitaților mei că internetul există!”

6. A strâns $60.000 pentru prima finanțare Alibaba în 2 ore

În 1999, a strâns 18 oameni în apartamentul său și le-a vorbit timp de 2 ore despre viziunea sa. Toată lumea a pus bani pe masă, însumând un total $60.000 pentru a porni Alibaba.

7.  Cum a fost ales numele de ‘Alibaba’?

Lui Jack i-a fost clar din totdeauna că dorea ca această companie pe care o creea va porni global, deci dorea un nume global. Alibaba e simplu de pronunțat și oamenii de pretutindeni asociază numele cu celebrul ”Sesam, deschide-te”, comanda dată de Ali Baba pentru a deschide ușile ce duceau la comorile din 1001 de nopți.

8. Jack Ma a fost primul antreprenor chinez care a ajuns pe coverul revistei Forbes

9. O conversație interesantă între Jack Ma și soția sa Zhang Ying.

Zhang e unul dintre membri fondatori ai Alibaba iar conversația următoare au avut-o după 2 ani de la lansarea companiei.

Zhang l-a întrebat pe Jack câți bani a făcut compania și acesta a ridicat un deget. Zhang întreabă ”10 milioane de yuani? ($1.6 milioane)”, iar Jack răspunde că nu. ”100 de milioane de yuani? ($16 milioane)”, a întrebat din nou Zhang, la care Ma a răspuns din nou că nu. ”Un milioan de yuani? ($160.000)”, întreabă Zhang dezamăgită. Jack răspunde cu da, iar la câteva secunde după adaugă ”pe zi”!

10. Într-un interviu a menționat motivul succesului său

„Au existat 3 motive pentru care noi am supraviețuit. Nu am avut nici bani, nici tehnologie și nici un plan. Fiecare dolar a fost folosit cu grijă!”

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x