30zile-31cuvinte-zi2

Chiar dacă nu prea funcționează, uneori trebuie să fim (sau să devenim) suficient de deștepți ca să învățăm din greșelile altora – iar eu am făcut greșeli din plin. Uite 10 dintre ele:

1. Recunosc. M-am procrastinat și încă o fac.

Una dintre cele mai mari ”boli” pentru care nu s-a inventat vaccin e procrastinarea. Deși urăsc să amân lucrurile, uneori pur și simplu nu am chef să le fac. Dacă stau și mai raționalizez puțin, conștientizez că e pur vina mea – în agendă nu ar trebui să existe lucruri care să permită procrastinarea. Toată schema e să alegi lucrurile cu adevărat importante și să eviți consumatorii de timp, nervi și viață (până la urmă îți risipești viața făcând tot felul de lucruri neimportante dacă alegi prost).

2. Am apelat la relații și pile ca să trec un examen.

În încercarea disperată de a promova cât mai multe examene ca să nu rămân ”repetent” în prima încercare a mea de a promova anul 1 (mda…), am apelat la o cunoștință care avea o cunoștință ce a vorbit cu proful respectiv. Se făcea că proful a decis să anunțe notele în amfiteatru, într-un curs cu toată seria și astfel i-a chemat pe toți pe rând în față.Când mi-a venit rândul a spus așa: ”Stepan, 5. Europa are nevoie de culegători de pătrunjel”. Evident am intrat în pământ de rușine, mai ales că ”auditoriul” a fost pe fază.

3. N-am dat flori când a trebuit și papucii când a fost nevoie.

Cu femeile e complicat uneori. Trebuie să faci estimări/calcule bune ca să știi când e momentul potrivit ca să cumperi flori, astfel încât să nu exagerezi dar nici să uiți cu lunile. La fel, trebuie să fii suficient de bun ca să știi când e timpul să scoți papucii prăfuiți de sub pat ca să-i înapoiezi, pentru că treaba nu mai merge de ceva vreme și tu erai cumva pe autopilot sau prizonierul propriei prostii.

4. Am cumpărat papuci ieftini.

La papuci nu-i ca la haine – părerea mea. Dacă eram prea zgârcit să cumpăr 4 perechi de papuci cu 50 de lei care să mă țină cumulat un an, am descoperit că e mai rentabil să cheltui 200 de lei pe o pereche bună care să mă țină tot un an dar să-mi protejeze picioarele așa cum trebuie – mai ales că sunt și alergător și uzura e mare începând de la ligamente și terminând cu articulațiile de peste tot. Fără compromisuri de genul!

5. De 3x student în anul 1

În încercarea mea de a mă conforma ”legilor” societății, am repetat anul 1 la Politehnica Timișoara, secția ETC (primii șapte ani sunt grei până ajungi în anul trei). După ce am eșuat din nou, am ascultat de sfaturi și m-am înscris la o altă facultate – din Arad – bună doar de făcut, pe care evident am abandonat-o după un semestru, și acela făcut la fără frecvență. Am învățatînvățământul formal nu e pentru mine. Apoi l-am auzit pe Robert Kiyosaki spunând: ”Ești puturos și nu-ți place școala? Fă-te antreprenor.”. M-am evanghelizat pe loc și am știut imediat ce am de făcut.

Citește partea a 2-a.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)