10obiceiuri

Dezvoltarea personală înseamnă război cu obiceiurile proaste și război pentru instalarea obiceiurilor bune, care te apropie de obiectivele tale pe termen lung. Faza interesantă e că atunci când declari război obiceiurilor proaste, multe dintre ele fiind prezente mai jos, îți activezi radarul seducțiilor negative care te bombardează zilnic și ești capabil să reacționezi ca un om cu capul pe umeri, spunând NU la tot ce nu ți-e cu folos.

Am găsit pe lifehack.org o listă de obiceiuri negative la care trebuie să renunți dacă vrei PROGRES (n-o să mai folosesc cuvântul succes pentru că am impresia că deja e un clișeu pentru mulți). Acum, reamintește-ți ce știai deja:

1. Nu lucra în interiorul zonei de confort. Când ești în afara zonei de confort (simțind anxietate și lipsa controlului) ești forțat să găsești soluții noi, să progresezi. Chestia asta o trăiesc des mai ales că de 4 ani lucrez de acasă. Când mediul e confortabil și călduț, nu prea ești motivat să faci mai mult.

Când mă gândesc la asta, mă gândesc la un om preistoric care stă într-o peșteră cu ”nevastă-sa” și copii, nefiind forțat să iasă afară și să înfrunte pericolele pentru că în fiecare zi cineva îi aduce în peșteră mâncare. Cred că trebuie să îți fie foame ca să progresezi.

2. Nu te opri niciodată din învățat. Asta e mai mult decât evident. Cum poți avea pretenția și așteptarea ca să îți crească salariul la locul de muncă, de la an la an, dacă tu stai pe loc fără să aduci mai multă valoare, dacă tu nu înveți mai mult?!

Preferi să mergi la un medic care învață continuu sau la unul care nu și-a mai actualizat cunoștințele din facultate – asta acum 20 de ani?!

3. Nu te teme să ceri sfaturi. Când citesc o carte mă gândesc că accept sfatul cuiva care a petrecut poate 10 ani într-un domeniu. La fel, dacă am de rezolvat o problemă, mă gândesc că e mult mai util să folosești o oră pentru a primi un sfat ca să economisești astfel 100 sau chiar 1000 de ore. Nu mai pun banii și sănătatea. Știi ce zic atunci când cineva mă refuză – chiar dacă asta e foarte rar? Spune NEEEXT!

4. Nu te pierde în detalii. E ok să acorzi atenție detaliilor, dar trebuie să reziști tentației de a te pierde în detalii. Eu cred că orice detaliu se poate subdiviza și cere de 10x mai multă atenție. Dacă vrei să construiești o casă nu are sens să te gândești de la ce magazin o să cumperi vopseaua pentru pereții din sufragerie, când tu nu ai turnată nici fundația.

5. Nu lucra la mai multe lucruri simultan. Multitasking-ul e o iluzie, scade productivitatea și din proprie experiență pot spune răspicat amplifică nivelul de STRES!

Emma Watson a spus o fază super tare: „Tocmai mi-am scăpat iPhone-ul în supă. Cred că e timpul să termin cu multitasking-ul”.

6. Nu te minți singur. Uneori e greu să acceptăm realitatea (puterea obișnuinței), și preferăm să mințim – de multe ori pe pilot automat inventăm tot felul de scuze. E dificil să fii conștient de toate gândurile tale în permanență, dar cred că trebuie niște introspecție serioasă când vine vorba de minciuni pentru că unele sunt atât de repetitive și de vechi încât pot părea naturale, normale și sunt foarte limitative. Când respingi adevărul, respingi adevăratul tău potențial – zicea Steve Maraboli.

7. Nu amâna să ceri feedback. Adevărul e uneori în fața ochilor și nu-l vedem. E atât de simplu să cerem păreri pe care să le luăm în considerare și să le cântărim ulterior (de asta e bine să ai nevastă – îți dă constant feedback-uri, chiar și fără să i le ceri).

8. Nu te mai lăsa condus, ci condu! Există două tipuri de oameni: cei care se lasă conduși și cei care conduc. Unde crezi că sunt cele mai mari avantaje? Omul care conduce e cel care știe să ia decizii rapid și să-și asume responsabilitatea pentru rezultate, fără să aștepte reacția sau intervenția celorlalți.

9. Nu lăsa trecutul să dicteze viitorului. Trecutul trebuie să fie o școală pentru a nu mai repeta greșelile din trecut, dar și pentru a repeta deciziile bune (asta nu se prea spune).

10. Nu sta în preajma negativiștilor. Eu am un bec roșu care se aprinde când dau de negativiști și, în același timp, care se aprinde când eu devin negativist. Ce îți poate oferi un tip care toată ziua se plânge de cât de greu îi e? Nu îți oferă nimic. Asta nu înseamnă că trebuie să eviți un om care se plânge la fel cum ai evita un lepros. Poate că omul are nevoie de ajutor real – nu e doar un plângăcios de meserie. Trebuie să faci diferența.

Joel Olsteen spune așa: „Nu te poți aștepta să trăiești o viață abundentă și pozitivă dacă îți petreci timpul cu negativiști”.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)