Te energizezi foarte tare când îți vine o idee nouă sau ai parte de o experiență nouă. Începi mai multe chestii deodată și apoi îți pierzi avântul. Se duce entuziasmul și renunți.

De regulă, după ce începi să faci ceva, la un moment dat nu ți se mai pare atât de extraordinar și de satisfăcător acel lucru.

Apoi îți smulgi părul din cap și te condamni.

Ai impresia că niciodată nu o să reușești să duci ceva la bun sfârșit și te vezi ca pe un ratat. Ce sentiment oribil. Dezgustător! Îți scade atât de mult stima de sine încât te uiți în jur și îi vezi pe toți mai buni și mai deștepți decât tine.

Știu toate astea pentru că vorbesc din propria experiență. Am avut foarte multe de pierdut din cauza asta. Cea mai mare pierdere este timpul. Acum sunt în punctul în care m-am săturat de săturat! Vreau schimbare! Vreau progres!

Așa că, m-am pus să caut câteva articole scrise de occidentali. Prima chestie care îmi vine în cap ca să rezolvi problema asta e să duci până la capăt orice ai început în momentul ăsta. Oricât de mult te-ai lupta cu tine și ai fi în dezacord cu tine, trebuie să o faci. Ori, poți să simți în continuare toate acele sentimente grețoase de care ești scârbit.

Ce sfaturi am găsit? Ia aminte, că și eu iau:

  1. Fii selectiv când spui DA unui proiect. Asigură-te că ceea ce vei face te pasionează. Dacă nu ești 100% sigur că vrei să faci asta, nu te arunca cu totul în piscină. Bagă puțin piciorul în apă ca să o testezi. Nu vrei să irosești timp și alte resurse aiurea.
  2. Estimează resursele de care ai nevoie. Ca în orice companie, înainte să începi, fă o estimare a resurselor de care ai nevoie. Estimează cât timp și efort trebuie să investești. Ideea e să ai ceva după care să te ghidezi și să devii conștient de ceea ce vei face.
  3. Plănuiește timpul și energia corespunzător. După ce ai făcut estimarea trebuie să faci un plan detaliat. Fă o listă de acțiuni folosind un calendar. Programează ceea ce ai de făcut ca să ai o imagine completă a progresului tău. Un mare motiv pentru pierderea interesului și al entuziasmului e că oamenii subestimează timpul și energia pe care le vor investi. Plănuind vei avea așteptări realiste. Vei știi că dacă lucrezi X ore și depui Y efort, o să ai rezultatul Z.
  4. Încetează să mai fii un perfecționist. De câte ori nu ai amânat să faci ceva sub pretextul că vrei ca totul să fie perfect? Un sfat este să spargi un obiectiv în obiective mai mici și să te pui pe rând să le rezolvi. Dacă tot nu te-ai motivat să faci ce ai de făcut, sparge-le în obiective și mai mici. În așa fel vei obține niște obiective foarte simple, ușor de rezolvat, și te vei întreba de ce nu te-ai apucat deja de lucru.
  5. Angajează-te să faci ceea ce ți-ai propus. Când te-ai apucat să faci ceva, termină acel ceva. Dă-ți șansa de a renunța totuși la proiect dacă chiar nu este în concordanță cu viziunea ta.
  6. Conectează-te la rezultatul final și viziunea finală a proiectului. De multe ori pornim un proiect cu entuziasm și renunțăm pentru că nu mai vedem care sunt motivele pentru care facem ceea ce facem. Ceea ce obținem la final este ceea ce ne motivează cel mai puternic. Adu-ți aminte ceea ce te-a motivat să pleci la drum.
  7. Îndeplinește obiectivele în ordinea satisfacției aduse. Când te apuci să rezolvi lista de obiective, nu trebuie neapărat să le faci în ordine. Fă ceea ce îți produce mai multă satisfacție în primul rând. Lista se va împuțina și vei finaliza restul mult mai ușor.
  8. Ține evidența progresului tău. Fă un tabel în care ții evidența progresului. Măsoară caracteristicile jobului pe care îl desfășori și astfel vei știi oricând dacă ești pe calea cea bună sau nu, și cât mai ai până la final.
  9. Sărbătorește ceea ce ai realizat până în acest moment. Uneori te descurajezi pentru că mai ai foarte multe de realizat până la final. Ține minte un lucru: tot ce ai făcut până acum e o realizare și sărbătorește fiecare etapă finalizată cu succes!
  10. Nu forța dacă vezi că într-adevăr lucrurile nu merg spre bine.

Aceasta a fost lista și sper să îți ofere o libertate mai mare și mai multă motivație pe viitor. Ca o concluzie pentru entuziaști: Când te entuziasmezi de o idee și vrei să o pui în aplicare, fă imediat primul pas. Nu amâna! Restul vor veni ulterior dacă respecți cele 10 reguli de mai sus.

Mult succes!

renunta

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)