Diavolul procrastinării, acest termen importat relativ recent din limba engleză de bătrânii dezvoltării personale, îmi dă de furcă zi de zi. Cred că nu numai mie. Mă uit pe blog și văd că ultima postare era prin 30 iunie, azi fiind 3 iulie, promisiunea mea de a scrie zilnic fiind încă picioare, chiar dacă ușor atrofiată. Dar ce să-i faci? Nu toate luptele cu procastinarea sunt câștigate. Uneori (trebuie să) mai și pierzi.

Procastinarea e de fapt lenea. La unii e doar frică. Tot amână și amână până când, în cele din urmă poate și uită că au de făcut ceva.

Nu degeaba era o vorbă care zicea că dimineața trebuie să te ocupi prima oară de ceea ce urăști cel mai mult să faci pentru că vei fi mai energizat. În cele din urmă, dacă îți ții o evidență a progreselor personale, vei putea vedea dacă ai rămas în urmă, cât timp ai pierdut și poate astfel te vei programa să faci ceea ce ai de făcut, cât mai eficient.

Iată cei 11 Pași de urmat pentru a Exorciza Procastinarea:

1. Sparge munca în pași mici ca să nu ai impresia că trebuie să urci pe Everest sau să muți apa dintr-o găleată, într-alta, folosind o linguriță. Divide et impera! Cucerește pas cu pas fiecare mic obiectiv.

2. Schimbă mediul în care lucrezi. Un mediu nou are un impact diferit asupra creativității tale. De multe ori am simțit că am nevoie să schimb ceva în camera de lucru (care din păcate coincide cu cea de odihnă). Uneori mutam mobila, alteori schimbam chiar încăperea cu totul. Merge! Creierul detectează mediul confortabil în subconștient și emite semnale ca”Bucură-te de clipele astea plăcute și liniștite în camera ta. Amână, stai calm, nu te stresa, mai poți pierde niște timp”. Ce creier ”saboteur” avem!

3. Setează deadline la toate obiectivele tale. Astfel pui presiune pe tine. Îți poți impune chiar și o pedeapsă / penalizare în cazul în care nu duci la bun sfârșit angajamentul. Fiecare mic pas din obiectivul tău mare trebuie să aibă un deadline. Altfel nu faci decât să inviți procastinarea să se cuibărească în mintea ta.

4. Elimină toate elementele care îți distrag atenția, fie că e vorba de notificările sonore de la email, facebook etc.

5. Ieși cu oameni care te inspiră la acțiune și mișcare.

6. Fă-ți prieteni care te încurajează să îți faci deadline-uri. Aceștia te motivează să îți faci treaba într-un timp realistic și rezonabil.

7. Vorbește cu ceilalți despre planurile tale. Astfel vei pune și mai multă presiune pe tine ca să îți respecți angajamentul în termenul de timp stabilit.

8. Conectează-te cu oameni care au realizat deja ceea ce vrei tu să faci.

9. Reclarifică-ți obiectivele. Uneori am pățit să nu mai îmi doresc ceea ce tot amânam să fac pentru că de fapt nu mai era o prioritate pentru mine sau probabil am găsit suficiente argumente ca să demonstrez subconștient că nu mai e rentabil. Ia-ți o perioadă de gândire și analizează ceea ce faci și mai ales în ce investești cel mai mult timp. Vezi și ce anume tot amâni să faci.

10. Încetează să mai complici lucrurile. Perfecționismul e responsabil foarte mult de procastinarea oamenilor. Unii așteaptă momentul potrivit sau condițiile potrivite pentru a face ceva dar în realitate mai bine învățăm și evoluăm trecând prin diverse experiențe, dificultăți și provocări.

11. Revino-ți și pune-te pe treabă. Fără acțiune nu faci nimic în afară de a visa. Visele și planurile nu îți pun pită pe masă ci mersul pe teren, în mijlocul acțiunii!

Dacă ți-au plăcut, distribuie articolul pe Facebook și alte rețele de socializare pe care le folosești. Deasemenea, lasă-mi un comentariu cu ideea care ți-a plăcut cel mai mult. Mult succes!!!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)