Lavanda este planta cu cele mai largi întrebuințări dintre toate plantele din care se produc uleiurile esențiale. Este celebră pentru proprietățile de relaxare ale corpului și e foarte  recomandată pentru piele fiind folosită pentru a curăța tăieturile, pentru a trata vânătăile și pentru a vindeca iritațiile pielii. Are o aromă liniștitoare, relaxantă, ce echilibrează atât trupul cât și starea emoțională.

Ulei de lavandă în format de prezentare, în recipiente mici de sticlă, închise ermetic cu dopuri de plută.

Ulei de lavandă în format de prezentare, în recipiente mici de sticlă, închise ermetic cu dopuri de plută.

Voi prezenta în continuare 13 modalități de utilizare a uleiului de lavandă în viața de zi cu zi:

1. Relaxare

Puneți 2-3 stropi de ulei de lavandă în palmă și freacă bine palmele până se absoarbe uleiul. Du palmele la gură și inhalează puternic pentru a simți aroma de lavandă intrând în profunzime în sistemul respirator și amigdale. Pe măsură ce inhalezi ți se va induce o stare de relaxare. Deasemenea poți freca și pe tâmple, încheieturi sau chiar pe picioare.

2. Probleme cu somnul

Folosește aceeași tehnică a inhalării dar de data aceasta poți atinge perina cu palmele ușor impregnate cu ulei pentru a pătrunde aroma în material. Aroma va persista toată noaptea și te va relaxa chiar și în somn.

3. Înțepătură de albină / mușcături de insecte

Un strop de ulei de lavandă peste zona de piele afectată va reduce usturimile, mâncăturile și inflamarea.

4. Arsuri minore

2-3 stropi de ulei pe o arsură minoră vor reduce senzațiile neplăcute. Pielea se va regenera mai rapid iar roșeața pielii și umflăturile vor fi reduse considerabil.

5. Tăieturi

Ajută la oprirea sângerării, curăță rana și distruge bacteriile.

6. Tratează eczema și dermatita

Amestecă câțiva stropi de ulei de lavandă cu ulei cocos sau susan după care poți aplica pe zona de piele bolnavă.

7. Rău de mare sau rău de mișcare

Pentru a reduce simptomele de rău de mare sau rău de mișcare poți pune o picătură de ulei de lavandă pe partea din spate a limbii (spre gât). Se mai poate aplica și în spatele urechilor sau în jurul buricului.

8. Sângerările nasului

Pune un strop de ulei de lavandă pe o batistă și înfășoară un cub de gheață aceasta. Ține batista sub nas, astfel încât cubul să fie chiar la baza nasului unde se face contactul cu buza superioară.

9. Pielea uscată sau crăpată

Se freacă pielea afectată cu unul sau mai mulți stropi de ulei de lavandă în funcție de suprafață. În scurt timp pielea își va recăpăta elasticitatea.

10. Buze arse de soare sau crăpate

La fel ca și în cazul anterior de la punctul 9, se pune un strop de ulei pe buze și se freacă ușor.

11. Alergie și febra fânului

Se folosește tehnica de inhalație care ajută la reducerea simptomelor cauzate de aceste alergii. Se vor reduce strănuturile și lăcrimatul deoarece glandele olfactive se vor relaxa.

12. Mătreața

Da, uleiul de lavandă tratează și mătreața prin frecarea scalpului.

13. Herpes

Un strop de ulei de lavandă pe herpes va reduce inflamația și va elimina herpesul.

Acestea sunt probabil doar câteva dintre zecile de proprietăți benefice ale lavandei. Uleiul de lavandă poate fi achiziționat în sticluțe mici, eu am găsit în recipiente de 10 ml. Prețul este destul de piperat, undeva în jur de 20 de lei pentru 10 ml dar merită. A avea o sticluță de lavandă la îndemână e ca și cum ai avea un kit medical.

În cazul în care te întrebi care este legătura dintre lavandă și tematica acestui blog, vreau să îți răspund în câteva cuvinte. Afacerea cu producerea de lavandă în culturi proprii este una dintre cele mai profitabile din domeniul agriculturii. În anul 2014 voi cultiva primul hectar de pământ cu această plantă miraculoasă și voi intra încet în această mare industrie a platelor farmaceutice/cosmetice.

Voi scrie diverse articole cu privire la evoluția mea în cadrul acestei afaceri iar dacă ești interesat poți urmări categoria dedicată afacerii cu lavandă din blogul acesta.

Deasemenea poți citi despre experiența mea pe pepiniera de lavandă din Ocna Mureș alături de domnul Ioan Iacob, un om extraordinar care este și cel mai puternic producător de butași de lavandă din România.

P.S. Uite aici încă câteva produse pe bază de lavandă care se comercializează

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x