La înființarea culturii de lavandă sunt foarte multe lucruri de care trebuie să țină seama orice persoană interesată de a porni o afacere în această nișă. La 15 dintre aceste întrebări, au răspuns Irina și Tudor Panait, doi cultivatori de lavandă din Timișoara. În cadrul unui interviu televizat aceștia au cuprins următoarele subiecte:
1. Care sunt clienții pentru cultura de lavandă?
- alți oameni care vor să înceapă o cultură de lavandă (cererea e foarte mare)
- companii farmaceutice, naturiste
- decoratori și cei din peisagistică
- apicultori
2. Cât teren am nevoie pentru cultura de lavandă?
Recomandat e să începi cu un teren mic de câteva sute de metri pătrați ca să testezi și să te obișnuiești cu munca. După un an poți să te extinzi la 2-3-5 hectare sau cât îți dorești.
3. Cât costă butașii de lavandă pentru un hectar de teren?
La un hectar costă în jur de 30.000 de lei.
4. Cât costă lucrările de pământ la un hectar?
Dacă ai utilajele tale te costă motorina. Dacă nu, te costă 2000 și până în 3000 de lei ca să închiriezi toate utilajele, la un hectar.
5. Ce presupune irigația lavandei și cum se poate face?
În primul an trebuie să ai un sistem de irigație bine pus la punct pentru că e esențial, lavanda fiind în creștere. Se poate realiza printr-un sistem de picurare care e recomandat. În jur de 6000 de lei costă per hectar un sistem de picurare mai ieftin. Dacă e nevoie și de foraj, costurile se măresc. Marea parte a cultivatorilor udă cu vidanja lavanda. Intră printre rânduri cu un tractor și efectiv udă rândurile.
6. Când se plantează butașii de lavandă?
Butașii de lavandă se pot planta în două perioade a anului. Fie în luna martie, fie în octombrie-noiembrie.
7. Când se recoltează lavanda?
Lavanda e recoltată vara, în luna iunie. Dacă precipitațiile sunt favorabile și timpul bun, va exista și o a 2-a recoltă în toamnă.
8. Câtă muncă presupune o cultură de lavandă?
Depinde de gradul de mecanizare. Fizic, va fii nevoie de zilieri sau alte ajutoare pentru a putea face față buruienilor care cresc constant. Deasemenea la înființare, dacă aveți posibilitatea să achiziționați plantator de răsaduri, munca va fii mult ușurată. De regulă în România, cultivatorii plantează și recoltează manual, nu sunt folosite utilaje mecanizate.
9. Ce caracteristici trebuie să aibă terenul pe care se înființează cultura de lavandă?
În general cel mai important este ca terenul să aibă un pH între 6,5 și 7,5. Nu este foarte important ca terenul să fie bogat în nutrienți, lavanda crește foarte bine pe un teren sărac. Este foarte important ca terenul să nu băltească, să fie chiar în pantă. Dacă nu e în pantă, e nevoie de drene pentru a evita inundațiile. Spre exemplu dacă ai o cultură de 5 ani și e inundată, practic ai pierdut munca de 5 ani. Inundațiile reprezintă cel mai mare pericol pentru lavandă.
10. În cât timp lavanda ajunge la o maturitate în ceea ce privește volumul recoltat?
În al 3-lea an de cultură, lavanda ajunge la maturitate.
11. Cât de importantă e clima pentru lavandă?
Lavandei îi place clima mai caldă cu ierni nu prea reci. E ”imună” la căldură dar la temperaturi de – 20 grade are nevoie să fie protejată bine, cu pământ, pentru a nu îngheța.
12. Ce model de business se poate face cu lavandă? Cum se poate vinde lavanda?
Lavanda se poate monetiza prin mai multe metode:
- planta verde se poate vinde către distilerii care fac uleiuri
- planta uscată de cultivator se poate vinde către producătorii de ceaiuri sau în industria alimentară
- se poate face ulei care mai apoi să fie vândut companiilor de cosmetică, farmaceutică (care folosesc ulei BIO), magazinelor care îmbuteliază și vând sticluțe mici de ulei, în industria alimentară, aromaterapie.
- uite câteva idei de produse pe bază de lavandă.
13. Există distilerii în România?
În acest moment nu există distilerii în România.
14. Există locuri unde se poate vinde uleiul?
Da. Uleiul este foarte simplu de vândut spre deosebire de planta uscată, care se vinde și ea, dar la un moment dat nu vor mai fi atât de mulți producători de ceaiuri. Uleiul în schimb are foarte multe întrebuințări.
15. În cât timp se poate recupera investiția inițială în cultura de lavandă?
Costurile pentru înființarea unui hectar de cultură de lavandă variază dar poate ajunge și la 10.000 de euro. Ca să recuperăm investiția vânzând uleiul de lavandă putem lua ca exemplu un producător care cumpără uleiul cu 80 de euro / litru. La un hectar de lavandă se pot obține 100 de litri de ulei de lavandă. Asta înseamnă că din anul 3 (când lavanda ajunge la maturitate), se pot scoate 8000 de euro pe hectar din vânzarea uleiului de lavandă.
multumesc ….informatii extrem de utile….
Nu mai fa marketing cu astfel de subiecte.Sunt oameni care au nevoie de informatie, nu de “advertoriale”, generatoare doar de trafic.
Nu ai pregatire ca sa poti sustine cele scrise.
Articolul a făcut parte din documentarea mea. Există oameni care vor găsi valoare în ceea ce spun acei oameni cu experiență. Nu am vorbit de la mine ci ”de la ei” 🙂 Mult succes cu tot ce-ți propui!
Da sunt interesante informațiile despre lavandă si eu am 3 hectare de teren agricol si M-a gândesc la cultivarea lavandei de aceea m-a informez despre acest lucru si pe urma unde se vinde lavandă mi ar plăcea sa m-a puneți in legătura cu persoanele care se ocupa cu asa ceva
Puteți lua legătura cu Irina și Tudor Panait. Nu am nr de telefon dar se poate găsi pe FB sau la ei pe site.
foarte interesant si detaliat dar as vrea sa pot intra in contact cu oaneni seriosi care se ocupa de astfel de culturi de la care sa am ce invata ,d-i Jakob,fam.Panait si altii
cam cat ar costa infiintarea unei distilarii?
Distileria se cumpără sau se face. Am auzit oameni care și-au făcut una. De cumpărat e destul de scumpă una nouă, din inox (China).
Nu este o afacere rentabila decat pe suprafete mari,cu utilaje si contracte sigure unde sa livrezi marfa indiferent ce e ea verde sau ulei. In Romania deocamdata cultivarea de lavanda e un fel de FNI pentru prosti.
De ce zic asta? Majoritatea care cultiva lavanda, cultiva butasi si vand la alti prost ca mine sau ca altul care vrea sa faca o afacere din asta.Cautati pe google dupa lavanda afacere etc si o sa gasiti vand butasi ..vand butasi. Daca te apusi si cultivi un hectar,doua ajungi ca o culegi si nu ai ce face cu ea. Aceiasi situatie ca la oua de prepelite.
Si daca esti atent la ce spun ei acolo investesti niste bani sa zicem 8 mii de euro,dar sigur e mai mult,cumperi de la ei butasii deci ei au castigat din start. IN primul si al doilea an te uiti pe camp cu ochii in soare. In al treilea am strangi ceva nu stii ce sa faci cu ele sa stai sa vinzi asa la bucheti ai dat faliment sin prima. Si dupa cum spune domnul, cel mai scump e uleiul.Sa presupunem ca iti faci o distilerie,ca nu e mare istorie,si faci 100 de litri si ai noroc si nu versi pe jos vreo 3 litri cand te ia draci,ai din nou noroc si o vinzi si castigi 8000 de euro. Bani astia nu sunt profit s ane intelegem bine.Din astia 8000 scade cheltuieli pe tot anul respectiv,cum ar fi scule de care ai nevoie,sa platesti oamenii la cules,bani pentru motorina sau benzina de cate ori te duci intr un an pe acolo,mai dai cu apa cu o cisterna ceva ca irigatie nu poate fi vorba,telefoane pana gasesti unde sa o vinzi si multe multe cheltuieli care apar.Daca ramai cu 2000 de euro e belea.Se merita sa muncesti un an pentru 200 de euro?
Asta daca e real ca faci 100 de litri la hectar.
Deci in afacerea asta castiga oameni care vand butasi si lavanda sau ulei de lavanda.Eu unu daca as cultiva lavanda sa o vand si ulei, as tine cat mai secreta treaba,cum o cultiv,ce secrete am pentru a creste productia,unde o dau,cum,pret tot.Sa nu am concurenta.Daca acuma as fi in Romania 500 de producatori si in 3 ani 2500 nu mi ar fi bine.
Astia care vand butasi castiga pentru ca anu asta are 100 de prosti care cumpara,jumare rentunta din al doilea an,la anul alti prosti si tot asa cativa ani apoi se reprofileaza si ei pe iepuri sau vulpi zburatoare cine stie.Ei toto astia zic o sa trecem si pe cultivat o sa facem si distilerie ca sa dea idei la prosti sa se vada bogati si mari producatori.
Iar daca va uitati al comentarii ep toate site uril unde apar articole,toti zic vreau si eu cum iau legatura, tel are,cum, de unde, gata ma apuc..99% nu o sa faca nimic.
Păi dacă 99% nu fac nimic, atunci tot e bine pentru un om hotărât ca să facă bani din asta, nu? Pentru că nu le face concurență decât cei 1%. Nu îmi place să vorbesc fără experiență prea mare. Am încercat și eu gustul agriculturii dar nu mă atrage (chiar și cu lavandă am încercat, informat, călătorit la Ioan Iakob, cumpărat butași, inventat idei de înmulțire butași din semințe preîncolțite și multe altele). Am renunțat pentru că nu vreau să cad în capcana îmbogățirii peste noapte. Cei care fac bani puternic acum, o fac într-adevăr din butași vânduți. Le urez mult succes pentru că e o afacere din care se câștigă foarte puternic.
Dragut raspuns! Multumesc! hahahahaha, de vulpi zburatoare ma apuc si eu…
Bogdan are DREPTATE, informatii trnchiate pe net, recomandari privind desfacere=IOC.
Vasile, afacerea asta sigur nu e pentru tine. Îți recomand să te reorientezi, poate chiar în afara agriculturii.
iti cumpar eu toata productia de lavanda, cu contract pe 20 de ani, [email protected], si daca vrei te ajut sa infiintezi o cultura, nu-ti vand nimic, iti ofer informatia exacta si precisa ca sa nu fii dezamagit. dr.ing. Lucia Lupea
Dumneavoastra, dna Lucia Lupea, mai bine v-ati plati furnizorii. Vad ca in continuarea cautati posibile “tinte”. Sper totusi sa nu ne intalnim vreodata…
Exact ce spuneam eu mai sus.Castiga doar cei care vand butasi,ceilalti cumpara,se chinuie si dispar,apoi apar altii care cumpara butasi.Eu inteleg ca cineva cultiva lavanda produce lavanda ulei sau o vinde proaspata sau uscata si dupa un timp se ocupa si de butasi.Dar astia nu,doar vand butasi.
Poti cauta pe net cat vrei,toti vand butasi sau unii iti vand niste manuale cumsa cultivi sa vezi de secrete uriase si nemaiauzite descoperi in cartile alea!
am semanat si eu acum si asi vrea sa incerc cu lavanda
Noi am cumparat butasi pentru 8 ari in toamna 2013, procentul de prindere a fost de 95% fara sa fi udat macar odata. Acum asteptam sa obtinem seminte pentru a ne extinde.
Pitica Maria de unde ai luat samanta de lavanda?
Foarte,foarte tare. Ma bucur ca sunt in ROMANIA oamenii care si mai gindesc.VA MULTUMESC ANTICIPAT. domnului BOGDAN un adevarat perfect.Cum spunea si dinsu mai sus cei care fac bani adevarati sunt cu butasi, si atit. Am 3 hectare si am vrut sa cultiv aceasta PLANTA DE AUR. sau mai bine spus de vulpi zburatoare cum precizeaza si domnul ADI ALBU. PRIMUL LUCRU CATE AM INTREBAT PE UNUL DIN DOMNI CU VIMZAREA BUTASILOR DACA PREZINT SI PEATA DE DESFACERE A APLANTEI adica o plantam,ingrijim,recoltam,drace TREBUIE SI SA VINDEM. raspunsul a fost dat ASA nu avem asa ceva noi doer vindem butasi. ADICA ESTE O MARE TIAPA.
eu am cultivat in februarie 2015 ,3 ha cu lavanda .cel care a vandut butasii mi-a dat factura,certificat de garantie pentru plante si un proces de prestari servicii in care se obliga sa ia toata productia si sa o proceseze.pentru 20 000 plante trebuia sa platesc 14 000 lei ,iar firma se obliga sa planteze butasii.am plantat cu oamenii mei si am redus costul pentru un ha.
cred ca merita doar sa faci munca de plantat ,recoltat si ingrijit planta pentru o valoare de 3000 euro/ha/an.
daca pui un ha de grau , scoti tot atat?
Mulțumim Maria pentru că ai împărtășit informația asta cu noi. Un comentariu foarte pertinent și o idee pe care nu am avut-o până acum 🙂
Cine este producătorul de butada ?
olx butasi de lavanda 2015 pret bomba !
Cine este vizatorul de butada. Vreau și eu sa plantez lavanda
Vreau si eu un nr.de tel…………sa iau legatura cu aceasta firma,al meu este 0761839521 Multumesc
buna ziua.As dori sa iau legatura cu d-voastra.daca ma puteti ajuta cu anumite informatii.
0722 860 822.Robert.Multumesc !
Imi puteti spune,va rog, cu cine ati colaborat pentru butasi? Multumesc anticipat!
Felicitări domnul Bogdan! Într adevăr sunt niște escroci indivizii care vând butasi
Nu cred ca sunt escroci ci doar vor sa vanda si ei un produs mai nou aparut pe piata pentru care in Romania nu exista o cerere foarte mare din partea consumatorului direct dar exista in scimb o lipsa in flora spontana care incurca mult socotelile multor apicultori. Aceasta planta este foarte iubita de albine si ar umple un gol intr-o anumita perioada a anului cand albina nu prea are foare. Nu striu ce productie de miere ar da,dar stiu ca e cautada des de albine cand este inflorita. Probabil ca apicultorii ar avea de casigat pe urma acestei plante.
Apicultorii au cu siguranta de castigat. Mierea de lavanda este destul de scumpa la fel ca si cea de menta si alte plante care nu prea exista la tot pasul la noi. Am un prieten care s-a apucat de apicultura si pe noi ne interesa treaba cu lavanda si el ne-a spus asta. Daca nu ma insel un kg de miere de lavanda costa minim 50 de lei, iar 1 kg de salcam undeva la 30 de lei.
Aveti dreptate, albinele se bucura pe deplin de lavanda, spun asta din propria experientza. Anul viitor vom incerca sa gasim o solutzie sa facem strict miere de lavanda, anul acesta au bagat si a iesit o miere poliflora foarte aromata 🙂
Salutare.
Pentru cine este interesat, vand lavanda uscata, sau butasi si ajut cu informatii pe cei interesati de cultura. Pentru Satu Mare sau din apropiere
Buna ziua,
Haideti sa nu generalizam, nu trebuie sa spunem ca cine vinde butasi este un escroc.
Acelasi lucru il putem spune si despre cei care vand orice alte plante medicinale/aromatice, asta nu inseamna ca daca Lavanda este o planta mai putin cunoscuta de noi, citesti cateva articole cu profit de mii de euro(doar este Goagalul plin de asa ceva), iar cei care ii vand, ii vand cu o poveste frumoasa in spate si apoi dai search pe google si cauti cumparatori nu gasesti nimik, nu inseamna ca sunt escroci.
Cultura de lavanda est profitabila, lavanda este o se poate comercializa in multe feluri, in multe domenii, trebuie decat sa cauti sa stii sa te orientezi, chiar si cu putinelul se pot face bani, nu trebuie neaparat sa vinzi cantitati sa scoti profit, poti face bani si cu picatura, dar cand tragi linie se aduna (ma refer la faptul ca se pot face diverse marturii, buchetele, sapunuri etc…)
trebuie doar sa vrei, nu decat ai bagat mana in buzunar ai investit, pus in pamant si apoi astepti sa-ti bata cineva la usa: “stii vreau eu sa cumpar” si nu o sa gasiti sa faca cineva contract cu dumneavoatra cand nici nu a fost infiintata cultura…
Totul inseamna: munca, perseverentza, optimism si sa faci din pasiune ceea ce faci.
Culturile de lavanda s-au extins si suntem in curs de dezvoltare, practic incercam sa ne redobandim acele hectare de lavanda pe care le cultivam cu ceva timp in urma, oricum o cultura de lavanda isi arata minimul de profit incepand cu anul 2, iar peste 2-3 va exista cu siguranta acea piata interna pe care o cautati/cautam cu totzii chiar si prin search-ul pe Google.
Daca mai exista iubitori de frumos, de lavanda, care doresc infiintarea unei culturi, noi, LAVANDA Plant va stam la dispozitie.
Ne puteti contacta pe [email protected] sau pe pagina noastra http://www.lavanda-levantica.ro.
Mult succes tuturor in ceea ce doriti sa intreprindeti in continuare.
Abureala, Bogdan are dreptate, oameni buni , afacerile din care se fac multi bani . nu o sa vi le spuna nimeni ,
In aceasta primavara incep si eu o plantatie de lavanda 20.ari eu sant ottimista daca am langa mine oameni sinceri si responsabili,am nevoie de collaboratori cu experienta.
Cu optimism si cu ajutorul oamenilor responsabili de langa dvs, sigur veti reusi. Daca nu incercam nimik, tot nimik o sa obtinem. Este mai usor sa stam si sa criticam, sau sa privim in gradina vecinului k nu ne spune nimeni cum putem face profit. Lavanda Plant va ureaza bafta in continuare.
Am cultivat in toamna anului 2014 0.5 ha de lavanda, dupa ce au iesit foarte urat din iarna (credeam ca nu nu isi vor reveni fiindca in iarna nu prea a fost strat de Zapata si temperature de -20 grade) in aprilie le-au dat frunze noi si am avut productie de flori chiar din mai 2015, toata vara au inflorit, flori pe care le-am comercializat sub forma proaspata la florarii ( florile au avut lungimi de 20-30 cm) .
Deci concluzia este ca daca te implicit si-ti place ceea ce faci reusesti cu putin marketing.
Am avut solicitari si pentru cea uscata dar trebuia o cantitate mare, cateva comenzi nu le-am onorat fiindca nu am mai avut fiind anul 1.
Deci nu mai comentati ca este un FNI pentru prosti daca nu aveti experienta!
As putea sti cat au fost costurile pentru 1 ha ? De unde a-ti cumparat butasii ? Ce utilaje a-ti folosit? Va multumesc
Daca doriti mai multe informatii va stam la dispozitie
Este mai simplu sa verificati lavanda in franta si a poi sa criticati.pacat ca statul(nu aiuta cu nimic)
buna, pe 75 are, as putea cultiva lavanda pt inceput?
Bună Geanina! Normal că poți. Cultivatorii de lavandă cu care am vorbit mi-au spus adesea că e bine să faci și un test înainte de cultura mare pentru că e bine să testezi dacă îți place și ai timp suficient să te ocupi + trebuie testat solul, să vezi comportamentul lui (ține apă, e suficient de umed, e prea acid și altele). Deci poți testa – chiar și pe mai puțin de 75 de ari.
1
0.5
1.5
2
SUPER-ȚEAPĂ, ca orice afacere care promite profituri miraculoase. Face parte din categoria chinchilla, Paulownia, trufe cu aluni etc. E plin Internetul românesc de oameni care încearcă cu disperare să-și vîndă reolta de levănțică. Dacă au „noroc” să găsească cumpărător, obți prețuri în batjocură. Nu mai puneți botul la așa înșelătorii de Internet! Încercați să gîndiți cu creierii din cap: dacă așa ceva ar fi miraculos de profitabil, în secunda următoare ar fi deja milioane de producători, iar profitul miraculos s-ar prăbuși oricum! 🙂 Așa vă trebuie dacă ați chiulit la orele de aritmetică!
4