Chiar dacă în ziua de astăzi e o normalitate să faci duș cald, acum câteva sute sau chiar mii de ani situația era complet pe dos. E adevărat că oamenii nu obișnuiau să se spele prea des dar și când o făceau, o făceau cu apă rece de izvor sau de râu.

De aproape 3 săptămâni am început și eu terapia cu dușuri reci. Primele sesiuni erau îngrozitoare. Când intri sub jetul de apă rece, care la început recomand să nu fie prea puternic, efectiv ți se taie respirația. Tot corpul ți se contractă pentru a produce căldură și din instinct respirațiile vor fi adânci și rare, vei avea tendința să îți ții respirația.

Dușurile trebuie să fie scurte, de 5 minute. Prima oară îți uzi membrele, apoi pieptul și spatele. Recunosc, la spate e cel mai aiurea. Când îți atinge spatele îți cam piere cheful de duș pentru că simți răcoarea în măduva oaselor. Vroiai cumva să mă întrebi dacă mă spăl și pe cap cu apă rece? Da! Mă spăl și pe cap, tot cu apă rece. La cap încerc să fiu cât mai scurt posibil și țin palmele cât mai mult pe cap în timp ce masez și spăl repede șamponu. Scurt și eficient! Nu o lungesc mai mult de 5 minute cu totul. Te vei obișnui să faci duș ca la armată 🙂

Cu toate că e foarte provocator să faci dușuri reci, te vei obișnui și după câteva sesiuni o să accepți voluntar, mult mai ușor, toate senzațiile de disconfort.

Cel mai important aspect pentru mine e că un duș rece îți dă o doză puternică de motivație și te scoate efectiv din zona de confort.

Înainte să uit, dacă și tu cauți suplimenți alimentari naturali ca să îți îmbunătățești sistemul imunitar, eu de aici îmi cumpăr și sunt foarte mulțumit.

Dușurile cu apă rece au o mulțime de alte beneficii pe care le-am selectat online din mai multe articole scrise de amatorii și fanii dușurilor reci. Vi le prezint mai jos într-o ordine complet aleatoare.

 1. îmbunătățește circulația sângelui
 2. contribuie la eliminarea depresiei
 3. păstrează pielea și părul sănătoase
 4. întărește sistemul imunitar – vei răci mai rar, scade riscul de cancer și apariția venelor varicoase
 5. crește nivelul de testosteron – la bărbați, dușurile reci reduc dorințele sexuale care consumă testosteron
 6. îmbunătățește fertilitatea – calitatea spermei scade odată cu creșterea temperaturii și crește la temperaturi mai scăzute
 7. revigorează și tonifică organismul
 8. crește metabolismul și consumul caloric – arde grăsimea din cauză că toți mușchii se încoardă pentru a produce căldură, pentru a păstra calde organele interne
 9. ajută la stabilirea autocontrolului organismului
 10. întărește mentalul și te forțează să ieși din zona de confort pentru a face lucruri inconfortabile
 11. îmbunătățește somnul – fă un duș rece cu jumătate de oră înainte de culcare
 12. ajută la recuperarea organismului după efort muscular puternic – reduce febra muscuară după un efort considerabil
 13. acționează ca un antiinflamator
 14. ajută la circulația sistemului limfatic
 15. ajută la trezirea de dimineață
 16. crește toleranța la stres – în lipsa stresului crește și imunitatea corpului
 17. îmbunătățește respirația – te forțează să iei guri de aer mai puternice și să îți ții respirația mai ales în primele minute
 18. încurajează producția de grăsime maronie – spre deosebire de cea albă, grăsimea maronie ajută la arderea glucozei pentru a produce căldură. Grăsimea maronie protejează organismul împotriva obezității, diabetului, bolilor de inimă.
 19. încetinește procesul de îmbătrânire – tot datorită grăsimii maronii
 20. regularizează temperatura corpului și ajută la stabilizarea transpirației excesive – dacă suferi de mâini sau picioare reci ori transpiri foarte mult, dușurile reci te vor ajuta să scapi de aceste probleme
 21. ajută la detoxifierea organismului – toxinele sunt forțate să iasă prin piele afară din cauza presiunilor create. Astfel pielea primește un aspect revitalizat și e întinerită

Ce mai face terapia cu dușuri reci? Pe scurt, te ajută să învingi rezistența psihică și frica de a face ceva ce te chinuie și te sperie foarte tare. Crede-mă un duș cu apă de la rețea e foarte rece și mai ales pe măsură ce se apropie iarna, mă apucă groaza.

După cum vezi ai multe motive pentru a face dușuri reci și cel mai important pentru mine este faptul că reușesc să părăsesc zona de confort și să lupt cu fricile și cu teama. Cineva zicea că vei ajunge să te simți confortabil înafara zonei de confort. Asta vă doresc și vouă!

Cum reacționezi într-un domeniu al vieții tale, reacționezi și în celelalte domenii.

Spor la dușuri… reci! 🙂

dusuri reci

Cum se face duș cu apă rece?

O scurtă prezentare a beneficiilor aduse de dușurile reci la TedX.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)