S-a făcut un studiu referitor la puterea și potențialul imens al coloniilor de furnici de a-și dezvolta un adevărat imperiu subteran în care să muncească, să locuiască și să prospere împreună.

Rezultatele sunt fabuloase. Adevărate galerii proiectate incredibil din punct de vedere arhitectural: structuri de tuneluri care asigură ventilație, sute de camere camere în care probabil locuiesc și se reproduc, toate așezate într-o structură radială ceea ce duce la concluzia că există un creier central care coordonează tot procesul de săpare și dezvoltare.

E incredibil faptul că există o sincronizare tehnică desăvârșită. Toate structurile sunt uniforme și se lucrează simultan la mai multe galerii. Această tehnică de dezvoltare pare a fi cunoscută de toți membrii coloniei. Aceștia ori au învățat-o fiind coordonați de niște generali, ori o cunosc genetic.

Adevăratul imperiu al furnicilor ce îl veți vedea mai jos, este comparat prin dimensiune și proporție cu Marele Zid Chinezesc! Este incredibil cât de mult poate construi o comunitate unită, care lucrează la unison spre îndeplinirea unui scop comun.

Aceasta este prima învățătură de la furnici.

1. Furnicile sunt unite și au un simț al comunității foarte dezvoltat.

Unora li se va părea o prostie ce fac eu acum și anume, stau și analizez comportamentul unor creaturi mult inferioare omului dar care ne pot învăța enorm de multe.

2. Furnicile nu abandonează niciodată!

Dacă încerci să pui orice obstacol între furnica și o fărâmă de pâine, furnica va face tot posibilul să ajungă la obiectivul ei. Va ocoli, va escalada și chiar va săpa pentru a ajunge la pâine. Odată ajunsă acolo vede cât de mare e fărâma de pâine dar nu îi pasă. Pe cât e de mică, pe atât e de voinică. Face cum face și tot va face acea fărâmă să dispară într-o oră sau chiar o zi. Iar dacă chiar nu poate singură, poți fii sigur ca va cere ajutorul!

3. Furnicile știu să ceară ajutorul atunci când au nevoie de el!

Aceasta e lecția a 3-a de la furnici. De câte ori nu ai văzut o sută sau o mie de furnici devorând o înghețată scăpata pe asfaltul fierbinte de un copil în mijlocul unei veri toride?

4. Furnicile nu țin cont de vreme, de cât e de cald sau de frig! Ele nu se plâng! Ele muncesc continuu!

Aceasta a fost lecția a 4-a de la furnici iar eu promit să mă gândesc de acum încolo la de regula asta, dimineața când trebuie să mă ridic din pat să merg să alerg și totuși spun că mai stau 10 minute și adorm la loc.

5. Furnicile caută mereu oportunități!

De fiecare dată când ai văzut o furnică singuratică rătăcind pe masa din bucătărie, să nu crezi ca a ajuns acolo pierzându-se de gașca ei. Cu siguranță e acolo pentru ca ea caută oportunități noi, noi surse de hrană.

Ele nu doar depun CV-uri la 10 companii și așteaptă să fie sunate. Furnicile caută oportunitatea cu orice preț, chiar dacă uneori sfârșesc făcând cunoștință cu spray-ul anti gândaci. De aici rezultă și următoarea regulă de la furnici și poate cea mai importantă:

6. Furnicile nu se tem de nimic, nici măcar de moarte!

Noi creaturile superioare preferăm să ne trăim toată viața ghidați de frică, amânând mereu momentul de a începe orice cu scopul de a ne duce la mai bine. Furnicile nu cunosc teama și acesta este cel mai mare secret al lor. ”Nu te teme…” – spune un verset din marea carte a creștinismului și sunt sigur că furnicile nu au citit-o 🙂

Ultima lecție de la furnici este:

7. Furnicile acționează și sunt mereu în mișcare!

Cred că aceasta nu are nevoie de explicații sau dezbatere. Fiecare dintre noi știe unde trebuie să facă mai mult. Fiecare își cunoaște lipsurile. Singura chestie e ca nu fiecăruia îi pasă cu adevărat.

Acum puteți viziona un scurt video care pe mine m-a impresionat profund și care m-a inspirat să scriu acest articol pentru voi. Enjoy 🙂


Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)