robin sharma sfaturi stres stepanadrian

Stresul este unul dintre cei mai mari distrugători de relații și caractere. Robin Sharma îți dă 7 sfaturi ca să depășești stresul cu succes dar și să îl ții departe de tine 🙂

 1. Percepe negativul ca pe ceva pozitiv. Stresul este, în esență, o chestiune de percepție.

  În timp ce prezentarea a 100 de perspective unui grup ar putea stârni frica în inima unui vânzător profesionist, aceasta ar putea reprezenta o minunată oportunitate de afaceri pentru un altul.

  Când un factor de stres îşi face apariţia, întreabă-te: “există o modalitate mai bună de a interpreta această situație?” sau “va conta asta 3 ani de acum încolo?“.

  Luaţi aminte, toate obstacolele oferă lecții de dezvoltare și toate eșecurile sunt esenţiale succesului.

 1. Dezvoltare continuă. Cel mai bun mod de a gestiona schimbarea este de a continua să te dezvolţi. Ritmul schimbării în lumea noastră va crește, aşadar acceptă și îmbrățişează ideea de schimbare. Ia decizia de a deveni un maestru al schimbării și începe să te vezi ca un învăţăcel pe tot parcursul vieții.

  Citește 30 de minute pe zi, du-te la seminarii de formare și ascultă în maşină posturi de radio cu profil educațional și motivațional.

  Extinzându-ţi  propria bază de cunoștințe profesionale, nu vei prospera numai în ceea ce priveşte schimbarea cu care te vei confrunta în mod inevitabil, ci vei fi în poziţia de a spori valoarea organizaţiei tale.

 1. Concentrează-te pe ceea ce este cu adevărat important. Cu atâtea cereri şi cu un timp limitat, pur şi simplu nu le poţi face pe toate. Sau, aşa cum Confucius a menţionat acum mulţi, mulţi ani: „Cine aleargă după doi iepuri, nu prinde nici unul!”.

  Performerii de top au un sens clar al activităților care sunt demne de timpul lor și al activităţilor care contribuie puțin la misiunile lor profesionale și personale.

  Concentrarea asupra a ceea ce este cu adevărat important  reprezintă cheia de aur pentru gestionarea timpului și împlinirea vieții. Aşa cum a menţionat Peter Drucker, guru în management:

  Nu este nimic mai inutil decât să faci în mod eficient ceea ce nu ar trebui făcut deloc.

 1. Planifică-ţi timpul. Dacă nu îţi faci timp pentru a-ţi programa prioritățile în planificatorul de zi cu zi, prioritățile altcuiva vor fi programate în planificator tău zilnic.

  Rezervă 30 minute în fiecare seară de duminică pentru sesiunea de planificare săptămânală și adresează-ţi această puternică întrebare:

  Ce obiective trebuie să îndeplinesc în următoarele 7 zile, ca să simt că această săptămână a fost un succes?

  Notează-ţi aceste obiective mici, dar esenţiale, şi programează un timp pentru realizarea lor în organizatorul tău zilnic. Dacă nu acţionezi asupra vieţii, viaţa va acţiona asupra ta. Ia controlul asupra timpului tău şi fă-ţi săptămânile să conteze.

 1. Munceşte inteligent, nu asiduu. Îndepărtează-te de mentalitatea depășită conform căreia, “ca să fii mai productiv, trebuie să munceşti din greu“. În aceste vremuri pline de presiune, mentalitatea respectivă reprezintă reţeta dezastrului.

  Adoptă un mod nou, mai luminat de a te gestiona și de a înțelege un lucru important: cheia spre creșterea eficienței este lucrul inteligent.

  Nu te mai concentra pe timpul petrecut la birou ci, în schimb, începe să pui accentul pe obținerea rezultatelor.

 1. Gestionează-ţi mediul. Trăim într-o lume din ce în ce mai negativă. Pentru a stăpâni stresul și pentru a menține un nivel ridicat de entuziasm, protejează meticulos informațiile la care te expui.

  Evaluează fără milă natura mediului, pentru a te asigura că eşti înconjurat de cele mai bune influențe disponibile. Asociază-te cu oameni pozitivi. Transformă-ţi biroul într-o oază de excelență și inspirație.

  Fă-ţi masina un centru mobil de învățare, prin mesaje audio și energizante. Evită tot ceea ce te distrage de la gândirea clară şi fixă, care ştii că te va conduce spre succes! Precum a spus Gandhi: “Nu voi lăsa pe nimeni să meargă prin mintea mea cu picioarele murdare”.

 1. Fă-ţi timp pentru tine. Trebuie să ai înțelepciunea de a înțelege că succesul la exterior începe, cu adevărat, în interior. Rezervă-ţi timp, în fiecare săptămână, să comunici cu natura, să asculţi muzică frumoasă sau să faci un masaj relaxant. Descoperă puterea inovatoare a vizualizării și meditației și asigură-te că aloci câteva minute în decursul unei săptămâni ocupate, pentru a te bucura de puţină linişte.

  Timpul investit în revitalizarea propriei persoane nu este o pierdere de timp.

  Începe să te gestionezi mai bine. Începe un proces de autocunoaştere şi construieşte un plan serios pentru dezvoltarea personală.

  Vei cunoaşte rapid culmile înalte ale succesului şi vei simţi mai puţin stres. După cum a spus Churchill: “Prețul măreției este responsabilitatea“.

Sursa – robinsharma.com

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)