Cei ”7 ani de acasă” nu reprezintă mai mult decât o metaforă în ceea ce privește educația pe care o dai copiilor tăi. Am pus cap la cap 10 elemente care compun educația și le-am explicat pe fiecare în parte.

  1. Relaționare cu alți oameni – ești genul singuratic care nu primește musafiri? La fel or să fie și copiii tăi. Ești genul care își vizitează rudele? La fel vor fi și copiii. Îți place să relaționezi cu străini sau eviți să faci contacte cu oameni noi? Ești genul respectuos și modest sau jignitor și arogant? Dar cu empatia cum stai?!
  2. Comportamentul în cuplu – violența domestică e cel mai bun exemplu. În același timp, un tată romantic care duce flori mamei care se bucură când le primește, întipărește în mintea copilului o hartă de comportament benefic într-o relație.
  3. Felul în care te educi – citești cărți de dezvoltare personală sau te uiți la Măruță? Una dintre cele două acțiuni o să aibă un efect pozitiv, cealaltă un efect negativ asupra viitorului copilului. Valabil și pentru telenovele sau emisiuni gen soacră pentru noră.
  4. Distracțiile pe care le alegi – dacă ești genul care preferă muntele și duci copilul în excursii, slabe șanse ca odrasla să fie îndrăgostită de mare. Un alt exemplu e dacă preferi să te uiți la TV versus ieșit la o plimbare. Chiar și gusturile muzicale se pot transmite.
  5. Adicțiile pe care le ai – Fumezi? Bei? Câte exemple de familii ai în care dacă părinții fumează și copilul ajunge să fumeze și el? Dar legat de alcool? Viciile se transmit la fel ca bolile genetice.
  6. Fricile pe care nu le depășești – dacă ești ipohondru și te manifești ca atare, copilul va trăi și el cu frica asta. Să mai dau exemple? Dacă ți-e frică să înoți și consideri asta imposibil, cât de mult îți încurajezi copilul să învețe? Dar dacă ți-e frică să pornești o afacere pentru că riști prea mult?
  7. Modul în care cheltuiești și economisești banii – părerea ta despre bani și toate limitările legate de bani vor avea un impact uriaș în viitorul copilului. E destul de greu ca om matur să conștientizezi că tu trăiești într-o paradigmă financiară și că ceea ce ți se pare ție scump e o distracție, un mărunțiș pentru altcineva. Dacă obișnuiești să rămâi fără salariu în 3 zile după ce l-ai luat, dar ai și o rată la iPhone 9, vei transmite un mesaj nociv. Dacă în schimb pui deoparte și 50 de lei pe lună, vei încuraja copilul să facă și el la fel.
  8. Felul în care vorbești și te exprimi – înjuri des? O să înjure și el. Am cunoscut familii în care se transmit și ticurile verbale. Părintele care are un limbaj ca nu neapărat academic, hai să-i zic evoluat și cu un lexic bogat, va transmite mai departe copilului.
  9. Alimentația – mănâci junk food și ai 100 de kg? Mari șanse ca odrasla să urmeze profilul părintelui. Am văzut familii în care „burtica” e un lucru bun, ceva frumos și drăguț – nicidecum obezitate, risc de infarct, diabet și calitate scăzută a vieții.
  10. Cât sport faci – dacă ești genul sedentar care trage un pui după fiecare masă iar apoi te întrebi cum de te-ai îngrășat atât, îi transmiți o educație nocivă copilului. Dacă în schimb ești genul care nu ratează o zi din planul de alergare la 5 dimineața, copilul, și dacă nu o să îmbrățișeze sportul ca o pasiune, o să considere alergarea de dimineață esențială și tot o s-o facă.

Valabil și pentru orice alte obiceiuri bune sau proaste. Evident, vor fi cazuri în care copilul poate urâ cu patimă anumite aspecte ale tale și va face tot posibilul să nu ajungă în aceeași situație. Problema știi unde e? Că atunci când cresc, copiii caută modelele paterne/materne în alegerile lor din viața de cuplu.

În concluzie, ține minte că ai în permanență doi ochi care te scanează și filmează în permanență. Când va crește și se va afla în diferite posturi similare cu cele în care te-ai aflat tu, copilul va scoate înregistrarea potrivită din memorie și îi va da play.

P.S. Iar chiar vrei să devii un părinte de nota 10, am pentru tine o listă cu 10 cărți pentru părinți care sigur te vor ajuta să-ți înțelegi copilul mai bine și să îi oferi o educație inteligentă, fără constrângeri, bazată pe principii morale.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)