Zilele trecute am fost la Ocna Mures pentru a-l cunoaste pe dl. Ioan Iakob, proprietarul unei afaceri prospere cu lavanda, un om extraordinar de modest si ospitalier, un adevarat profesionist in tot ce inseamna lavanda.
Am petrecut cu dansul circa 1 ora, timp in care am absorbit tot ce puteam absorbi in legatura cu lavanda si ce inseamna aceasta. A fost o experienta foarte interesanta, eu fiind foarte pasionat de potentialul acestei plante medicinale atat din punct de vedere financiar cat si al vastelor aplicabilitati pentru beneficiul omului.
Ce e interesant de stiut despre lavanda?
- Exista 48 de tipuri de lavanda
- E o planta perena care poate trai 18-20 de ani
- E foarte aromata si lucreaza impotriva moliilor si altor insecte daunatoare
- Daca ai probleme cu somnul un ceai de lavanda te rezolva 🙂
- Tot corpul lavandei este aromat si se foloseste in distilerii pentru obtinerea uleiului de lavanda.
Am ramas impresionat de nivelul de business la care a ajuns dl. Iacob. Produce zeci de mii de butasi de lavanda anual pe care ii vinda cu circa 2 lei / butas. Profiturile sunt foarte mari dar este si foarte multa munca.
Lavanda trebuie ingrijita spune dansul, de 2-3 ori pe saptamana se lucreaza la intretinerea plantatiei.
Mai mult decat atat, dl. Iacob lucreaza la un standard eco ridicat iar plantatia sa este acreditata cu standarde eco anual.
Am facut cateva imagini si e important sa subliniez faptul ca lavanda fiind bianuala, noi am ajuns in cea dea 2-a perioada a infloririi sale si anume toamna, cand este mai slaba recolta.
In perioada verii campul “este numai o cerneala” dupa cum afirma dl. Iacob.
Plantatia de lavanda o infiintati cu plante cumparate de la Ocna Mures?
Si eu doresc sa infiintez o plantatie in judetul Mures anul acesta si caut un furnizor de rasaduri. Nu trebuie ca aceste rasaduri sa aiba anumite certificate pentru a putea ulterior comercializa productia?
Bună Călin! Da, butașii îi voi cumpăra de la domnul Ioan Iakob din Ocna Mureș. Din câte știu singura condiție pentru a putea comercializa cu succes producția de lavandă este să o produci eco și acolo într-adevăr e nevoie de certificări anuale ale terenului. Deasemenea există doar anumite erbicide care sunt omologate, contează proporțiile, contează îngrășămintele și multe altele. Dacă doriți să-l contactați telefonic pe domnul Ioan Iakob, numărul de telefon este 0726 283 775. Cât vreți să plantați ca suprafața?
Iacob din Ocna Mures face butasi din seminte (deci pe cale germinativa), nu din ramurele (vegetativ), ceea ce e o greseala uriasa! (planta rezista doar 7-15 ani, si nu 15-25 ani si nu are productia de ulei atat de mare). Ce sa mai spun de confuzia esentiala intre butasi (obtinuti vegetativ) si puieti (obtinuti vegetativ)?!?!
Pentru butasi adevarati (nu puieti!!!), de 40 cm inaltime (nu de 8 centimetri la pahar de plastic, tratati cu hormoni de crestere!!!), cu certificat de provenienta si cu poze din productie proprie (se poate vizita la fata locului) sunati la 0751.230580. Se poate vizita, de asemenea, si 1 ha de plantati proprie si obtine informatii despre intregul proces de plantare si intretinere.
Ca sa va dati seama de cum se face cultivare de lavanda „dupa ureche” cititi:
INFLUENŢA ORIGINII MATERIALULUI SĂDITOR ASUPRA PRODUCŢIEI LA LAVANDĂ (LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILL.)
Musteaţă G., Brânzilă I., Roşca Nina, Baranova Natalia
Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM
Buna! Sunt curioasa sa aflu daca si-a marit suprafata cultivata. Ms
Sincer să fiu nu știu. Lucrează mult la livrarea de butași. Îl puteți întreba pe Facebook.
poti sa imi spui te rog unde anume in Ocna Mures este? Vreau sa merg sa o vad si eu in Weekend
Adrian Stepan esti haios, 🙂 Unde este ocna mures stiu, unde anume este plantatia nu stiu
🙂
dar multumesc de raspuns
Manuela Rosian Îmi cer scuze, citisem fugitiv. Cel mai bine e să îl suni pe dl Iakob înainte ca să fie acolo sau să te ghideze el: 0726 283 775. E la ieșirea din Ocna Mureș, pe un câmp.
Multa lume se gandeste doar la profit. Sunt intrebari la care trebuie sa ai un raspuns (macar estimatv) inainte de a te apuca de treaba. Am sa va dau doar vreo 3 exemple mai importante. 1) Care sunt costurile initiale de infiintare plantatie pe hectar si care sunt costurile anuale cu intretinerea/recoltare/procesare/tehnologizare-automatizare/etc. 2) Unde va fi comercializata productia (procesatorii ofera preturi de mizerie si plata la 6-12 luni n multe domenii) 3) In ce perioada de timp se amotizeaza investitia si se intra pe profit (avem 3 cazuri aici cand facem un plan de afaceri fie el si estimativ : cel mai optimist, cel mai probabil/realist si worst case scenario – cand marfa este vanduta cu cel mai mic pret posibil sau mai rau-calamitati naturale s alte probleme). Inainte sa va ganditi sa porniti o afacere faceti o cercetare de piata temeinica – o sa va scuteasca de surprize majore ulteror. Va dau un exemplu: mierea se vnde la piata cu 20 – 40 lei/kg in functie de sortiment, dar la procesator se vinde cu 12 lei poliflora, 13 lei teiul,19-20 lei salcamul iar banii se primesc cel mai adeasea intre 3-9 luni in functie de procesator/achizitor). Erare humanum est, perseverare diabolicum. Succes tinerilor antreprenori.
valentin Oprrea gandesti prost .
5
0.5
3