am 17 ani raspuns adrian stepan

Am primit astăzi următorul mail de la un elev de 17 ani. Am ales să-i răspund public ca să citească cât mai multă lume nevoia lui, dar și răspunsul meu pentru că sunt sigur că există sute, dacă nu mii de tineri ca și el, eu fiind unul dintre aceștia cândva.

„Vreau să scap de sub aripa societății, de ce nu pot să mă simt liber, sunt în clasa a 11-a și sunt varză la învățătură. Faza e că nu văd rostul lecțiilor de bio, mate toate numerele și fracțiile astea penale, nu mă pasionează deloc școala, poate unele materii, dar mă tot gândesc ce o să fac după clasa a 12-a, mă tot gândesc ce voi face după bac, sigur nu-l dau, faza e că nici nu vreau să particip la el. După 18 ani ai mei mă dau afară din casă fără nicio abilitate. Mă pasionează afacerile, mă pricep un pic la asta, am dorit să iau cursuri dar nu am cu ce plăti, mă adresez ție, poate tu ai o modalitate de a mă ajuta, poate ai tu o tehnica de a-mi creea o conducta pentru venit lunar. Știu că nu cade nimic din cer, am 17 ani și sunt din ce în ce mai disperat, ai mei mă dau afară din casa la 18 ani. Faza e că și eu m-am saturat de ei. Tu poți să mă ajuți, prefer să-mi dai o modalitate de a face bani online.”

Răspunsul meu:

În primul rând vreau să conștientizezi că nu e nimic anormal în ce simți, nu trebuie să te învinovățești că nu ești bun la învățătură, că nu îți place școala, și mai mult, nici măcar că nu vrei să dai Bacul. Probabil că chestia asta ar intriga foarte multă lume și ar zice „Ce exemplu dă Stepan ăsta, zice tinerilor să nu meargă să dea Bacul”.

Eu zic așa: suntem diferiți, funcționăm diferit, creștem în medii diferite, evoluăm diferit. Mai mult, sistemul de învățământ actual, așa cum e el, spune clar că doar 10 clase sunt obligatorii. Cu toate astea eu zic următoarea chestie: fă un mic efort și termină liceul, ia Bacul! Nici mie nu mi-a plăcut școala, mai nimic din ce am învățat la liceu iar facultatea am abandonat-o pentru că, la fel ca tine, simțeam că nu am ce căuta acolo, că nu vreau să învăț teoria respectivă pentru că simțeam că nu mă ajută. Eu numesc asta intuiție. Alții o numesc prostie, delăsare, abandon etc.

Treaba lor!

Ai la dispoziție 2 ani ca să mai stai cu ai tăi, orice ar decide ei după. Totuși în acești 2 ani ai de făcut două chestii:

  1. Să treci, chiar dacă cu o notă minimă liceul și la fel, Bacul, tribut celor 12 ani pe care i-ai investit oricum în școală.
  2. Chiar dacă nu îți place să citești materia de școală, va trebui totuși să citești altceva: cărți de business, de dezvoltare personală și chiar cursuri.

Vrei să participi la cursuri și să faci rost de cărți gratuite?!

În punctul în care tu ești acum, cu povestea pe care o ai, cu dorința pe care o ai, îți garantez că poți face rost de cărți și participare la seminarii de business și dezvoltare personală în mod gratuit. Trebuie doar să ceri!

Cui să ceri? Autorilor cărților de acest gen, autori români, antreprenorilor care țin seminarii în toată țara, care de cele mai multe ori au și varianta filmată sau audiobook cu seminariile pe care le țin.

Ce să faci cu părinții?

Să-i înțelegi. Sunt sigur că ei îți vor binele, dar cum binele pe care ți-l doresc ei nu e deloc compatibil cu ce vrei tu, automat „nu te înțelegi cu ei”. Asta e viața. Eu zic că uneori așchia sare mai departe de trunchi și… asta e! Probabil că și eu au aceleași dileme ca tine sau chiar mai mari. Poate se învinovățesc zicând că au greșit cumva, că nu înțeleg de ce o iei pe drumul ăsta, de ce nu îți place școala. Probabil că le e frică ca tu să nu devii un ratat! Vestea bună e că șansele sunt foarte mici ca tu să devii un ratat. De ce? Tocmai pentru că ți-ai făcut curajul ca să-mi trimiți mailul ăsta. Pentru că ai curajul să întrebi și ai curiozitatea de a căuta.

Nu ai nevoie de bani. Ai nevoie de educație acum!

Școala nu înseamnă întotdeauna educație, dar pentru unii școala e singura educație pe care o vor primi toată viața. Dacă îți asumi propriul drum, mai ales drumul ăsta de care îmi vorbești, vei ieși din turmă și din momentul ăsta ești singurul responsabil de a ajunge la destinația ta. Și nu ai nevoie de bani acum. În schimb vei începe să torni fundația educației care îți va aduce bani. Ziceai că vrei să devii antreprenor. Cere sfaturi de la antreprenori (eu momentan sunt freelancer și te pot învăța asta – de fapt chiar o să îți fac o surpriză în următoarele 30 de zile) fără să îți fie teamă.

Împrietenește-te pe Facebook cu cât mai mulți, urmărește-i, dă unfollow oamenilor care nu fac postări în concordanță cu așteptările tale de la viață.

În final, închei cu același sfat pe care o să-l auzi la infinit de la toți oamenii de succes: citește cât mai mult!

Mult succes și trage tare! Dacă începi să pui întrebări, să cauți răspunsuri și să muncești puternic la 17 ani, în 10 ani vei fi atât de departe că uitându-te în spate n-o să-ți vină să crezi de unde ai plecat!

Citește și răspunsurile lui Lorand Soares Szasz, Pera Novacovici, Daniel Zărnescu, Irina Gherghilescu

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)