am 17 ani daniel zarnescu

Am primit zilele acestea un email de la un tânăr de 17 ani pe nume Mihai care, după cum vei putea citi mai jos, se simte pierdut, simte că școala nu e pentru el și vrea să devină antreprenor. M-am gândit să îl întreb pe Daniel Zărnescu ce sfaturi i-ar putea da lui Mihai. Te invit să citești mail-ul lui Mihai și răspunsul lui Daniel de mai jos.

„Vreau să scap de sub aripa societății, de ce nu pot să mă simt liber, sunt în clasa a 11-a și sunt varză la învățătură. Faza e că nu văd rostul lecțiilor de bio, mate toate numerele și fracțiile astea penale, nu mă pasionează deloc școala, poate unele materii, dar mă tot gândesc ce o să fac după clasa a 12-a, mă tot gândesc ce voi face după bac, sigur nu-l dau, faza e că nici nu vreau să particip la el. După 18 ani ai mei mă dau afară din casă fără nicio abilitate. Mă pasionează afacerile, mă pricep un pic la asta, am dorit să iau cursuri dar nu am cu ce plăti, mă adresez ție, poate tu ai o modalitate de a mă ajuta, poate ai tu o tehnica de a-mi creea o conducta pentru venit lunar. Știu că nu cade nimic din cer, am 17 ani și sunt din ce în ce mai disperat, ai mei mă dau afară din casa la 18 ani. Faza e că și eu m-am saturat de ei. Tu poți să mă ajuți, prefer să-mi dai o modalitate de a face bani online.”

Răspunsul lui Daniel:

Salut Mihai,

Si eu, personal, sunt impotriva sistemului educational. Drept dovada poti citi cateva articole despre asta aici:

Partea 1 – Sistemul educational – abatorul de visuri

Ti-am dat linkurile de mai sus tocmai ca sa intelegi mesajul meu:

Este important sa dai bacul si sa il iei (indiferent de nota). Facultatea deja este irelevanta, insa cei care nu dau bacul sunt priviti de catre societatea insasi ca si persoane stigmatizate. Un fel de <<cetateni de mana a doua>>. Nu spun ca asa si este sau ca bacul in sine are vreo valoare extraordinara. Ci doar ca vei intalni multa reticenta din partea celorlalti de-a lungul vietii tale daca nu il dai. Ori asta o poti rezolva printr-un minim de efort acum. 

Dupa care esti liber sa faci ce vrei tu. Atata tot sa faci diferenta intre educatie formala (ce se preda la scoala) si educatie nonformala (cum te educi tu singur). Oamenii de succes sunt oameni care, in majoritatea lor, au avut probleme cu sistemul educational. In acelasi timp insa, aceiasi oameni de succes sunt fanatici ai educatiei. Ei cu ei, pentru ei. 

Ti-am facut cadou un pachet care te poate ajuta sa te organizezi mai bine, dar si sa iti faci ordine in ganduri – cand vine vorba de obiectivul tau (acela de a deveni antreprenor). Iti recomand in special cartea Esenta Eficientei, din pachet. Cred sincer ca te va ajuta sa obtii absolut orice iti pui in minte. 

Mai departe – in ciuda mesajului tau antieducatie, ca sa devii antreprenor ai nevoie sa te educi. Asa ca educa-te tu pe tine! Nu-i lasa pe altii sa te educe, ci fa-o in conditiile tale, raportat la ceea ce vrei de la viata. Pentru a deveni antreprenori – citeste tot ce poti despre vanzari si marketing. Sunt resurse pe internet destule, e de ajuns sa dai cautare pe google. 🙂
Si aplica. Porneste de la comert marunt (intermediere de produse si servicii) si inainteaza, pas cu pas.

Succes,
Daniel Zarnescu

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)