am 17 ani raspunsul lui pera novacovici

Am primit zilele acestea un email de la un tânăr de 17 ani pe nume Mihai care, după cum vei putea citi mai jos, se simte pierdut, simte că școala nu e pentru el și vrea să devină antreprenor. M-am gândit să îl întreb pe Pera Novacovici ce sfaturi i-ar putea da lui Mihai și Pera a fost super generos. Te invit să citești mail-ul lui Mihai și răspunsul lui Pera.

„Vreau să scap de sub aripa societății, de ce nu pot să mă simt liber, sunt în clasa a 11-a și sunt varză la învățătură. Faza e că nu văd rostul lecțiilor de bio, mate toate numerele și fracțiile astea penale, nu mă pasionează deloc școala, poate unele materii, dar mă tot gândesc ce o să fac după clasa a 12-a, mă tot gândesc ce voi face după bac, sigur nu-l dau, faza e că nici nu vreau să particip la el. După 18 ani ai mei mă dau afară din casă fără nicio abilitate. Mă pasionează afacerile, mă pricep un pic la asta, am dorit să iau cursuri dar nu am cu ce plăti, mă adresez ție, poate tu ai o modalitate de a mă ajuta, poate ai tu o tehnica de a-mi creea o conducta pentru venit lunar. Știu că nu cade nimic din cer, am 17 ani și sunt din ce în ce mai disperat, ai mei mă dau afară din casa la 18 ani. Faza e că și eu m-am saturat de ei. Tu poți să mă ajuți, prefer să-mi dai o modalitate de a face bani online.”

Răspunsul lui Pera:

Salut Mihai.

Am citit mesajul tau si desi nu te cunosc si nu am vorbit niciodata, iti pot simti furia. Este aceeasi furie pe care si eu am simtit-o foarte multi ani impotriva sistemelor care produc carne de tun, indivizi care nu ies dupa zeci de ani de scoala cu aproape nicio abilitate dezvoltata, cu aproape nicio meserie pe care sa o stapaneasca, un sistem care iti evalueaza doar capacitatea de a memora, capacitate care te recomanda mai mult ca harddisk decat o fiinta umana.

In acelasi timp, vreau sa iti spun ca acum s-ar putea sa fii in cea mai potrivita perioada a vietii tale.

Faptul ca simti acest semnal de alarma, ca ai acest sentiment de revolta e cel mai bun lucru care ti se putea intampla.
Desi poate nu vezi acum, abilitatile care te vor ajuta sa ai succes in viata, sa ai venituri asa cum iti doresti tu, sa fii un antreprenor de succes, necesita niste abilitati pe care exact in situatia ta le poti dezvolta.

Cred ca ar trebui sa iti termini scoala si sa iti iei bacalaureatul nu pentru ca viitorul tau depinde de asta ci pentru ca ti-ai dovedi tie ca ti-ai dezvoltat abilitati ca perseverenta, disciplina, profesionalismul de a face treaba bine chiar daca emotional nu te face foarte fericit.

Perseverenta, discipina si profesionalismul sunt abilitati fara de care nu vei reusi in exact acele lucruri pe care tu ti le doresti cel mai mult.

De aceea spun ca acum e cel mai bun moment sa iti ascuti aceste abilitati si ar fi pacat sa ratezi sansa. Imagineaza-ti ca intr-o afacere vei avea multe esecuri, vei avea multe nopti nedormite, vei da faliment si te vei confrunta cu lucruri mult mai dure decat niste manuale, lectii si 6 examene la BAC.

Cred ca daca te-ai lasa acum de scoala, ti-ai face singur rau, si asta ti-o spune cineva care de 10 ani scrie in continuu impotriva sistemului educational.

Tu deja esti un om liber care a inteles ca succesul real in viata se obtine devenind autodidact. Problema e la oamenii care isi imagineaza ca pot sa mearga la scoala din inertie, fara sa stie de ce sunt acolo si ca prin magie toate problemele lor se vor rezolva.

Tu nu mai esti in acea categorie de oameni. Sfatul meu este sa iti dovedesti ca ai abilitatile necesare unui antreprenor, avand o prima mare victorie si dovedindu-ti ca poti sa iei BAc-ul.

Indiferent ce vei alege sa faci, eu sunt alaturi de tine si te voi sustine.

Cu drag,
Pera Novacovici

Citește și răspunsurile lui Lorand Soares Szasz, Daniel Zărnescu, Irina Gherghilescu, Adrian Stepan.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)