criza-economica-stepanadrian

E început de august 2016. Majoritatea oamenilor sunt prin concedii sau cei mai întârziați abia și-l plănuiesc. Eu stau într-o cafenea și studiez un curs video despre criza economică. Poate că unii m-ar întreba ”Ce te-a apucat?!”, în timp ce alții mi-ar spune ”Ce criză, domnule? Suntem în plină creștere economică!”. Poate că da, poate că nu – dar un lucru e sigur: după vară vine iarnă… și am început să aud de credite cu buletinul la radio acum vreo 2 luni!

Mă gândesc la criza din 2008 și la cum România refuza să creadă că e criză, de la cele mai înalte funcții în Stat, la omul de rând. Îmi amintesc de o zi de decembrie, prin 2010, când managera companiei la care lucram pe atunci, ne-a chemat într-o ședință să ne spună că se vor face restructurări, iar din ianuarie, cei cu ”randament scăzut” și cei mai ”proaspeți” în firmă, aveau să nu mai fie colegi cu noi. A fost prima oară când am văzut-o pe managera companiei cu lacrimi în ochi.

M-a lovit realitatea!

Aveam 23 de ani și încă locuiam cu părinții. Cu toate că eu nu eram printre cei care urmau să plece, înghițeam în sec privind cum oameni având dublul vârstei mele, se vor întoarce acasă cu privirea în pământ, dând vestea proastă familei în prag de Crăciun. Am învățat o lecție importantă:

Criza economică nu ține cont de faptul că ești om bun sau rău. Ține cont de cât ești de pregătit!

Nu știu dacă sunt om bun sau rău, dar știu sigur că nu vreau să mă prindă criza asta nepregătit. Ba mai mult, vreau să pot profita. Știam de povestea lui Carlos Slim care într-o criză din anii 90, când prețurile erau la pământ și toată lumea vindea, el s-a pus să cumpere, iar când a trecut criza a vândut și a devenit multimiliardar! Carlos a profitat!

Am stat lipit de ecran 3 ore, cât a durat să parcurg tot cursul. Îl știam pe Eusebiu Burcaș de la evenimentele lui la care am participat, iar pe Luca Dezmir de pe Facebook, urmărindu-i activitatea în decursul timpului. Nu am putut amâna ca să văd cursul în 2-3 zile. L-am ”consumat” pe nerăsuflate.

Ce-i drept, au făcut împreună un curs de nota 10. Se numește simplu, Planuri pentru Criză, și dacă înainte de curs eram plin de întrebări (câteva dintre ele avându-le de luni de zile) și neliniști, acum știu că totul va fi bine și nu dintr-un ”entuziasm nerealisto-halucinant” ci pentru că lucrurile îmi sunt mult mai clare.

Ce poți învăța din cursul Planuri pentru Criză?

  1. În primul rând înveți să nu mai fi vulnerabil când vine vorba de o viitoare criză economică. Nu știu despre tine, dar eu urăsc senzația de vulerabilitate și că pot fi legat la mâini într-o situație aparent negativă cum este criza economică.
  2. Apoi vei învăța modalități prin care poți urmări semnele viitoarei crize economice – să știi când se apropie și care e momentul propice ca să întreprinzi anumite acțiuni ce îți pot chiar salva afacerea sau siguranța familiei tale.
  3. Care sunt riscurile financiare la care vor fi expuși atât oamenii cât și companiile, plus o mulțime de sfaturi ca să minimalizezi aceste riscuri.
  4. Cum să te pregătești pentru criză – la fel, o mulțime de idei și aici pentru că pregătirea pentru criză e similară cu pregătirea pentru… iarnă. Și din nou, după vară, vine iarnă – poți să ignori că vine iarna, dar ea tot vine și dacă nu ai lemne, mâncare și acoperiș… e grav!
  5. Cum să îți păstrezi economiile – asta a fost chiar una dintre întrebările mele. Am primit răspunsuri așteptate, dar și neașteptate. Urmăresc să pun în pratică cât mai curând unele dintre idei pentru că e un subiect care m-a ”măcinat” destul de multă vreme.
  6. Cum pregătești afacerea pentru criză – dau din casă puțin, dar chiar mi-a plăcut cursul și recunosc că vreau să te fac și pe tine suficient de curios ca să pui mâna pe el!!! Fără abureli – e valoros! Vei învăța că criza economică e doar un context economic nou la care firma ta se poate adapta și chiar profita! Cred cu tărie că cei care se mișcă repede și sunt creativi, pot cuceri criza 🙂 (aproape că mă entuziasmez și vreau să vină cât mai repede)
  7. și multe, multe alte informații și sfaturi specifice despre valute și monede virtuale, resurse online care te pot ajuta să fii la curent, experiențe și povești motivaționale cu oameni care au inovat în criză și au avut numai de câștigat, investiții bune și investiții mai puțin bune, surse de venituri pe timp de criză, oportunități pe timp de criză, cum îți poți proteja averea și economiile pe timp de criză și multe altele.

Mi-a plăcut ideea lui Eusebiu Burcaș care spune la un moment dat că ”Banii au o inteligență specifică”. Aș adăuga că pe timp de criză IQ-ul banilor crește, ei devenind mai inteligenți. Iar dacă vrei să îi poți stăpâni și chiar înmulți pe timp de criză, o să vrei să pui mâna pe cursul ăsta.

Click aici pentru acces la curs.

 

P.S. Și nu uita: pe timp de criză există două tipuri de oameni: cei care plâng și cei care vând batiste. Iar cei care vor vinde batiste pe timp de criză sunt cei care astăzi își fac stocuri de batiste și își fac Planuri pentru Criză.

P.P.S. Mulțumesc Eusebiu și Luca pentru atâtea informații valoroase! Să ne vedem prosperi și puternici, după ce trece 🙂

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x