Astra Vagoane Arad, actual Astra Rail Industries după preluarea nemților din 2012 (mai exact a omului de afaceri Thomas Manns), este una dintre cele mai mari firme producătoare de vagoane de marfă din Europa.

Arad_02

Câteva date despre Astra Vagoane Arad:

  • în 1891 austriacul Johann Weitzer a fondat compania Johann Weitzer Maschinen-, Waggonbau und Eisengießerei Aktiengesellschaft care este practic străbunica companiei actuale.
  • începând cu 1903 compania a început să prospere cu prima linie de automotoare petrol-electrice, fiind prima din Europa
  • în 120 de ani au fost produse peste 250.000 de vagoane și au fost exportate în 35 de țări din toată lumea.
  • la începuturile companiei se produceau vagoane de marfă, vagoane de călători dar și motoare
  • întreaga suprafață a fabricii din Arad este de 150.000 metri pătrați

În 2012 a fost cumpărată cu 30 de milioane de euro și se afla în insolvență în momentul acela. După o investiție de 10 milioane de euro în primele 12 luni, a fost pusă pe picioare și firma și-a reînceput activitatea.

Panorama din elicopter a fabricii din Arad (sursa)


Una dintre clădiri este în stare avansată de degradare, arătând chiar sinistru, la fel ca multe alte clădiri ce reprezentau mândria și identitatea socialistă.


A prosperat în perioada comunistă. Pe una din laturile clădirii sediului central din Arad se află această minunată operă de artă de o dimensiune impresionantă.

Astra Rail Industries Vagoane Arad-004

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)