Există un cont în mintea oamenilor care se numește ”bani pentru consolare” și e folosit pentru achiziționarea lucrurilor neesențiale cu scopul de a îmbunătăți starea de bine, confortul și senzația de prosperitate. Been there, done that.

Din păcate contul ăsta e vinovat de ”venituri-cheltuieli=0” sau balanța=0, uneori chiar la jumătatea lunii. Contul ăsta mai e devină și pentru îndatoriri iar băncile profită la maxim de el.

Cine mai iubește contul ăsta? Cei care duc revoluția consumerismului mai departe.

Pentru că capitalismul se bazează pe supravânzare și supraconsum, acesta chiar ajută la definirea noțiunii de bani pentru consolare. Erau la un moment dat reclame în Statele Unite care spuneau explicit în textele lor că ”Dacă cumperi produsul ăsta vei fi mai fericit”.

Chiar dacă este o manipulare fără scrupule, oamenii dau crezare la astfel de idei pentru că foarte mulți oameni sunt nefericiți și neputincioși. Orice le-ar sustrage atenția de la starea lor curentă de neîmplinire și de insatisfacție (de orice natură), este aparent benefic.

Tot ce fac acești oameni este să zugrăvească niște pereți plini de igrasie. Primele zile totul va arăta bine iar mai apoi pereții vor reveni la aceleași pete inestetice, la același miros greu de mucegai și de data aceasta pereții vor arăta mai cojiți.

Banii pentru consolare sunt banii de cumpărare a fericirii. Dacă ești de acord că fericirea nu poate fi cumpărată cu bani atunci probabil că înțelegi că această contradicție este de fapt sursa amplificării nefericirii oamenilor. Poți obține plăceri cu ajutorul banilor dar nu fericire.

Dacă în schimb oamenii ar primi setul corect și complet de valori pe care să și-l însușească, întreaga calitate a vieții lor s-ar schimba și ar înțelege că de fapt nu ceea ce cumperi te definește sau te face fericit ci ceea ce construiești și lași în urmă. Cu cât ajuți mai mulți oameni să fie fericiți, cu atât viața ta se va îmbunătăți mai mult.

Contul de consolare se va numi cont de investiții pentru viitor și îți va schimba întreaga perspectivă a vieții. Acest cont de investiții redă speranța și siguranța că lucrurile vor merge bine. E un cont care devine în timp o parte a fundației unei familii. Oamenii au nevoie de siguranță pentru a creea și pentru a deveni împliniți profesional.

Eu personal am început să construiesc acest cont de investiții cu doar câteva luni înainte de a renunța la un job care m-a condamnat 3 ani la insatisfacție profesională gravă. Au fost 3 ani cu executare 🙂 dar care s-au transformat într-o lecție vitală!

Am înțeles că trebuie să renunț la acel cont de consolare și să încep să construiesc un cont de investiții pentru viitor. Când am pus primii bani în acel cont, m-am simțit excelent. Chiar dacă erau câteva sute de lei, a fost foarte bine. Pe măsură ce se adunau, primeam și mai multă încredere. Apoi am înțeles că acel cont de investiții nu este format doar din bani ci și din acțiuni constructive și fapte bune.

Tot ce facem contribuie la introducerea sau scoaterea de capital din contul nostru de investiții. Până accepți că acel cont este unul dintre pilonii fericirii tale, durează ceva și poate fi mai dificil, însă rezultatele nu vor întârzia să apară. Vei atrage prosperitate în viața ta.

Spun asta pentru că și eu simt asta. Mai am multe lucruri de învățat și multe de schimbat dar asta e o experiență pe care am vrut să o împărtășesc ca să te inspire și pe tine să faci schimbarea de care ai nevoie în viața ta.

Mi-ar place să știu părerea ta despre acest articol și deasemenea aș vrea să știu ce gândești și tu vis-a-vis de noțiunile de cont de consolare și cont de investiții.

Lasă-mi un comentariu mai jos și mă voi bucura să îl citesc și să îți răspund 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)