banul-merdenea-branza

Recent am pus următoarea întrebare pe Facebook:

Ești îmbrăcat(ă) elegant. Mergi pe o stradă aglomerată. Vezi 10 bani pe jos. Te apleci să-i iei?

Au răspuns 22 de prieteni dintre care 12 – DA și 10 – NU. Rata mare de DA-uri stă și în faptul că nu prea mai accept prietenia oricui pentru că vreau să văd postări doar de la oameni de la care am ce învăța, oameni cu aceleași principii și valori morale ca și mine.

Sincer mă așteptam la un număr cel puțin dublu de NU-uri și dacă sondajul ar fi 100% realist și ar fi făcut pe stradă, sunt sigur că sub 10% dintre oameni s-ar apleca chiar și după o monedă de 50 de bani.

Găsești bani pe stradă? Te apleci după ei? Eu da.

Aproape de fiecare dată când mă plimb găsesc câte o monedă. Ridic chiar și o monedă de 1 ban dacă o găsesc. Iau tot ce strălucește, vorba unui prieten 🙂

Odată eram în Timișoara și erau pe jos împrăștiate câteva monede de 10 bani. M-am aplecat fericit să le adun. Chiar mi-au zis oamenii: ”uite și acolo încă 10 bani!”. Nu-mi pasă dacă unii râd de mine.

Cred că aplecându-te după ei, atragi mai mulți bani. Într-o altă zi am găsit 50 de lei și cred că are mare legătură cu faptul că mă aplec mereu să iau de pe jos orice monedă aș găsi.

Sunt prietenul și stăpânul banilor mei

Se spune că banul este un slujitor bun și un stăpân îngrozitor. Nu contest asta. Ceea ce e paradoxal (cel puțin aparent) e că oamenii săraci tind să nu se aplece după monedele găsite pe jos și lasă restul la casă fără nici un stres.

Am impresia că le e și rușine să aștepte după ultimii 10 bani pe care trebuie să-i primească! Interesant?

Recent am auzit următoarea conversație între vânzător și client: ”Stați să vă dau și restul, 50 de bani”, la care tipul a replicat ”Vezi-ți de treabă!”, și a plecat fără să își ia restul.

Dacă nu pui preț pe o monedă, nu vei știi să apreciezi nici o bancnotă sau o valiză cu bani!

Aici cred că e vorba despre conștiința banilor. Eu cred că banii trebuie respectați și puși la treabă. Marea majoritate a oamenilor, cum primesc salariul îl și ”toacă” rapid, unii complet nejustificat, în numele consumerismului, cumpărându-și tot felul de gadget-uri sau lucruri complet nefolositoare care-i fac să se simtă mai bine.

Unele studii spun că ”fericirea” rezultată în urma achiziționării unui produs durează foarte puțin – de la câteva minute la o săptămână!

Unii oameni parcă abia așteaptă să aibă contul gol, să se scape de bani cheltuindu-i.

Din proprie experiență, cred că o senzație mai faină decât economisirea banilor este punerea banului la lucru ca să producă alți bani. Despre asta scriu în continuare…

Cum poți crește conștiința banilor ca să atragi mai mulți bani?

Foarte simplu, dar trebuie să mă asculți și să mă crezi pe cuvânt. Dacă nu faci ce-ți spun acum, nu o să ți se schimbe situația niciodată – practic vei rata această șansă de a te plasa în controlul banilor, în postura de om calculat și magnet de bani.

E o metodă pe care o folosesc de 2 ani și care mi-a schimbat definitiv viața. Sunt atât de recunoscător pentru că am găsit această tehnică încât nu vreau și nici nu pot să-mi mai imaginez viața altfel.

Vorbesc despre cashcontrol – un tool gratuit prin care vei ține evidența banilor tăi, a tot ce cheltui, a tot ce câștigi. Vei fi în permanență în controlul banilor tăi pentru că vei știi pe ce cheltui banii oricând, vei vedea cum evoluează cheltuielile tale de la lună la lună (la fel și veniturile) etc.

Vei învăța să economisești și să gestionezi eficient banii astfel încât în fiecare lună să reușești să pui bani deoparte. Vei putea stabili și bugete pe care să le respecți.

Eu nu iubesc banii dar îi respect și îi apreciez. Cât despre răutatea banilor, banii nu-s mai răi decât o merdenea cu brânză.

Ceea ce faci cu banii poate fi rău sau bine pentru tine.

Mi-aș fi dorit să știu toate astea în vremurile în care salariul meu se topea așa cum ajungea în portofel. Mi-aș fi dorit să fi început economisirea mai devreme.

Cu toate astea, trecutul e trecut. Probabil că nu aș fi scris ce scriu acum dacă nu aș fi trăit toate experiențele negative.

Secretul bogăției e nu cât câștigi ci cât economisești!

Fă-ți cont gratuit pe cashcontrol.ro acum!

Dacă aș fi în locul tău, nu aș amâna o secundă. Asta dacă îți dorești o schimbare în bine și cu un minim de efort! Sper că ți-au fost utile ideile mele. Lasă-mi un comentariu cu Da sau cu Nu ca să știu și eu 🙂 Mulțumesc!

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)