Relaxează-te! Fie că ești femeie sau bărbat, o să-ți cadă la țanc câteva idei din ce-o să-ți vorbesc azi.
Am citit acum ceva vreme o carte interesantă care se numește Selling Sucks. Pe scurt, dacă e să scot o învățătură majoră din carte e că degeaba te chinui să vinzi, trebuie să faci oamenii să cumpere.
Din umila mea experiență de viață, confirm chestia asta și-o s-o explic destul de simplu.
Înainte de asta dă-mi voie să-ți spun că, de fapt, vânzarea e un transfer de încredere. Nu am spus-o eu, au spus-o alții înaintea mea.
Să zicem că-ți place de o tipă și vrei neapărat să o cucerești. Ți s-au aprins atât de tare călcâile după ea că nu mai gândești limpede (așa se comportă mulți vânzători slabi).
Ce face un vânzător slab?
Se pune să prezinte toate caracteristicile produsului, uneori într-un limbaj prea tehnic astfel încât potențialul cumpărător se pierde și ba mai mult poate începe să caște.
Așa fac și unii tipi când vor să cucerească o fată. Se pun și vorbesc despre cât de tari sunt, despre cât de talentați sunt, ce pot să facă (niciodată ce nu pot să facă) și nu-i mare mirarea că fata de cele mai multe ori nu cumpără.
Nimănui nu-i place să i se vândă dar tuturor ne place să cumpărăm!
Ai mai auzit asta dar trebuia să o repet pentru că ăsta e contextul potrivit.
Hai s-o luăm pe rând. Atunci când vrei cumperi ce urmărești?
- Ca produsul să-ți rezolve o problemă
- Să primești garanția că ce cumperi e de calitate
- Poate vrei să vezi niște testimoniale
- Te uiți să vezi cu ce se diferențiază produsul de alte produse de același tip, ca să fii sigur că ai avut un raport calitate/preț cât mai bun
- Poate chiar te gândești să testezi produsul ceva timp ca să vezi dacă ți se potrivește
- Să vezi atât părțile pozitive cât și cele negative.
Astea mi-au venit acum rapid în minte. Dacă extrapolăm ideile astea în procesul de ”agățare” a.k.a. curtare a unei domnișoare, o să înțelegem mai bine unde dau chix unii masculi.
- Nu poți presupune o nevoie sau o problemă, trebuie s-o cauți la client. Prima oară caută să fii prieten cu ea – ține-ți hormonii sub control când vorbești cu ea. Află ce-i place și ține minte (dacă ai probleme, recomand ulei de in cu Omega3 – de 3x mai mult Omega3 decât uleiul de pește). Ce faci acum se numește sondare. Poate că în procesul ăsta îți dai seama că tu (produsul) nu te potrivești cu ea (cumpărătorul). Cinstit ar fi să nu continui și să forțezi nota, să vinzi astfel un produs unuia care nu are nevoie de el.
- Normal că vrea garanție! Vrea să știe că poate avea încredere în tine. Totul se bazează pe încredere. Îți amintești ce am spus de vânzare?!
- Testimoniale. E posibil să vrea să audă sau nu. Depinde cum le ambalezi. Aici trebuie să fii isteț ca să nu strici ce ai construit.
- Oferta unică de vânzare. Într-o lume în care atât de mulți oameni nu au curajul de a fi ei înșiși – fi tu acel bărbat autentic, care oferă valoare, care iasă în evidență pentru valoarea pe care o oferă și care-și crește valorile continuu.
- Unii cumpărători sunt mai nehotărâți, mai ales dacă au avut în trecut probleme cu un produs de genul ăsta. Aici se poate câștiga încrederea dând toată libertatea de care are nevoie la un risk free, garanție 200% 🙂
- Dacă chiar vrei să dai lovitura, fii bărbat! Fii sincer și prezintă și câte o slăbiciune, nu doar calități. Când ești sincer, oamenii simt asta și apreciază. Chiar îți întorc ”sinceritatea” – poate chiar îți dau feedback-uri valoroase (chiar dacă nu cumpără, măcar spun de ce din bun simț). Totuși, nu exagera cu dezavantajele – trebuie totuși să fim rezonabili – și trebuie să-i mai păstrezi niște mister și pentru după ”cumpărare”, nu? 🙂 (glumesc)
Cam atât pentru azi. Văd că ești răbdător și citești până la capăt. Înseamnă că-ți place. Sper să te ajute și după ce testezi, vino și confirmă-mi sau demontează-mi teoria. Chiar sunt curios.
Ține minte: Nu mai vinde, atrage cumpărători!
P.S. Dacă dai un share s-ar putea să ajuți pe cineva.
P.S.S. Mă bate gândul de multă vreme să scriu un eBook care să se numească ”Femeile sunt un fel de bărbați” – ce părere ai despre titlu? Ce-ți sugerează?
Salut….foarte fain articolul…dar m-o amuzat faza cu omega 3 din in de 3 ori mai bun ca cel din peste :))… ambele sunt bune dar sunt diferite…in cel din in gasim acidul alfa linoleic(ALA) ..iar in cel din peste gasim EPA si DHA…iar corpul tinde a folosi aceste forme mult mai usor. ALA trebuie sa fie transformat de organism intr-o forma utilizabila, si raportul de conversie de la forma inutilizabila la utilizabila este destul de slab, undeva în intervalul de 5-15 %…cel de peste e superior…nu le putem compara 🙂
Finally apuc să vorbesc cu tine! Mi te-a recomandat sora ta dar nu am apucat să vorbim despre nutriție. Merci de lecția de chimie! Am citit și eu acum articolul de la Harvard (probabil aceeași sursă o ai și tu). Anyways, eu am constatat o îmbunătățire super ok a memoriei de când iau ulei de in și n-o fac în cantități industriale. Ceva mai puțin de o linguriță pe zi. Recomand ce m-a ajutat pe mine 🙂 Dacă mai ai sugestii, scrie-mi! Îmi face plăcere să învăț lucruri noi!
Andre ma recomanda peste tot…lol. Sunt o gramada de surse, carti…de fiecare data cand citesc cate ceva imi dau seama ca mai am multe de invatat. Creierul uman ii circa 60% grasimi..DHA este principala lui grasime…de aia zic ca e mai bun…pentru ca e direct…iar corpul trebuie nu trebuie sa il converteasca din ALA. Oricum…e foarte bun si inul…e bine sa ne ”ungem” creierul :))))
Grozav! Chiar e bine să ni-l ungem! Nuci, semințe, alune, avocado… Doamne… pot mânca 5 avocado pe zi! Cred că sunt dependent de avocado! Sunt curios ce părere ai despre veganism 🙂
Bunn…foarte bun…avocado e o sursa foarte buna de grasimi sanatoase. Cat despre veganism…trebuie sa fi bine documentat cand faci pasul asta…sa ai grija ce surse de carbo alegi..si la deficiente…cum ar vitamina (B12-pe termin lung), minerale (zinc, fier).Eu unul…promovez un stil de viata echilibrat…atat animal cat si vegetal.Echilibrul e cheia…opinia mea…fiecare are libertatea de a alege.