oferta-unica-de-vanzare

Relaxează-te! Fie că ești femeie sau bărbat, o să-ți cadă la țanc câteva idei din ce-o să-ți vorbesc azi.

Am citit acum ceva vreme o carte interesantă care se numește Selling Sucks. Pe scurt, dacă e să scot o învățătură majoră din carte e că degeaba te chinui să vinzi, trebuie să faci oamenii să cumpere.

Din umila mea experiență de viață, confirm chestia asta și-o s-o explic destul de simplu.

Înainte de asta dă-mi voie să-ți spun că, de fapt, vânzarea e un transfer de încredere. Nu am spus-o eu, au spus-o alții înaintea mea.

Să zicem că-ți place de o tipă și vrei neapărat să o cucerești. Ți s-au aprins atât de tare călcâile după ea că nu mai gândești limpede (așa se comportă mulți vânzători slabi).

Ce face un vânzător slab?

Se pune să prezinte toate caracteristicile produsului, uneori într-un limbaj prea tehnic astfel încât potențialul cumpărător se pierde și ba mai mult poate începe să caște.

Așa fac și unii tipi când vor să cucerească o fată. Se pun și vorbesc despre cât de tari sunt, despre cât de talentați sunt, ce pot să facă (niciodată ce nu pot să facă) și nu-i mare mirarea că fata de cele mai multe ori nu cumpără.

Nimănui nu-i place să i se vândă dar tuturor ne place să cumpărăm!

Ai mai auzit asta dar trebuia să o repet pentru că ăsta e contextul potrivit.

Hai s-o luăm pe rând. Atunci când vrei cumperi ce urmărești?

 1. Ca produsul să-ți rezolve o problemă
 2. Să primești garanția că ce cumperi e de calitate
 3. Poate vrei să vezi niște testimoniale
 4. Te uiți să vezi cu ce se diferențiază produsul de alte produse de același tip, ca să fii sigur că ai avut un raport calitate/preț cât mai bun
 5. Poate chiar te gândești să testezi produsul ceva timp ca să vezi dacă ți se potrivește
 6. Să vezi atât părțile pozitive cât și cele negative.

Astea mi-au venit acum rapid în minte. Dacă extrapolăm ideile astea în procesul de ”agățare” a.k.a. curtare a unei domnișoare, o să înțelegem mai bine unde dau chix unii masculi.

 1. Nu poți presupune o nevoie sau o problemă, trebuie s-o cauți la client. Prima oară caută să fii prieten cu ea – ține-ți hormonii sub control când vorbești cu ea. Află ce-i place și ține minte (dacă ai probleme, recomand ulei de in cu Omega3 – de 3x mai mult Omega3 decât uleiul de pește). Ce faci acum se numește sondare. Poate că în procesul ăsta îți dai seama că tu (produsul) nu te potrivești cu ea (cumpărătorul). Cinstit ar fi să nu continui și să forțezi nota, să vinzi astfel un produs unuia care nu are nevoie de el.
 2. Normal că vrea garanție! Vrea să știe că poate avea încredere în tine. Totul se bazează pe încredere. Îți amintești ce am spus de vânzare?!
 3. Testimoniale. E posibil să vrea să audă sau nu. Depinde cum le ambalezi. Aici trebuie să fii isteț ca să nu strici ce ai construit.
 4. Oferta unică de vânzare. Într-o lume în care atât de mulți oameni nu au curajul de a fi ei înșiși – fi tu acel bărbat autentic, care oferă valoare, care iasă în evidență pentru valoarea pe care o oferă și care-și crește valorile continuu.
 5. Unii cumpărători sunt mai nehotărâți, mai ales dacă au avut în trecut probleme cu un produs de genul ăsta. Aici se poate câștiga încrederea dând toată libertatea de care are nevoie la un risk free, garanție 200% 🙂
 6. Dacă chiar vrei să dai lovitura, fii bărbat! Fii sincer și prezintă și câte o slăbiciune, nu doar calități. Când ești sincer, oamenii simt asta și apreciază. Chiar îți întorc ”sinceritatea” – poate chiar îți dau feedback-uri valoroase (chiar dacă nu cumpără, măcar spun de ce din bun simț). Totuși, nu exagera cu dezavantajele – trebuie totuși să fim rezonabili – și trebuie să-i mai păstrezi niște mister și pentru după ”cumpărare”, nu? 🙂 (glumesc)

Cam atât pentru azi. Văd că ești răbdător și citești până la capăt. Înseamnă că-ți place. Sper să te ajute și după ce testezi, vino și confirmă-mi sau demontează-mi teoria. Chiar sunt curios.

Ține minte: Nu mai vinde, atrage cumpărători!

P.S. Dacă dai un share s-ar putea să ajuți pe cineva.

P.S.S. Mă bate gândul de multă vreme să scriu un eBook care să se numească ”Femeile sunt un fel de bărbați” – ce părere ai despre titlu? Ce-ți sugerează?

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)