Am însoțit-o ieri pe prietenă la Spitalul Județean din Arad ca să își facă niște analize pentru facultate. Am întâlnit în sala de așteptare un bătrân în vârstă de 76 de ani, foarte carismatic și de treabă, care aștepta medicul să îi dea rezultatele.

Venise să își facă o electrocardiogramă. M-am băgat în vorbă cu el. Mi-a spus că îl doare pieptul și că acum 6 ani a suferit o operație la inimă. Mi-a spus: „Doctorii mi-au zis să las carnea. Să las porcul, țigările și băutura că or să mă omoare. Dar ce să-i fac?! Mi-a plăcut clisa, cârnațul, am tăiat porc în fiecare an. Asta e.

Apoi a început să recite niște versuri. Nu știu ale cui erau, dar erau de dragoste. Apoi a vorbit de soția lui și cât de mult o iubește. Acum trei ani au avut nunta de aur: „Am luat-o când eram în armată. Am vorbit vreun an cu ea și apoi am luat-o. E dragostea vieții mele. Acum e acasă. Mă așteaptă să îi fac insulina. Mi-a zis să nu stau mult pentru că ei îi e frică să își facă injecția singură. Doctorii i-au tăiat degetele de la picioare. Urâtă boală, diabetul ăsta.”

Am rămas uimit, dar nu am vrut să arăt asta. Îi cer bătrânului graficul EKG-ului. Nu mă pricep la asta, dar am făcut o comparație vizuală între graficul prietenei mele și cel al bătrânului. Dacă ai văzut filme în care pacientul conectat la aparat își dă duhul iar apoi apare linia cu bipul acela urât, știi despre ce vorbesc.

Linia din graficul bătrânului nu avea acele V-uri mari, specifice bătăilor inimii. La el erau niște zimți mici de câțiva milimetri (comparativ cu câțiva centrimetri, cum e normal) – aproape că era o linie dacă te uitai de la distanță.

Apoi îmi spune că îl cam supără pieptul. Ce să mai zic… auzisem și eu că semnul de infarct e o durere în piept. Probabil că știa și el. Mă mai uit o dată pe graficul său și într-un colț era un chenar cu un diagnostic automat făcut de computer. Scria în engleză posibil infarct miocardic.

Înainte să uit, dacă și tu cauți suplimenți alimentari naturali ca să îți îmbunătățești sistemul imunitar, eu de aici îmi cumpăr și sunt foarte mulțumit.

M-am făcut că nu știu ce înseamnă. Eram șocat. Nu am vrut să îi spun. A fost o situație extrem de neplăcută.

Un om așa carismatic și de treabă, super îndrăgostit de nevastă-sa, recitând poeme de amor, suferă un infarct sau e pe cale să facă unul.

Am conștientizat în acel moment o lecție foarte importantă de viață.

Poți să fii cel mai bun om din lume, dar dacă iei decizii greșite te-ai dus. Deciziile greșite pot duce în timp la catastrofe, la dezastre, la multă suferință și la moarte.

Eu sunt vegetarian de mai bine de 4 ani. Probabil că acum 1-2 ani aș fi scris un articol prin care mustram pe cei care încă mănâncă animale. N-o s-o fac. Fiecare cu decizia lui.

Totuși o să întreb: De ce naiba nu ne oprim din a mânca animale când știm cât de mult rău ne fac, când doctorii știu și recomandă să o lăsăm mai moale atunci când ne pasc boli grave? De ce mâncăm carne când ucigașul #1 în lume sunt bolile cardiovasculare care ucid 17.5 milioane de oameni anual (din 56 de milioane în total), principalul vinovat fiind colesterolul?!

Fiecare să își răspundă pentru el. Totuși, n-aș vrea ca nici tu, nici oricare apropiat al meu să ajungă în postura bătrânului. Mi-e milă de el, dar greșelile se plătesc.

Viața e dură și corectă în cele din urmă! Iar porcul… nu iartă!

Portrait of Elderly man lost in thought

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)