Ce este Cazierul Judiciar?

E o hârtie A5 (jumătate de coală A4) pe care scrie fain frumos dacă ai fost băiat bun sau dacă ai făcut măgării. Dacă ai făcut, scrie și ce ai făcut.

Documentul e eliberat de Poliție și pentru eliberarea ”dânsului” trebuie să mergi la ANAF să plătești taxa de cazier judiciar în valoare de 10 lei (aprilie 2014), după care să mergi la Poștă să cumperi 2 timbre fiscale de 1 leu/bucata.

Imbecilitatea și lipsa spiritului de adaptare a societății noastre, ne face să alergăm la 3 instituții diferite pentru a obține o hârtie banală.

Utilitatea timbrelor fiscale vine din 1694, cu mult înainte ca timbrele poștale de corespondență să fie folosite (1840). Scopul era să fie marcate documentele ce țin de colectarea taxelor, de a ”eficientiza” operațiunile guvernamentale, prezența unui timbru fiscal fiind un indiciu că s-au plătit deja taxele necesare.

Când mergi la ANAF și plătești taxa de 10 lei primești o chitanță că ai plătit, chitanță ce rămâne la dosarul poliției. De ce mai ai nevoie de încă 2 timbre? Inițial credeam că se trimite vreo copie prin Poștă la București sau te miri pe unde ca să se arhiveze.

Nu văd alt scop decât acela de a hrăni o instituție pe moarte și care își merită moartea, Poșta Română, care datorită vremurilor și a incompetenței celor ce au ”condus-o”, fiind mai mult jonglată decât administrată, a ajuns să fie aproape parazitară. În loc să se adapteze cererii pieței și să ofere avantaje competitive la livrare, plăți etc, a preferat să facă același lucru ca orice organism al Statului: să clocească un ou stricat.

Într-o țară civilizată a secolului 21, un document ca acesta, care nu mai necesită decât un banal print + o semnătură cu ștampilă, taxarea cu 10 lei mi se pare o aberație. Nu mai trebuie verificate dosare și date telefoane. Trebuie doar un print. Atât!

Dacă îmi explică cineva utilitatea timbrelor fiscale, o să-i fiu profund recunoscător. Până atunci le consider o inutilitate și o simplă metodă de a mai hrăni această instituție morbidă numită Poșta Română.

timbru-fiscal-posta-romana

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)