În ultima vreme folosesc foarte des cuvântul paradigmă pentru că mă ajută să exprim cu succes ceea ce gândesc atunci când mă refer la diferențele fundamentale dintre oameni și grupuri de oameni.
Am fost întrebat de o prietenă veche, alături de care am petrecut câteva ore recent, când am de gând să mă opresc pentru că deja sunt ciudat, spun lucruri prea grele sau complicate pentru cei cu care comunic și aceștia m-ar putea cataloga drept un ciudat.
Am stat puțin pe gânduri și i-am răspuns așa:
Orice om din lumea asta, funcționează după un sistem propriu de valori. Sistemul de valori face omul să ia anumite decizii și să acționeze într-un anume fel. În sistemul meu de valori vei găsi nutriția vegetariană și în viitor vegană, alergarea de maratoane și semimaratoane, libertatea financiară și antreprenoriatul, dezvoltarea personală, educarea continuă și leadership-ul.
Eu sunt omul care citește eticheta a tot ce cumpără, care își face pâine la comandă, care ține evidența tuturor veniturilor și cheltuielilor în cashcontrol (știu la orice oră câți bani am în portmoneu fără să mă uit în el).
Sunt omul care nu are televizor dar are o bibliotecă, omul care investește 600 de lei într-un seminar de 5 ore, omul care se trezește la 5am chiar dacă poate dormi până la 10-11am, omul care face eforturi pentru a-și programa ziua pe ore, omul care nu pleacă nicăieri fără o agendă, omul care a renunțat a se uita la filme/seriale pentru că nu îl mai ajută să crească (chiar se simte vinovat dacă o face) și în schimb se uită la TEDx, omul care mănâncă lucruri care poate nu sunt așa bune la gust dar care sunt foarte sănătoase, omul care a renunțat la tot ce conține zahăr și făină albă, omul care adună tot mărunțișul într-o pușculiță numită ”independență financiară”, omul care simte o bucurie atunci când scrie un articol în care pune toată pasiunea și primește un comentariu de recunoștință de la un om pe care l-a ajutat.
Ăsta sunt eu. Sunt ciudat? Cu siguranță sunt ciudat pentru o anumită categorie de oameni. Pentru alta, sunt perfect normal.
Acum, ce se întâmplă cu oamenii din jurul meu, cu prietenii mei, cu toți aceia cu care nu mai împărtășesc sistemul meu de valori? Îți spun eu: ei se vor îndepărta de mine și eu mă voi îndepărta de ei în mod natural. Asta se numește selecția naturală.
Oamenii stau împreună pentru ceea ce împărtășesc, pentru ceea ce îi leagă. Într-adevăr e trist că unii oameni ajung să fie legați doar de sânge sau de un act semnat la starea civilă.
Cu toate asta, nu e vina nimănui. Unii oameni în căutarea unei vieți mai bune, iau decizii mai grele, își schimbă interesele, implicit sistemul de valori și își construiesc propriul drum.
De multe ori, drumul pe care urmează să pășească e îngust, plin de incertitudini și singuratic.
Eu, nu vreau să mă opresc niciodată. Scopul meu în această viață e să-mi descopăr vocația cât mai curând și să îmi creez propriul drum prin care să ajut cât mai mulți oameni să devină cea mai bună variantă a lor, să aibă afaceri mai prospere și per total, să las lumea mai bună oriunde merg.
Scopul meu e să devin cea mai bună variantă a mea și să mă pun în cât mai multe situații care îmi încurajează creșterea.
Cine îmi împărtășește viziunea e binevenit alături de mine și voi face tot posibilul să-l ajut. Cine nu mi-o împărtășește, își va urma propriul drum și ne vom spune rămas bun, de multe ori fără să vrem în mod direct. Vine de la sine.
Am conștientizat că viața e realmente scurtă și am de gând să o lungesc pe cât de mult pot, trăind sănătos. Deasemenea, am conștientizat că nu doar vreau să exist ci vreau să trăiesc și asta e posibil doar prin urmărirea vocației.
Acum e rândul tău să alegi ce crezi că e bine din tot ce am spus. Viața ne-o facem fiecare cu mâinile noastre.
Am făcut alegeri care m-au costat foarte mult în viață, și nu mă refer doar la bani. Timpul e cea mai importantă resursă pe care o avem.
Îți doresc, ce îmi doresc și mie, adică înțelepciune. Toate vor veni de la sine mai apoi.
Vreau să îmi spui și tu acum, care e scopul tău și ce împărtășești cu mine din cele citite mai sus. Îți mulțumesc că mă citești și chiar apreciez asta. Faptul că investești din timpul tău ca să îmi citești articolele și să îmi răspunzi, înseamnă că vezi o valoare în tot ce scriu și că valoarea aceasta face parte din sistemul tău de valori. Îți mulțumesc!
Cu prietenie,
Adrian
Felicitări Adi și spor în continuare. Pot spune că te urmăresc de la început când ai folosit mult Facebook-ul pentru a pornit discuții pe diferite subiecte. Era acum 3 ani. De atunci și până acum ai făcut progrese enorme, În calitate de observator am remarcat acest progres continuu și îi mai mult decât clar că îți place și ești bun în ceea ce faci.
Scopul meu este, cred, la fel de greu de explicat cum îl găsești și tu. Doresc să ajut oamenii să se cunoască mai bine pe ei și să-și depășească prejudecățiile, de aceea sunt în formare ca psihoterapeut și am Facultatea de Psihologie. Vreau într-o zi să îmi aduc și eu contribuția științifică în acest domeniu. Vreau să cunosc cât mai multe lucruri despre această viață de aceea nu mă pot opri din a citi orice prind, în special psihologie, istorie, filosofie, sociologie, dar nu numai, chiar și teme ca fizica, chimia chiar dacă nu știu să le aplic. Îmi plac limbile străine și îmi vine ușor să le învăț, deci vreau să mă pun pe studiul altor limbi. Îmi place să scriu de aceea mi-am deschis site-ul. Mi-ar plăcea să scriu și cărți deși încă nu știu ce anume, mi-ar plăcea științifice dar și literatură. Vreau să văd cât mai mult din această lume și pentru a face acestu lucru doresc să nu mai fiu dependent financiar de un sistem. Lupt și eu pentru libertatea mea financiară și sunt sigur că voi reuși. Vreau să trăiesc cât mai sănătos și să îmi găsesc o prietenă care să mă susțină și motiveze, nu să lupte împotriva valorilor mele.
În fond doresc ce îți dorești și tu și sunt sigur că noi suntem cei ciudați dar cine a spus că este un lucru rău? Tocmai am scris un articol despre discuția noastră pe tema subiectivismului.
Tot așa și mai sus să fie 🙂
Sergiu, din nou mă impresionezi plăcut și îți mulțumesc. Rezonez cu tot ce ai scris chiar dacă nuanțele intereselor noastre sunt diferite pe alocuri. Faci parte din gașca celor care luptă pentru a fi extraordinari. Drumul nu va fi ușor dar probabil că e simplu, pentru că știi care e vocația ta și deja te supui la ”presiunea de șlefuire a diamantelor”. Sunt sigur că o să reușești ceea ce ți-ai propus pentru că ai focul acela care arde tot mai puternic, numit pasiune. Te admir și îți doresc să inspiri cât mai mulți oameni, să le schimbi viețile, așa cum îți dorești!
Hmm.., interesant, bravo inca o data Stepy!
Am citit cu nostalgie acest material, pentru ca m-am regasit. Si zic “cu nostalgie” pentru ca imi aduc aminte ca aproximativ la fel eram si eu acum 20 de ani, pe cand eram de varsta ta.
Intr-adevar dupa cum te vad si din putinele discutii pe care le mai avem in treacat/in fuga prin oras (prin micutul nostru oras natal, atunci cand nu suntem plecati), imi este evident ca te numeri printre acei oameni rari, esti un tip deosebit, ai acel foc mistuitor, cum se zice care te face sa nu te opresti pana nu-ti realizezi visele. Acest lucru, peste 90% dintre oameni, nu-l pot face. Nu stiu de ce , adica stiu, dar asta e o alta discutie, cert este ca nu-l pot face, iar apoi marea majoritate a perdantilor incep sa aiba frustrari si sa cultive o ura viscerala pe cei 10% care reusesc in viata si care de fapt devin Elita care conduce aceasta lume, ma rog, mai mult sau mai putin din umbra (asta e iarasi o alta discutie)
Da, ma regasesc si pot sa spun ca o parte semnificativa din multimea viselor mele s-au indeplinit deja si ca este excelent. Pot sa iti confirm (si tu personal ma cunosti deja, putin)
ca nimic pe lumea asta/in aceasta viata nu este mai frumos de cat sa fi sanatos si sa iti traiesti visul cu ochii. De aceea merita lupta. Ideea este sa devii din ce in ce mai eficient pentru a scurta timpul si a ajunge sa ai mai mult timp pentru a trai visul indeplinit.
Da, si eu tineam socoteala banilor si o mai tin si azi si cu cat scriu in softul meu de contabilitate la incoming sau la active sume cu cat mai multe zerouri cu atat ma simt mai fericit. Si eu aveam pusculita cu maruntis si o mai am si azi si o s-o pastrez forever.
Si eu “Am făcut alegeri care m-au costat foarte mult în viață, și nu mă refer doar la bani.”
chiar in aceasta perioada, insa imediat dupa aceea am castigat inzecit din acele experiente, de fiecare data, fara exceptie, deoarece dupa fiecare experienta neplacuta mi-am super rafinat sistemul de protectie la risc si am urcat pe un nivel de eficienta superior care la aceasta ora este atat de departe de al oamenilor obisnuiti de prin oraselul nostru si nu numai, incat efectiv ma pozitioneaza intr-o alta lume. De aceea oamenii obisnuiti ne vad ca pe niste ciudati.
O alta parte din cei care incearca sa ne imite, sa obtina realizarea viselor in plan financiar, intra in politica, asta e iarasi o alta discutie. De obicei acestia sunt acei ratati care au un alt nivel energetic. Inca nu au abandonat lupta, dar sunt oameni needucati unii chiar analfabeti si se angreneaza intr-o lupta murdara, nedreapta cu restul societatii, imorala, neloiala sau chiar nelegala, aceasta ducandu-se prin eludarea/impotriva legilor pe care chiar ei le fac.
In fine, revenind la oile noastre, da si eu am o bibioteca dar in care predomina cartile de stiinte economice. Am o sadisfactie enorma sa imi servesc zilnic cei peste 200 de clienti care apeleaza la serviciile economico-financiare ale celor 2 firme in care sunt asociat si in care lucrez cu un enorm entuziasm. Am o enorma sadisfactie cand se face analiza anuala si renuntam la ultimii 2 sau 3 dintre cei mai prosti clienti (acestea sunt experientele proaste) si am o sadisfactie si mai enorma cand alti 2-3 clienti si mai buni vin in portofoliu in locul celor rai.
Ar mai fi multe de spus, dar pentru un comentariu poate si asta e prea mult.
Inchei cu citatul tau bine spus “îți doresc, ce îmi doresc și mie, adică înțelepciune. Toate vor veni de la sine mai apoi.”
cu prietenie
Mulțumesc, Alin! Chiar dacă mă bucur să văd că gândirea îmi e împărtășită de încă un om pe care-l cunosc personal din Lipova, mă bucur mai mult să aud că ai avut rezultate bune și că obiceiurile pe care le-ai păstrat ani buni, ți-au oferit și îți oferă satisfacții. Dacă am învățat o lecție până la 27 de ani e că, succesul se construiește pe obiceiuri de succes, adică obiceiuri benefice, sănătoase, care te îmbunătățesc în fiecare zi chiar dacă progresul este mic. Era chiar un citat care suna așa: ”Chiar dacă progresul pe care îl faci este foarte mic, totuși este un progres”. Prosperitate!
Asa este Adi, ”Chiar dacă progresul pe care îl faci este foarte mic, totuși este un progres”,
de exemplu : chiar in aceste zile in care am comentat si ne-am intalnit iarasi in oras (cand mergeai la Raiffeisen) am renuntat la un “client” pe care il credeam serios si de la care castigam relativ putin si am perfectat un contract de externalizare cu un alt CLIENT care are activitate in cateva orase Arad, Timisoara si din EU, de zeci sau poate sute de ori mai mare decat a celui din lipova. Ma refer ca Cifra de Afaceri, poate de ordinul milioanelor de euro. Sorry pentru lipova din nou.
Nota : cand orasul nostru va dovedi ca e in stare de ceva il voi scrie cu litera mare, asa cum se scriu celelalte nume proprii, deocamdata lipova continua sa fie in afara jocului.d.p.m.d.v