stepan adrian dezvoltare personală

În ultima vreme folosesc foarte des cuvântul paradigmă pentru că mă ajută să exprim cu succes ceea ce gândesc atunci când mă refer la diferențele fundamentale dintre oameni și grupuri de oameni.

Am fost întrebat de o prietenă veche, alături de care am petrecut câteva ore recent, când am de gând să mă opresc pentru că deja sunt ciudat, spun lucruri prea grele sau complicate pentru cei cu care comunic și aceștia m-ar putea cataloga drept un ciudat.

Am stat puțin pe gânduri și i-am răspuns așa:

Orice om din lumea asta, funcționează după un sistem propriu de valori. Sistemul de valori face omul să ia anumite decizii și să acționeze într-un anume fel. În sistemul meu de valori vei găsi nutriția vegetariană și în viitor vegană, alergarea de maratoane și semimaratoane, libertatea financiară și antreprenoriatul, dezvoltarea personală, educarea continuă și leadership-ul.

Eu sunt omul care citește eticheta a tot ce cumpără, care își face pâine la comandă, care ține evidența tuturor veniturilor și cheltuielilor în cashcontrol (știu la orice oră câți bani am în portmoneu fără să mă uit în el).

Sunt omul care nu are televizor dar are o bibliotecă, omul care investește 600 de lei într-un seminar de 5 ore, omul care se trezește la 5am chiar dacă poate dormi până la 10-11am, omul care face eforturi pentru a-și programa ziua pe ore, omul care nu pleacă nicăieri fără o agendă, omul care a renunțat a se uita la filme/seriale pentru că nu îl mai ajută să crească (chiar se simte vinovat dacă o face) și în schimb se uită la TEDx, omul care mănâncă lucruri care poate nu sunt așa bune la gust dar care sunt foarte sănătoase, omul care a renunțat la tot ce conține zahăr și făină albă, omul care adună tot mărunțișul într-o pușculiță numită ”independență financiară”, omul care simte o bucurie atunci când scrie un articol în care pune toată pasiunea și primește un comentariu de recunoștință de la un om pe care l-a ajutat.

Ăsta sunt eu. Sunt ciudat? Cu siguranță sunt ciudat pentru o anumită categorie de oameni. Pentru alta, sunt perfect normal.

Acum, ce se întâmplă cu oamenii din jurul meu, cu prietenii mei, cu toți aceia cu care nu mai împărtășesc sistemul meu de valori? Îți spun eu: ei se vor îndepărta de mine și eu mă voi îndepărta de ei în mod natural. Asta se numește selecția naturală.

Oamenii stau împreună pentru ceea ce împărtășesc, pentru ceea ce îi leagă. Într-adevăr e trist că unii oameni ajung să fie legați doar de sânge sau de un act semnat la starea civilă.

Cu toate asta, nu e vina nimănui. Unii oameni în căutarea unei vieți mai bune, iau decizii mai grele, își schimbă interesele, implicit sistemul de valori și își construiesc propriul drum.

De multe ori, drumul pe care urmează să pășească e îngust, plin de incertitudini și singuratic.

Eu, nu vreau să mă opresc niciodată. Scopul meu în această viață e să-mi descopăr vocația cât mai curând și să îmi creez propriul drum prin care să ajut cât mai mulți oameni să devină cea mai bună variantă a lor, să aibă afaceri mai prospere și per total, să las lumea mai bună oriunde merg.

Scopul meu e să devin cea mai bună variantă a mea și să mă pun în cât mai multe situații care îmi încurajează creșterea.

Cine îmi împărtășește viziunea e binevenit alături de mine și voi face tot posibilul să-l ajut. Cine nu mi-o împărtășește, își va urma propriul drum și ne vom spune rămas bun, de multe ori fără să vrem în mod direct. Vine de la sine.

Am conștientizat că viața e realmente scurtă și am de gând să o lungesc pe cât de mult pot, trăind sănătos. Deasemenea, am conștientizat că nu doar vreau să exist ci vreau să trăiesc și asta e posibil doar prin urmărirea vocației.

Acum e rândul tău să alegi ce crezi că e bine din tot ce am spus. Viața ne-o facem fiecare cu mâinile noastre.

Am făcut alegeri care m-au costat foarte mult în viață, și nu mă refer doar la bani. Timpul e cea mai importantă resursă pe care o avem.

Îți doresc, ce îmi doresc și mie, adică înțelepciune. Toate vor veni de la sine mai apoi.

Vreau să îmi spui și tu acum, care e scopul tău și ce împărtășești cu mine din cele citite mai sus. Îți mulțumesc că mă citești și chiar apreciez asta. Faptul că investești din timpul tău ca să îmi citești articolele și să îmi răspunzi, înseamnă că vezi o valoare în tot ce scriu și că valoarea aceasta face parte din sistemul tău de valori. Îți mulțumesc!

Cu prietenie,

Adrian

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)