Frica este un semnal al minții cu privire la o situație ce ar putea pune în primejdie trupul unei ființe. Este o parte a sistemului uman de conservare și protecție, o parte integrantă sau un rezultat al instinctului de supraviețuire.

Am îngroșat verbul ”ar putea” pentru că e esențial acesta. ”Ar putea” exprimă o posibilitate dar nu reprezintă 100% adevărul faptic sau rezultatul final.

Faptul că ai putea face bani nu îți oferă o garanție că vei face cu adevărat. E doar o posibilitate, o estimare a minții bazată pe ceea ce știi deja din experiența ta sau a altora, din ce ai auzit, văzut și simțit în trecut.

Frica este un sentiment deci este absolut subiectivă. Ține de individ. Tocmai din această cauză frica este relativă și se manifestă diferit de la om la om, chiar raportată la aceeași situație.

Oamenii cu un instinct de conservare mai mare simt frica mai puternic când vine vorba de a face ceva nou și necunoscut.

Frica este și rezultatul unor procese de analiză complexe. Unii oameni, chiar dacă au o rațiune superioară pot simți frica mai intens tocmai din cauză că raționalizează prea mult înainte de a face ceva. Pe cealaltă față a monedei stau oamenii care nu gândesc prea mult, care nu se gândesc la consecințe deci frica apare mai greu.

În concluzie frica poate fi controlată astfel:

  • prin găsirea a cât mai multe motive pentru care o acțiune nu are cum să te afecteze negativ
  • prin ignorarea parțială sau completă a consecințelor (cine poate).
  • printr-o atitudine responsabilă și curajoasă de genul: ”Fie ce o fi, e vreau să fac asta și mi-o asum cu bune și cu rele. Pot trece peste orice problemă pentru că vreau ce e mai bun pentru mine și cei importanți mie.”

În 2013 am scris un alt articol legat de ce este frica, articol ceva mai literaturizat dar care își păstrează nota informativă.

La final te las în compania unui citat al lui Robin Sharma care spune așa:

Frica prinde putere doar atunci când i-o oferi!

frica

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)