Fosta clădirea verzui închis, vizavi de Cimitirul rusesc, care până acum câțiva ani era o ruină, a fost reabilitată printr-un proiect de fonduri europene cu scopul de a fi transformat în centru recreativ. Sunt sigur că nu mulți știu chestia asta. Înainte de a vorbi despre scopul acestei clădiri vreau să vă prezint sumele ce au fost investite în noua imagine a clădirii, sume preluate de pe site-ul primarialipova.ro

Valoarea totală a proiectului: 1.672.552,79 lei (însumarea cifrelor de mai jos a rezultat 1.763.989,67 lei)

 • 1.371.322,62 lei fonduri europene nerambursabile
 • 301.230,17 lei contribuție din bugetul național
 • 91.436,88 lei contribuția administrației locale, adică primăria Lipova
casa armatei lipova

Casa Armatei Lipova – înainte de reabilitare (Imagine preluată de pe citynews.ro)

Evident că pentru a se obține o finanțare a fost nevoie de un proiect bine pus la punct și de o nouă direcție privind utilizarea clădirii, în scopul dezvoltării regionale, pe scurt pentru popor.

După ce a fost abandonată 14 ani, fiind în patrimoniul Ministerului Apărării (care a făcut ce știe mai bine, adică nimic), clădirea a fost preluată de Consiliul Local, adică de Primăria Lipova cu scopul de a o transforma în Centru de recreere!

Construcția a fost începută în mandatul lui Marius Jurcă și a fost finalizată în mandatul lui Mircea Jichici, pamblica fiind tăiată pe 23.10.2013.

Președintele onorific al centrului de recreere din Lipova este Tinu Vereşezan.

Ce spune primarul Mircea Jichici despre centrul de recreere?

Centrul va deservi cetăţenii oraşului Lipova, tineri sau vârstnici, care vor găsi aici un spaţiu adecvat pentru petrecerea timpului liber, pentru lectură, informare şi vizionare la TV sau în direct a diferitelor spectacole cultural-artistice. Garanţia calităţii activităţilor este dată de renumele directorului acestui lăcaş de cultură, îndrăgitul solist Tinu Vereşezan – sursa aradon.ro

Marius Jurcă spunea că odată cu finalizarea lucrărilor se va începe organizarea de activități culturale, întruniri ale pensionarilor, activități recreative pentru tineri și altele. Deasemenea acesta spunea că scopul urmărit de proiect este dezvoltarea turismului și reducerea ratei șomajului (adică construirea de locuri de muncă).

Ce dotări există la Centrul de recreere Lipova?

 • sală de spectacole cu o capacitate de 150 de locuri (chiar sala principală) dotata cu vestiare și grupuri sanitare pentru artiști
 • două cluburi (club de zi pentru pensionari și altul pentru elevi în cadrul căruia vor putea organiza şi desfăşura diferite activităţi recreative ca lectură, audiţii muzicale, vizionare filme, desene animate)
 • sală multimedia (dotată cu calculatoare și acces la internet)
 • bibliotecă
 • terasă
 • sală de proiecții și audiții

Planul proiectului este ca 15% din populația Lipovei (1700 de oameni) să participe anual la diverse acțiuni ce vor avea loc (consider că e o cifră destul de optimistă). Deasemenea Primăria Lipova speră la o creştere cu 10 % a turismului. Evident că programele ar putea înregistra o astfel de creștere și nu clădirea în sine.

proiect european casa armatei lipova centrul de recreere

Mă bucur mult că acestă clădire a fost reabilitată și cred că în ea s-ar putea construi ceva frumos. Într-unul dintre articolele scrise de mine, am vorbit despre importanța unei comunități și nevoia uneia în Lipova, mulți oameni reacționând pozitiv la acest articol și la ideile pe care le prezentam acolo.

Eu sunt de părere că dacă vrei ceva trebuie să contribui la realizarea acelui ceva, asta dacă ști clar ce vrei. Majoritatea oamenilor pe care îi cunosc se plâng de faptul că în Lipova nu se face nimic.

Eu nu mă plâng de asta și cred că de fapt oamenii nu prea știu în general ce își doresc.

Tocmai în această direcție am adunat câteva idei pentru noul centru de recreere, toate fiind idei realizabile și care nu ar presupune costuri suplimentare pentru Primăria Lipova, aceasta trebuind doar să dea curs acestor proiecte, să ne pună la dispoziție clădirea.

Ce programe avem în gând?

 1. Curs de freelancing online (susținut de mine)
 2. Coder Dojo – un proiect pentru copiii care vor să învețe programare (proiect propus de amica mea Ana Maria Radu care se implică deja în diverse proiecte în Timișoara).
 3. Cenaclul Muza – un club de poezie, literatură și muzică live (în modelul Cenaclului Flacăra).
 4. Ramura Primăverii – o comunitate care acum se naște și care are ca scop crearea unor programe educative prin care să învățăm împreună ce înseamnă o Comunitate (printre programe vor fi: teatru educativ, cursuri de dans, cursuri de utilizare a calculatorului pentru tineri etc).

Dacă ai și tu idei te invit să le scrii mai jos, în secțiunea de comentarii. Sunt sigur că vor apărea și alte propuneri. Toată ideea e să ne grupăm și să vrem să facem ceva. Deasemenea va fi nevoie și de voluntari care să ia parte în organizarea și concretizarea acestor idei.

Dacă îți pasă de viitorul orașului nostru și vrei să te implici în crearea unui viitor mai bun, ne bucurăm să faci parte din echipa noastră pentru că credem că Lipova e mai mult decât străzi stricate și un oraș fără viitor. Fiecare om din oraș este arhitectul orașului și dacă vrem să arate mai bine, noi trebuie să-l facem și chiar putem. Nimic nu e imposibil!

casa armatei lipova reabilitate centru recreere

Casa armatei Lipova, actualul Centru de recreere (imagine preluată de pe glsa.ro)

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)