morihei-ueshiba

Maestrul Morihei Ueshiba – fondatorul Aikido

 

În sutele (curând) de TEDx talks pe care le-am vizionat în ultimele luni, am întâlnit câteva discursuri fascinante, pline de înțelepciune care decodifică și explică pe înțelesul tuturor cât de diverși suntem noi oamenii dar în același timp, cât de asemănători în căutările noastre.

Vreau să vă împărtășesc câteva paragrafe legate de măiestrie care mi-au plăcut foarte mult și care îmi doresc să vă pună pe gânduri astăzi.

Succes înseamnă să lovești ținta de zece, dar măiestrie înseamnă să-ți dai seama că nu înseamnă nimic dacă nu poți repeta acest lucru. Însă măiestria nu înseamnă doar excelență. Ea diferă de succesul pe care-l percepem ca pe un eveniment, un moment în timp și o etichetă pe care ți-o atribuie lumea. Măiestria nu înseamnă un scop ci o preocupare continuă.

Scopul măiestriei este deci să continui. “Doamne, îngăduie să doresc mai mult decât pot face” implora Michelangelo pe acel D-zeu pictat pe Capela Sixtină unde el însuși era Adam cu degetele întinse care aproape atingeau mâna lui D-zeu.

Măiestria constă în încercare, nu în rezultat. În a încerca să umpli un gol între unde te afli și unde vrei să fii. Măiestria reprezintă sacrificiul pentru artă și nu de dragul carierei.

Succesul ne motivează, dar potențiala victorie ne poate propulsa pe culmi nebănuite.

Luptăm nu atunci când am făcut tot, ci atunci când încă mai avem ceva de făcut.

Construim pornind de la ideea neterminată, chiar dacă ideea suntem noi înșine în trecut. Aceasta e dinamica măiestriei. Apropierea de ceea ce credeam că ne dorim pentru a obține mai mult decât visasem vreodată. Chiar dacă creăm utopii, avem în continuare elementul incomplet. Finalizarea este un obiectiv, dar sperăm să nu fie sfârșitul.

Ce reprezintă măiestria pentru tine? Care e domeniul în care vrei să fii un adevărat maestru?

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)