Te-ai întrebate vreodată care sunt adevăratele motive pentru care oamenii fac ceea ce fac?

Ce îl deosebește de criminalul în serie de omul care ucide din plăcere de bunul samaritean care ajută pe aproapele său și și-ar da chiar și viața pentru a-și salva aproapele? Care este forța care definește emoțiile, acțiunile, calitatea vieții și în cele din urmă destinul nostru?

Cu toate că suntem unici, cu toții împărțim un sistem nervos care funcționează la fel. Mai mult decât atât există 6 nevoi fundamentale pe care toți oamenii le au și tot ceea ce facem reprezintă simple încercari de a satisface cele 6 nevoi.

Cele 6 nevoi umane sunt:

1. Nevoia de siguranță: asigurarea că evităm suferința și obținem plăcerea

2. Nevoia de varietate și de nesiguranță: nevoia de a explora, de a schimba ceva, de a te simți stimulat, de a cunoaște lucruri și senzații noi

3. Nevoia de a te simți important: de a te simți unic, important, special sau dorit

4. Nevoia de a te conecta și de a iubi: un sentiment puternic de a simți apropierea,  conectarea, uniunea cu cineva sau cu ceva.

5. Nevoia de a crește: reprezintă expansiunea abilităților, capacităților și a înțelegerii.

6. Nevoia de a contribui: reprezintă dorința de a servi și de ajuta pe ceilalți, de a oferi suport și de a contribui la bunăstarea celorlalți.

Forța ce ne face să ne mișcăm este codificată în sistemul nostru nervos. Modalitățile prin care oamenii își satisfac cele 6 nevoi sunt infinite.

Spre exemplu, una dintre cele 6 nevoi fundamentale este nevoia de siguranță că putem evita suferința și câștiga plăcerea sau confortul. Unii oameni obțin siguranța controlând fiecare aspect al vieții lor în timp ce alții obțin siguranța prin renunțarea la control, adoptând o filozofie bazată pe credință.

Nevoia de diversitatea ne face să ne simțim vii și captivați de ceea ce facem.

Nevoia de importanță, de semnificație este aceea care ne face să simțim că viața noastră are un scop și o importanță. Unii își satisfac această nevoie concurând cu ceilalți sau prin distrugerea celor din jur folosind mentalitatea: ”ca să am cea mai înaltă clădire din cartier trebuie să distrug toate clădirile mai înalte ca a mea”. Alții tot ce vor face este să se contecteze cu alți oameni.

Forța cea mai mare a vieților noastre este împlinirea. Cu toții avem nevoia de a experimenta o viață împlinită care are un scop bine definit prin care să ne aduce aportul în societate.

Starea de împlinirea poate fi obținută doar printr-un tipar în care ne concentrăm pe două nevoie spirituale: nevoia de a crește continuu și nevoia de a contribui într-un mod semnificativ.

Toate disfuncționalitățile în comportament provin din inabilitatea de a ne satisface în mod consistent aceste nevoi. În momentul în care încercăm să atingem starea de împlinire și nu avem succes, vom alege confortul sau începem să gândim la o scară redusă, astfel încât efortul de a satisface aceste nevoi să fie cât mai mic.

Trebuie să căutăm continuu să eliminăm toate elementele din viața noastră care ne consumă energia în drumul spre satisfacerea acestor nevoi și să căutăm căi care ne energizează și ne sprijină, atât pe noi cât și pe ceilalți.

Dacă vom învăța să înțelegem toate aceste nevoi și să identificăm în timp real, care dintre nevoi încercăm să le satisfacem prin acțiunile noastre, vom învăța să creăm noi tipare care să ne ducă la o împlinire de lungă durată.

Cum folosim cele 6 nevoi în favoarea noastră?

De fiecare dată când vrei să faci ceva, pune-ți 6 întrebări, câte una pentru fiecare nevoie. Ce obții în urma acțiunii pe care urmează să o faci? Cu cât ai mai multe răspunsuri cu atât vei fi mai fericit după ce duci la bun sfârșit planul tău. Dacă nu ai răspunsuri și totuși faci ceea ce ai decis să faci, cel mai probabil vei fi nefericit și vei renunța în cele din urmă.

Folosește cele 6 nevoi pentru a te motiva!

Atunci când îți propui să faci ceva și îți dorești foarte mult acel ceva, găsește cât mai multe răspunsuri la întrebările legate de cele 6 nevoi. Cu cât găsești mai multe motive, cu atât devii mai motiva. Te-ai prins? Motive… Motivat… Exact 🙂

Întrebări esențiale la care trebuie să răspunzi neapărat:

1. Pe care dintre aceste 6 nevoi ai tendința de a te concentra mai mult? Care ai impresia că e cea mai importantă?

2. Care sunt modalitățile prin care satisfaci fiecare nevoie? Uită-te în relația ta, în muncă, în alimentația ta, în sportul pe care îl practici.

3. Cum poți să îți satisfaci mai bine nevoia de creștere și nevoia de contribuție? Care sunt lucrurile pe care le poți face sau noi experiențe la care poți lua parte?

Pentru a lua controlul vieții tale trebuie neapărat să îți pui întrebările potrivite ca să răspunzi celor 6 nevoi fundamentale. Făcând asta vei reduce suferința, vei simți cum crești, vei deveni un om mai bun și cea mai bună variantă a ta. A găsi răspunsuri pentru cele 6 nevoi îți conferă statutul de învingător și de cuceritor al propriului munte, cel mai dificil de cucerit munte din viața ta. Mult succes!

6 nevoi umane stepanadrian.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)