Cică atitudinea nu e totul dar e începutul. Ține minte asta de la început.

În orice oraș sigur e loc de mai bine când vine vorba de oferta pieței de muncă. În Lipova, aproape că lipsește și astfel sute de oameni sunt nevoiți să facă naveta zeci de KM ca să poată munci. Am făcut-o și eu 3 ani, știu cum e și mi-a ajuns.

Îmi pun întrebarea din titlul acestui articol:

Cine e responsabil de atragerea investitorilor pentru orașul nostru?

Unii ar zice că primăria. Ar mai fi clasa oamenilor de afaceri care au conexiuni și pot atrage în diverse feluri atenția marilor companii sau se pot afilia pentru a porni business-uri și pentru a creea locuri de muncă.

Dar ce te faci dacă primarul nu are o viziune și o atitudine antreprenorială/managerială și clasa oamenilor de afaceri aproape că lipsește?

Noroc că nu mai trăim în socialism și ne-am mai deschis la cap!

Cred că răspunsul stă în societatea civilă. Cu toate că în România aproape lipsește, ea are puterea de a-și exprima dorința și de a cere ceea ce are nevoie. Evident, societatea civilă are nevoie de voci singulare, de indivizi care să-i reprezinte interesele și care să dea mesajul mai departe.

Pentru a consolida poziția societății civile, cred că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că au niște drepturi și că nu sunt singuri în nevoile lor. Poate că sună idealist dar exact asta e și problema. Unora le sună prea idealistă ideea de unitate chiar dacă se scandează la toate protestele împotriva Guvernului, Statului sau mai știu eu pe unde. Oamenii scandează asta dar nu obțin. Nu obțin pentru că nu înțeleg avantajele.

Eu cred că a venit momentul în care societatea civilă trebuie să își asume niște responsabilități pentru a obține niște beneficii. În primul rând trebuie să învețe să vorbească și să ceară ceea ce își dorește. Nu să se plângă la infinit ci să ceară!

Am întâlnit sute de oameni care se plâng și o fac la un nivel profesionist dar prea puțini care să ceară ceea ce își doresc. Ca exemplu pozitiv, am un prieten care face sport și are o echipă pe care o instruiește. A făcut un plan pentru construirea unui spațiu dedicat în Parcul din Lipova unde să poată face sport în aer liber fără să încurce pe nimeni. Îl admir pentru că s-a dus la primărie și și-a cerut dreptul de a-i fi luată în atenție cererea. Nu s-a făcut nimic. Probabil că cererea a și dispărut, asta dacă a fost vreodată discutată în consiliu (am mari rețineri în a crede asta).

Ideea e că el a fost singur. Nu a avut susținerea unei mase de oameni sau dacă a avut-o, a fost doar superficială de genul ”dau like și share pe Facebook pentru că îmi doresc asta”. Viața reală se întâmplă dincolo de Facebook, se întâmplă mergând efectiv în primărie ca să ceri explicații și motivații.

Un alt exemplu care m-a inspirat să scriu ceea ce scriu acum e un prieten tot din Lipova care s-a pus de unul singur să trimită mailuri la conducerea tuturor supermarketurile ce sunt prin Arad, ca să deschidă unul și la Lipova. În cele din urmă Profi a răspuns pozitiv și a deschis primul supermarket din Lipova.

Asta a făcut un singur om cu inițiativă care a lăsat deoparte barierele de orice natură și a acționat. Îl felicit pe calea asta și vreau să îi spun că îl admir pentru atitudinea de lider pe care a avut-o. E un exemplu pentru noi toți. Bravos!

Întrebarea e: dacă am fi așteptat ca Primăria sau clasa oamenilor de afaceri să facă o mișcare, am fi obținut ceva? Evident că nu. Din nefericire, de multe ori cei ce ar trebui să reprezinte interesele oamenilor, sunt doar reprezentanții propriilor interese. Nu zic că se întâmplă doar așa dar în unele orașe situația e chiar tristă și părerea oamenilor chiar e egală cu 0 în fața conducerii.

Asta s-ar putea rezolva prin construcția unei clase civile care să ceară și să i se respecte dorințele, care să fie băgată în seamă pentru că e formată din oameni numeroși.

Cu alte cuvinte oamenii pot cere ca investitori mari să vină să creeze locuri de muncă pentru ei. Pot cere asta! Totul începe de la o cerere și ați văzut mai sus că se poate!

Eu zic că responsabilitatea trebuie luată în mâinile oamenilor. În felul ăsta, clasa politică ineficientă și iresponsabilă va putea fi influențată și schimbată la nevoie!

Eu unul m-am săturat să fiu o victimă a sistemului. Vreau să trăiesc în condiții pe care le merit și vreau rezultate, nu doar vorbe goale!

În ideea asta, vă întreb acum: Ce investitori doriți să vină în Lipova? Ce locuri de muncă vă doriți?

Exprimă-ți părerea într-un comentariu dacă vrei o schimbare. Totul începe de la o idee!

lipova

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)