Citatul de azi se referă la una dintre cele mai probleme pe care le întâmpină mai ales tinerii.

Găseşte curajul de a fi tu însuţi, chiar dacă încă nu ştii cine eşti! – Paulo Coelho

Cred că oricine se confruntă cu așa-numitele crize de identitate, chiar dacă aparent e o denumire destul de pompoasă. Mai ales după terminarea liceului sau în acea perioadă în care fiecare alege practic o meserie, alegând facultatea la care va studia, apar multe întrebări care se înmulțesc exponențial după ce ai început să frecventezi facultatea, te mai și muți în cămin și multe lucruri din viața ta se schimbă complet.

Mulți dintre noi fac ceea ce fac dintr-o inerție socială, ca urmare a unui val care ne poartă în drumul maturizării, în care suntem obligați să creștem, să muncim și să ne întemeiem o familie, să ieșim din casa părinților pentru a ne urma propriul drum.

Prins în vâltoarea acestor multe schimbări, omul face compromisuri față de sine și față de ceea ce îi împlinește cu adevărat. Practic își vinde fericirea de frica faptului că va fi mai nefericit dacă eșuează urmându-și visul și luptând contra curentului.

Chiar dacă e o contradicție, e o realitate și o luptă pe care toți o avem, mai ales în perioadă pre-sedimentării experiențelor, în perioada în care acumulăm mult mai mult decât am făcut-o vreodată.

Apoi, când conștientizăm că de fapt ne-am îndepărtat de viziunea noastră interioară, ne dăm seama că suntem ori prea departe și nu mai are rost să ne întoarcem, ori ne e teamă să mai ieșim din rutina noastră ”sigură”, ori deja ne-am obișnuit cu ”răul”.

Eu personal am avut parte de enorm de multe frustrări din cauza aceasta și scriu aceste rânduri vorbind dintr-o experiență pe care am trăit-o, cu toate că am câțiva prieteni apropiați care au trecut prin aceleași lucruri și mă inspir și din experiența lor. Totuși am ales să trăiesc modul de viață pe care mi l-am dorit pentru că am dat prea mult cu capul în același loc și mi-am dat seama că viața este despre asumarea și trăirea propriei identități așa cum Coelho vrea să transmită prin citatul acela.

E adevărat că e nevoie de mult curaj pentru a-ți urma propriul drum. E nevoie de un efort foarte mare mai ales ca să ieși din acel curent social care te împinge de la spate. E greu, dar dacă găsești în interiorul tău suficiente motive ca să faci ceea ce te împlinește ca să îți urmezi adevărata identitate, vei avea parte de satisfacție și fericire pe termen lung. De asta e și acea vorbă că ”trebuie să alegi durerea pe termen scurt ca să ai parte de fericirea pe termen lung”.

Nu e multă filozofie. Știu că toată lumea e sătulă de sfaturi și de povești de succes care nu fac decât să hrănească frustrarea din interiorul fiecărui cititor sau martor la împlinirea și prosperitatea altora.

Totuși, acea frustrare pare să fie cheia de scăpare pentru unii. Când se acumulează foarte multă frustrare și suferință, omul se schimbă, caută soluții ca să iasă din zona care îi cauzează tot acel ”chin” și se îndreptă spre pășuni mai fertile și mai bogate care să îl hrănească.

Mulți oameni se comportă ca broasca din povestea aceea cu tâlc, legată de conformare.

Dacă nu știi povestioara, ți-o spun eu pe scurt (chiar dacă nu e tocmai o poveste).

Dacă iei o broască și o arunci într-o oală cu apă fierbinte, sunt mari șanse ca broasca să sară imediat ce simte apa ce îi arde pielea. În schimb dacă iei o broască și o pui într-o oală cu apă ce se încălzește treptat, broasca se obișnuiește treptat cu temperatura, o acceptă și în cele din urmă va sfârși fiartă pentru că nu realizează că situația ei se agravează pe minut ce trece.

Ideea e să ai curaj să privești spre interiorul tău ca să identifici cine ești cu adevărat, chiar dacă varianta ta de azi poate nu va mai fi la fel cu varianta ta de anul viitor (ceea ce poate fi bine dacă progresezi). Dacă nu ai descoperit încă cine ești cu adevărat și care sunt nevoile/dorințele tale, încearcă mai multe variante până când găsești.

Mai bine cauți 10 ani și să găsești decât să petreci 50 de ani ignorând, trăind dus de un curent în care să nu poți să te exprimi cu adevărat sau chiar deloc. Asta înseamnă a fi nefericit în viziunea mea.

Găsește curajul de a înota în prima categorie de oameni, care caută chiar 10 ani, și odată ajuns la adevărata ta identitate, nimic nu va mai fi la fel. Viața ta va începe să aibă o direcție, un sens, iar prosperitatea va înflori în toate ariile vieții tale. Pentru asta merită să trăiești!

curaj însuți

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)