Nu-ți fie teamă că înaintezi prea încet. Teme-te dacă te oprești. – Sun Tzu

Uneori am impresia că stau le loc. Am chiar planuri scrise de acum 3 ani pe care nu le-am îndeplinit încă. Pățești și tu asta? Ba chiar aud tot mai des că ziua e tot mai scurtă, că trece prea repede.

De fapt trece exact la fel. Ce se petrece de fapt? Se strică tot mai mult time managementul personal pentru că avem acces la prea multe surse de distragere a atenției, unul dintre efectele cele mai distructive ale secolului vitezei.

Senzația asta de ”stat pe loc” poate fi totuși benefică. Asta în ideea că te vei mobiliza și te vei organiza mai bine până ce simți efectiv că miști, că alimentezi locomotiva cu cărbuni și te deplasezi în direcția dorită.

Sun Tzu are mare dreptate când zice că nu trebuie să ne temem de faptul că mergem prea încet. Nu toți avem aceleași abilități de a persevera, de a alerga, de a rezista tentațiilor care ne-ar putea distrage. E ca la maraton. Nu doar o dată ai văzut un maratonist rănit care ajunge de unul singur, aproape târându-se ca să treacă linia de sosire.

Ideea e să termini ceea ce ai început!

Orice progres, oricât de lent ar fi, tot e mai bun decât niciun progres. Cu pași mici, și broscuța din imaginea de mai jos, poate parcurge un ocean. Pe măsură ce face acei pași mici, înotând prin curenții ce o poartă de colo colo, ea devine tot mai puternică și își întărește mușchii trupului său firav dar și ”mușchii” minții. Ea devine mai perseverentă, mai ambițioasă și mai hotărâtă.

Viteza pe care o ai poate fi relativă dar oprirea, niciodată. Când te oprești, renunți.

Așadar, mișcă-te încet și sigur, decât deloc.

broasca țestoasă

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)