Acest articol se adresează în mare parte locuitorilor orașului Lipova.

Ți-ar place să te implici în dezvoltarea unei comunități în cadrul căreia să:

1. înveți lucruri noi prin diverse cursuri?
2. ai un loc în care să poți merge oricând să socializezi live?
3. ai chiar oportunități de a câștiga bani?
4. ai parte de muzică live și cursuri de dans?
5. înveți un cânți la un instrument?
6. faci parte dintr-un grup de oameni care au un scop comun și muncesc la construirea unui viitor pentru ei și pentru copiii lor prin diverse programe de stimulare a dezvoltării economice și de educație financiară?

În ultimii 100 de ani societatea și modurile sale de funcționare s-au schimbat enorm de mult. Oamenii tind să devină tot mai separați în alergarea lor după traiul de zi cu zi.

Separați nu putem reuși să construim un oraș mai bun și un trai mai bun, mai sănătos. Ne depărtăm unii de alții și ne degradăm. Unii vor continua să devină mai bogați iar alții tot mai săraci, unii vor prospera în timp ce alții vor avea tot mai multe probleme în a avea siguranța zilei de mâine.

Nu mai vorbesc de pensie. Astăzi sunt peste 5,7 milioane de pensionari în timp ce numărul de muncitori de 4.7 milioane. Pensionarii de azi nu trăiesc din ce au agonisit o viață întreagă prin contribuțiile lor la pensie de pe vremea când munceau ci din ce produc cei 4.7 milioane de muncitori astăzi. Nu vreau să dramatizez ci să trag un semnal de alarmă. În 20-30 de ani e posibil să nu mai existe pensie deloc!

Locurile de muncă în Lipova sunt foarte limitate. Din această cauză foarte mulți sunt nevoiți să facă naveta la Arad sau în alte orașe, călătorind zilnic minim 2-3 ore cu trenul sau autobuzul pentru a ajunge la locurile de muncă. Știu asta pentru că am făcut-o și eu 3 ani.

Cei trecuți de 40-50 de ani se plâng că sunt prost plătiți, că nu sunt respectați, le e teamă să nu fie dați afară, își petrec cel puțin 500 de ore anual călătorind spre locul de muncă, pleacă pe întuneric, se întorc pe întuneric, fac sacrificii enorme pentru a supraviețui. Doar pentru a supraviețui! Doar pentru a avea ce mânca.

Concedii? Când au fost părinții tăi ultima dată într-un concediu?

Ți-au spus părinții tăi vreodată că iubesc locul de muncă și că merg cu drag acolo pentru că simt că realizează ceva pentru viitor?

Te-ai gândit vreodată cum îți vei permite să îți faci o casă sau să cumperi una?

Ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești ca dl. învățător Pavel Filipaș din Lipova și ai nevoie de 3000 de euro sau mai mult ca să trăiești?

Poate că ți se pare ceva rupt dintr-o altă lume. Eu personal îmi doresc să am în jurul meu cât mai mulți oameni fericiți care lucrează ceea ce îi face împliniți, care au siguranța zilei de mâine.

Îmi doresc ca pe măsură ce eu cresc și devin mai bun, să crească și cei din jurul meu. Îmi doresc ca toată lumea să aibă șansa de a deveni mai bun și de a face o schimbare pozitivă în propria viață.

Toate lucrurile astea se pot realiza mult mai ușor într-o comunitate de oameni care au un țel comun.

Există un potențial enorm chiar și la noi în oraș. Știu… e dificil să vezi pictura când 20-30-50 sau mai mulți ani ai fost chiar tu rama acesteia.

Ca români suntem codașii Europei la absorpția de fonduri europene.

De lene? De neștiință? De neinformare? De nepăsare?

Habar nu am. Poate toate la un loc.

Ce vreau să transmit prin acest articol e că lucrurile pot sta cu totul altfel și putem realmente să ne construim propriul viitor la modul cel mai concret.

E nevoie doar de determinare și de acțiune. În primul rând trebuie să învățăm să trăim într-o comunitate iar mai apoi să dezvoltăm diverse programe, să le susținem împreună.

Există în oraș niște oameni care vor ca această schimbare să se producă și există niște planuri interesante pe care le vei putea afla la momentul potrivit.

Până atunci vreau să te gândești la informațiile pe care le-ai primit în acest articol și să îmi lași părerea ta într-un comentariu. Apreciez fiecare comentariu și răspund la fiecare dintre ele.

Pentru moment te las cu aceste gânduri și îți mulțumesc că ai parcurs aceste rânduri. Înseamnă ceva 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)