incredere-stepanadrian

Până pe la 15 ani am fost un timid, introvert, care mereu depindea de confirmarea și validarea celor din jur ca să reușească să obțină ceva.

Nevoia de validare a scăzut cu timpul dar încă persistă chiar dacă fac eforturi pentru a mă detașa complet de ea. Cândva voi fi independent de ea. Acum vreau să te gândești și să te concentrezi la tine!

Ce înseamnă nevoia de validare?

Înseamnă că accepți acel ”Da” de la cei din jur sau de la persoane cu influență asupra ta, atunci când încerci ceva nou. Dacă primești un feedback negativ s-a cam dus încrederea și cei slabi chiar renunță definitiv.

Pentru mine lucrurile au început să se schimbe în momentul în care efectiv am început să mă enervez când simțeam un fior de timiditate sau de neîncredere care rezultau în frică.

Am început să mă expun tot mai mult la fricile rezultate din neîncredere și în cele din urmă le-am bătut măr.

Mi-am crescut încrederea în mine îmbrăcând haine de om curajos.

Nu mă refer la haine în sensul propriu al cuvântului ci la acele caracteristici specifice ale oamenilor curajoși. Aici e o chestie foarte interesantă și extrem de simplă.

Ce e de făcut ca să devii mai curajos și încrezător în forțele tale?

1. Conștientizează punctele tale forte și punctele tale slabe.

Obișnuiesc să spun prietenilor mei că dacă țin inventarul calităților și aptitudinilor lor, pot depăși cu ușurință îndoielile legate de propriile forțe.

Ține minte ce a spus Sun Tzu în Arta Războiului: ”Oamenii curajoși își înving ezitările (îndoielile)”.

2. Lucrează la punctele tale forte.

Aici nu am ce să explic prea multe. E nevoie de studiu și muncă. Am lucrat intens la pasiunile mele, la aptitudinile mele ca să creez niște piloni de marmură, puternici, pe care îmi voi susține toate planurile. Pilonii pasiunilor tale sunt și pilonii curajului tău.

3. Fă o listă cu toate fricile tale.

Știu că aparent simți că nu ai cine știe ce frici sau chiar ești convins că nu ai frici dar, o introspecție serioasă o să scoată la iveală ceva monstruleți pe care-i ascunzi.

Dincolo de lista de frici, uită-te și la acele lucruri pe care le tot amâni întru veșnica procrastinare și trece-le și într-o listă separată. E foarte probabil ca amânarea să fie rezultatul unei frici. Gândește-te la fiecare în parte!

4. Apucă-te de un sport.

Oricât de ireal ar părea, când practici un sport îți îmbunătățești performanțele, starea de spirit și încrederea. Un corp puternic e rezultatul unei minți puternice și se autosusțin reciproc.

Treci prin toate etapele creșterii pe care ți le oferă un sport practicat cu dorința ”de a asuda”. Febra musculară crește încrederea, nu plimbarea în parc numărând pașii pe Fitbit sau prin orice altă aplicație.

5. Hrănește-te sănătos!

Chiar dacă pare din nou, aparent fără nicio legătură cu a avea sau a nu avea curaj, o altă idee e să te hrănești cât mai sănătos – toată chimia corpului se va schimba și ghici ce, curajul ține și de biochimia ta și de starea ta de bine.

6. Fii cât se poate de direct cu oamenii.

Chiar dacă îți ia razna pulsul, fii direct când vine vorba de a comunica ceva ce ar putea deranja oamenii. Exprimă-ți problemele direct și cere/caută soluții. Fiecare sesiune de ”puls nebun” te va duce mai aproape de un caracter de fier și un curaj de titan!

7. Încearcă note fine de aroganță amestecată cu mândrie.

Fii mândru de tine și arată-le oamenilor în ce domenii ești un om valoros, unde lucrezi intens, unde excelezi. Aroganța nu e toxică în cantități mici – asemeni sării în bucate. Asta poți vedea în toate postările de pe Facebook ale lui Muhammad Ali – tipul ăsta e genial în bucătăria asta a încrederii de sine.

8. Arată-te puternic când ești slab și slab când ești puternic.

Asta a spus-o Sun Tzu. El mai zice că întregul război se bazează pe înșelare. Și tu poți să îți înșeli mintea atunci când spune că ești mai slab decât dorești tu să fii. Ai prins ideea? Practic, trebuie să-ți antrenezi mintea ca să spună cât ești de tare și de ce, mereu, mai ales atunci când ești cu încrederea la pământ.

9. Bagă în creier doar materiale de calitate.

TV-ul te transformă în victimă. E treaba ta dacă urmărești cele mai mizerabile emisiuni. E treaba ta dacă în loc să îți plantezi grâu pe terenul fertil al minții tale, plantezi semințe de buruieni și tufe spinoase. Seceri ceea ce ai plantat!

10. Alege-ți gândurile ca hainele.

Nu permite gândurilor negative să stea prea mult timp în cap. Fii conștient de gândurile tale! E o chestie mult mai grea decât pare.

Dacă alergi printr-un teren mocirlos, te murdărești din cap până în picioare. La fel e cu gândurile negative. Când alegi să înlocuiești gândurile negative cu ceva pozitiv, practic ieși din terenul mocirlos cu daune minime la colorilotul vestimentației tale – ce expresii mai folosesc… mă mir și eu – sper să pricepi ceva.

Disimulează încrederea și curajul!

Mai e o vorbă care spune așa: ”Fake it ’till you make it”. Mi se pare foarte bună ideea asta și demnă de ținut minte!

Ca să devii un om bogat, trebuie să faci ce face un om bogat. Ca să devii un om curajos, trebuie să faci ce face un om curajos.

Eu ți-am dat doar câteva idei bazate pe experiența mea. Dacă ai și tu sugestii le aștept într-un comentariu mai jos.

Mi-a făcut plăcere și mulțumesc că m-ai citit! Să îți fie cu folos!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)