Cand accepti existenta norocului sau a ghinionului, refuzi practic sa accepti posibilitatea de a explica rational un fapt ce ti s-a intamplat. Creierul se blocheaza si limiteaza firul narativ al povestii in care te afli, cu alte cuvinte esti sabotat.

Te autosabotezi.

Dar esti de vina sau nu esti de vina pentru ca te autosabotezi?

Daca continui acest articol, vei fii de vina cu siguranta!

NU exista noroc sau ghinion si cred ca de fapt aceste doua cuvinte au doar o destinatie mistica folosita ca un pretext sau ca o justificare!

Oamenii in general considera un eveniment fericit ca un noroc si unul nefericit ca un ghinion si asta in conditiile in care fericirea sau nefericirea sunt cat se poate de reale si logice!

Pentru altii, norocul este lipsa ghinionului si ghinionul lipsa norocului.

Adevarul este ca majoritatea lucrurilor care ni se intampla, sunt incurajate sa se intample de niste actiuni sau omisiuni din trecut iar felul in care privim o intamplare ne ofera posibilitatea de a cataloga un eveniment ca si ghinion sau ca si noroc.

Unii oameni sunt setati pe negativism si evident vor vedea mai mult negativul decat pozitivul din viata lor. Ei probabil ca au inventat termenul de ghinion.

De ce conteaza cum vezi un eveniment si nu evenimentul in sine? Pentru ca nu conteaza ce ni se intampla ci cum reactionam la ceea ce ni se intampla.

Un exemplu clasic, afara ploua, mergi la semafor, in fata ta o balta, e rosu, trece o masina in viteza si te uda din cap pana in picioare. Poate te indreptai si spre un interviu.

Un negativist vede asta ca pe un ghinion si il masoara pe scala esecului atribuindu-i o nota in subconstient. Cu cat e mai mare nota, cu atat se simte mai putin norocos fata de celalti.

El nu crede ca poate castiga vreodata ceva gratuit, nu crede ca va obtine o marire de salariu, nu crede ca va fii ales in echipa de baschet a scolii, nu crede ca va parasi vreodata tara ca sa vada marea din Bulgaria in extrasezon.

Poate se mai considera si urat, bolnav, sarac si prost. E combinatia perfecta pentru un esec real si autodistrugere pe termen lung.

In loc sa vada “stropitura” ca pe un ghinion putea sa isi spuna asta: “Asta e cel mai rau lucru ce mi se putea intampla? Daca ma grabeam la interviu si treceam pe rosu in timp ce venea masina?”

Optimistii inteligenti trag concluzii si incearca sa invete din orice experienta negativa, cum ar fii “Data viitoare cand ploua, stai naibii cu 3 metri mai in spate si fereste-te de baltile de pe sosea.”

Ei nu vad problemele astea decat ca pe niste provocari prin care vor face tot posibilul sa treaca!

Ok, exista si optimisti mai saraci intelectual care vad doar partea pozitiva a lucrurilor si trec cu senitatate peste toate greutatile. E posibil sa nici nu invete mare lucru din experiente si e chiar mai posibil sa invete sa devina ignoranti in fata problemelor, astfel limitandu-se de la multe beneficii ale vietii.

Nu zic ca nu e bine sa fii ignorant uneori. E bine sa fie un echilibru intre ignoranta si actiune, intre defensiv si ofensiv.

Uneori viata ne baga in rahat foarte adanc si e greu sa mai aplicam teoriile astea. Ne simtim la pamant si ni se pare ca nu poate functiona cu adevarat, astfel de teorii in lumea reala.

Adevarul e unul: tu iti creezi realitatea si alegi sa crezi in ce vrei. Tu accepti sa iti bagi in cap anumite idei ce vin de la altii. Tu iti hranesti mintea singur.

E o vorba foarte buna care spune asa: alege-ti gandurile ca hainele.

Cred ca inceputul eliberarii mele a fost chiar recunoasterea faptului ca trebuie sa iti iei viata in maini si sa accepti ceea ce esti, nu sa justifici orice prin noroc sau ghinion.

Cred ca e si o vorba care spune ca norocul ti-l faci cu mana ta.

Nu o fii valabil si pentru ghinion?

Sigur ca e!

Daca m-ai citit pana aici, iti dau un sfat final si foarte bun: alege sa elimini din vocabularul tau aceste 2 cuvinte, noroc si ghinion, eventual foloseste-le numai cand vei citi basme copiilor tai.

Astfel vei deveni mai responsabil cu viata ta, deci mai liber, prin urmare mai fericit!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)