Statele Unite comparativ cu Europa și țările Europei sunt practic un copil ce abia și-a făcut buletinul comparat cu un bunic. Bunicul, adică Europa, are în spate o cultură imensă și o istorie impresionantă, fascinantă dar și tulburătoare.

Acest bagaj istoric al Europei este practic și greutate sau, ca să fiu mai explicit, un balast pe care asemeni unui balon cu aer cald, Europa a fost nevoită să îl ducă mai departe.

Cu cât există mai mult balast în balonul cu aer cald, cu atât se ridică mai greu balonul, asta chiar dacă îl face mai stabil pe termen lung. Cultura, tradiționalismul și informația dobândită și moștenită în decursul timpului fac care Europa să fie atât o economie mai stabilă cât și un vehicul mai stabil care, peste veacuri se poate deplasa oarecum în siguranță.

Statele Unite au o istorie de câteva sute de ani. Practic au avut oportunitatea să se dezvolte preluând de la Europeni exact ceea ce aveau nevoie ca și o colonie: pragmatismul economic și social, inginerie, tehnică, nuanțe ale democrației.

Determinarea de a construi de la zero o națiune, le-a permis să aibă un avânt din toate punctele de vedere. Astfel se poate explica viteza cu care au avansat în timp comparativ cu restul lumii care are cu adevărat istorie.

La fel și Germania după cel de-al 2-lea război mondial. Au fost puși în fața colapsului unei societăți care a prosperat (poate greșesc) în timpul războiului, dar a fost supusă la distrugeri masive în urma pierderii acestuia. Au renăscut. Au lăsat în urmă totul și au reconstruit.

Tu ce părere ai? Ce le-a permis americanilor să crească atât de mult într-un timp atât de scurt? De unde s-a născut capitalismul lor glorios?

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)