Văd că se propagă curentul lui ”Bă Ghermane”, cel despre autonomia financiară a Transilvaniei.

De 16 ani de când a debutat la TV, o ține pe a lui. E perseverent dar Transilvania nu poate să fie o locomotivă pentru restul țării doar dacă se va promova ideea de ”zone economice de dezvoltare” când asta ar însemna o barieră în plus, ba una chiar politică.

Nu știu sigur de ce le merge greu la moldoveni, de ce ai PIB-ul de 2 ori mai mic ca în Transilvania, dar sigur soluția nu e autonomia, ce cumva tradus înseamnă ”noi ne descurcăm singuri, descurcați-vă și voi cum puteți”.

Modificarea fluxului de bani prin crearea unui guvern local care să gestioneze el banii și ”Banii transilvănenilor să rămână în Transilvania”, nu va face decât ca să creeze o tensiune economică și socială mai mare pentru că nu cred că Moldova s-ar putea gestiona singură. Cel puțin nu având un șoc economic atât de rapid și de intens.

A avut dreptate CTP când a zis că Sabin Gherman a vrut să șocheze cu manifestul lui din 98 și chiar a început să regrete pe alocuri ce a făcut.

Cum nu a mai putut da înapoi, și-a ambalat altfel discursul, vroia chiar să devină politician la un moment dat. Sunt sigur deasemenea că marea majoritate a simpatizanților manifestului său sunt ghidați de emoții de genul ”guvernul fură, de ce să le mai dăm banii noștri dacă noi ne putem descurca oricum singuri?” – adică exact ce le-a dictat el. Nu a făcut decât să trezească o revoltă primară, o emoție de rangul invidiei, un primitivism.

Nu mai zic de literaturizarea manifestului și felul prin care a jignit ”Vechiul Regat” prin fraze ca ”azi aluneci pe flegmele mâncătorilor de semințe de bostan” în timp ce Transilvania ”E altceva pentru că o consider altceva. S-ar putea să greșesc dar s-ar putea să nu greșesc”.

Una peste alta ”pentru Dumnezeu, e dreptul meu CONSTITUȚIONAL să cred ce vreau”.

Bine, bine, dar cum rămâne cu articolul 1 din constituție?

România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Nu e nevoie de autonomie teritorială pentru a încălca acel indivizibil din articolul 1 al Constituției României.

Din punctul meu de vedere ceea ce se vrea și s-a vrut cu manifestul ăsta, e un fel de episod medieval emancipat și ilegal. Știu că și China are zone economice și guvernatori dar România nu e pregătită pentru așa ceva. Hai să ținem totuși cont de proporții și de cât de capitaliști suntem azi, cât de muncitori și chiar cât de patrioți.

Nu mai spun că o astfel de separare în România nu ar fi decât un energizant pentru vecinii de la vest care sprijină cel puțin neoficial autonomia teritorială.

Hai să punem mâna la absorbția de fonduri europene că suntem ultimii din Europa și să construim locuri de muncă (în cazul în care te întrebi dacă eu mă exclud din cele spus poți fi sigur că nu) și să lucrăm la a creea bunăstare la nivel național, nu doar în anumite zone.

După cum a zis și CTP, scopul acestei mișcări (nu știu cum să o definesc altfel) este doar de a face îmbucătura transilvănenilor mai zemoasă și mai gustoasă.

Dacă ești mai presus om și nu neapărat patriot român, nu ți-ar tihni îmbucătura ta zemoasă dacă în alt colț al țării se mănâncă posmagi sau chiar nu se mănâncă nimic.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)