divort-prieteni

Avertisment! Pe unii o să-i doară articolul ăsta așa că dacă nu-ți plac lucrurile spuse verde-n față, mai bine ai închide pagina asta, sau mai bine ai naviga la articole mai ”soft”  pe care le-am scris (de exemplu ăsta).

Am auzit niște chestii ”condamnabile” despre Steve Jobs. El era un tip foarte hotărât, știa ce dorește și lupta cu orice și oricine ca să obțină ce-și punea în cap. Scopul său era mai presus de toate. Știa ce presupunea resursa umană și puterea networking-ului și se folosea foarte bine de asta.

Care e faza ”condamnabilă”? E în faptul că sunt unii care spun asta: ”Erai prieten cu Steve atâta timp cât îl puteai ajuta cu ceva”.

Am folosit ghilimele la ”condamnabil” pentru că eu nu văd ceva condamnabil în asta. Nu văd ceva în neregulă.

Dacă îți propui să fii cu adevărat sincer cu tine o să realizezi că ai motive foarte bine întemeiate pentru care păstrezi legătura cu anumiți oameni și pentru care rupi legătura cu alții.

1. Prietenia nu e un lucru întâmplător.

Când ”te cuplezi” cu anumiți oameni e pentru că aveți interese comune, planuri comune, gânduri comune, obiceiuri comune (bune sau proaste) și pentru că există o relație de simbioză adică de întrajutorare, fie spirituală, fie materială. Încearcă să vezi de ce ai rupt câteva prietenii din trecut.

2. Prietenia nu e un lucru lipsit de interes.

După cum ziceam mai sus, e vorba de o relație de simbioză, o relație de întrajutorare. Chit că ești atras de energia și de buna dispoziție a prietenului tău, fie că îți place că te ascultă când te plângi ca o victimă sau că îți oferă reciproca, fiecare are un interes! Odată ce nu se mai satisfac așteptările astea (uneori neverbalizate), se rupe și prietenia.

3. Nu ai nevoie de o duzină de prieteni.

Dacă chiar ai o duzină de prieteni, cred că stai foarte prost cu timpul. Am o prietenă care are foarte mulți prieteni. De fiecare dată când vorbesc cu ea la telefon, altcineva o apelează. Îmi spune ea ”trebuie să mai rup din relații” dar nu prea-i iese.

Orice relație are nevoie de investiții, de cele mai multe ori timp.

De ce să te epuizezi inutil?!

O mulțime de prieteni îți consumă timpul și nu ajungi decât să întreții relații superficiale.La modul cel mai pragmatic, divorțează de cei care îți aduc cea mai puțină valoare ca să poți strânge relațiile cu cei care îți oferă mai multă valoare. Ți-am spus că articolul ăsta o să fie tăios.

4. Ai făcut recensământul prietenilor tăi?

Uneori, se întâmplă să fii înconjurat de oameni pe care-i consideri prieteni doar dintr-un prost obicei. Sunt unii care nu mai sunt de acord cu principiile tale, care nu te încurajează deloc în visele și planurile tale. Nu ai nevoie de astfel de oameni! Divorțează de ei!

Am făcut și eu greșeala să consider prieteni niște indivizi care mereu îmi contestau ideile, care spuneau că nu am cum să reușesc să fac ceva, care chiar îmi băgau bețe în roate, foarte subtil. Îi consideram prieteni doar pentru că eram prieteni din copilărie. Mare greșeală!

5. Regulă: Când progresezi și faci schimbări în viața ta, se schimbă și prietenii!

E destul de evident asta dar atât de mult suferim uneori pentru că X sau Y nu ne mai înțeleg sau că o relație s-a răcit. De ce să plângi?! Tu-ți vezi de drum. Tu crești. Dacă ei au ales altceva, treaba lor.

Fiecare e în căutarea proprie-i fericiri și a ta s-ar putea să nu fie generată în același mediu cu aceleași obiceiuri etc.

Prietenia e bazată pe admirație, nu pe individie.

Prietenia îți îngrijește aripile, nu ți le taie.

Prietenia încurajează și spune adevărul chiar și atunci când doare.

Îți doresc să ai înțelepciunea de a decide pe cine păstrezi și pe cine elimini din viața ta pentru că oamenii pe care-i ai în jurul tău sunt un factor important al progresului tău!

Deschide ochii și fii realist!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)