Te-ai întrebat vreodată de ce reușesc unele reclame să facă atât de mulți oameni să cumpere, atât de ușor? Înainte de a-ți da răspunsul vreau să îți spun că reclamele TV reprezintă un lux prin care marile companii pot face branding sau pot promova noile produse scoase pe piață. Prețurile de difuzare sunt enorme și pot ajunge la câteva mii de euro per difuzare, în funcție de mai multe caracteristici pe care nu le vom discuta acum.

Dacă cineva investește atât de mulți bani în difuzarea publicității, evident că va investi foarte bine și în promo-urile create, angajând specialiști în marketing, poate chiar și psihologi, asta după ce s-au făcut numeroase studii de piață și s-au verificat o mulțime de parametrii sociali.

Am dat astăzi peste o reclamă de la Garnier cu Andra, tot pe Youtube. Spune așa (cu verde am evidențiat comentariile mele):

Vreau să fiu cea mai frumoasă pentru cei dragi [motivul 1 și captarea atenției]. De aceea folosesc Garnier Color Naturals [numele produsului 1]. Acum are 3 uleiuri nutritive pentru o îngrijire intensă [cum]. Culoarea este intensă [motivul 2], durează mai mult [motivul 3] și să vă mai spun ceva [stârnește interesul]: acoperă perfect firele albe [motivul 4]. Garniere Color Naturals [numele produsului 2]. Culori intense fără un păr degradat [concluzie și motivul 5]. Ai grijă de tine [sloganul companiei].

De ce cumpără femeile Garnier Color Naturals? Exact la întrebarea asta s-au gândit cei de la Garnier să răspundă. E clar de ce: femeile vor să fie frumoase, iar frumusețea stă și în culoarea intensă a părului. Acestea sunt primele 2 motive. Nimenui nu-i place să se vopsească prea des. Femeile vor o vopsea pe care se pot baza, în care să aibă încredere. Acesta a și fost motivul 3, adică durează mai mult. Pentru femeile în vârstă, au inclus și mesajul ”acoperă perfect firele albe” deci trezește interesul și femeilor care pășesc înspre vârsta a 3-a. La final adaugă și concluzia și motivul 5 alături de sloganul companiei. Important este și faptul că au menționat de 2 ori numele produsului în acest scurt promo de 30 de secunde, atât la început cât și la final.

Altă reclamă tot cu Andra dar de data asta la un set de creme tot de la Garnier:

Pentru mine, să am un ten frumos este esențial iar secretul tenului meu este Garnier Essentials, îmbogățit cu apă de struguri. Programul meu de îngrijire în 3 pași: 1. Tenul este curățat în profunzime, 2. Tonifiat și 3. Perfect Hidratat. Garnier Essentials: programul meu complet de îngrijire zilnică. Atât de eficient și accesibil. Trebuie să încerci! Ai grijă de tine. Garnier.

Vă las pe voi să identificați elementele de marketing și persuasiune din acest promo. Ideea este că orice reclamă trebuie să răspundă la minim 3 întrebări ca să vândă: de ce, cum și ce. Cel mai important este că se concentrează pe motive, adică pe ”de ce”-uri. Acestea vând. Oamenii cumpără soluțiile la problemele lor, adică li se oferă motivele pentru vor să cumpere produsul.

În concluzie, vă provoc ca atunci când vizionați reclame să încercați în timp real să le analizați și să determinați toate caracteristicile reclamei și mai ales motivele prezentate. De ce e important  să faci asta? Pentru că astfel te vei antrena ca să-ți dai seama atunci când cineva îți va vinde ceva, dacă încearcă să-ți bage pe gât acel produs sau nu, dacă ai cu adevărat nevoie de acel produs sau nu. Multe reclame manipulează oamenii, oferindu-le iluzia rezolvării problemelor lor doar cu scopul de a vinde cât mai mult. Deschide ochii și fii atent la ce te înconjoară. Alege cu mintea nu cu emoția. Gândește corect, selectând tot ce accepți în mintea ta.

reclame tv

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)