Warren Buffett spune că alături de partenerul său a făcut o mulțime de bani și că puteau să facă mult mai mulți doar că uneori în loc de bani au făcut… greșeli (cele mai multe fiind omisiuni).

Cu toate acestea cei doi știau că au prea multe de privit înainte ca să mai piardă timp să privească înapoi. Cred că afirmația asta poate deveni o declarație a eliberării personale de tot ce nu ți-e folositor în acest moment și de tot ce te-a afectat în trecut. Trebuie să privim trecutul ca pe o școală, nu ca pe o închisoare în care să ne petrecem viața, regretând ce nu am făcut sau ce am făcut greșit.

E ideal să poți învăța din greșelile altora…

Warren mai spune că viața poate fi trăită doar înainte, nu și înapoi. În afaceri a învățat din greșelile sale dar regula de bază a sa a fost să rămână la afacerile pe care le-a înțeles cel mai bine.

Cred că acesta e un sfat de luat în considerarea mai ales că vine de la cel mai bun investitor din lume și unul dintre cei mai bogați oameni.

Cred că totuși afirmația lui poate avea și o capcană dacă nu e citită printre rânduri. Nu vrea să zică să te limitezi la ceea ce cunoști ci la ceea ce înțelegi. Acest ”ce înțelegi” reprezintă de fapt ceva mai profund decât informația propriu-zisă, logică și rațională.

Aici este vorba și de felul în care rezonezi tu cu anumite business-uri sau job-uri. Pentru a înțelege mai bine am putea face o paralelă la a fi medic sau avocat.

Chiar dacă ești înzestrat să înțelegi tehnic și logic toată informația la facultate, asta nu înseamnă că vei putea să profesezi în domeniu. Dacă nu simți în aceeași măsură în care înveți și practici o meserie (sau faci o afacere), nu vei putea face acel lucru mult timp.

Spre exemplu, de-a lungul timpului m-am încăpățânat să mă înscriu în câteva MLM-uri, chiar dacă simțeam că ceva nu e în regulă și că nu am acea dorință de a evolua, de a da 100%.

Asta a dus aproape de fiecare dată la o dezamăgire, eu renunțând tocmai pentru că nu mă regăseam ori în produsele respective, ori în modelul de marketing etc.

În fine, de fiecare dată învățam ceva nou iar după nenumărate încercări mi-am dat seama că eu de fapt nici nu vroiam să fac genul acela de afacere.

E în regulă și să descoperi că 10 chestii nu îți plac până să descoperi ce anume îți place să faci.

Cred că la felul acesta de înțelegere se referă și Warren.

Înțelegerea ține și de partea conștientă dar și de partea inconștientă a minții.

Atunci când iei o decizie să o faci cu sinceritate ca atunci când te privești într-o oglindă.

Asta înseamnă să fii 100% sigur pe ce urmează să faci pentru că asta îți dorești cu adevărat, asta înțelegi cu adevărat. Astfel nu ai decât de privit înainte!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)