Ieri, 09.11.2013, am participat la un seminar de dezvoltare personală si NLP numit Descătușează-ți Puterea Personală, un seminar marca Iva Berghmann, în Timișoara.

S-au discutat multe teme și vreau să vă împărtășesc câteva dintre notițele ce mi le-am luat in cadrul seminarului.

Începem cu un citat Henry Ford:

Cine nu luptă pentru ceea ce își dorește, merită ceea ce are!

Acest citat îl mai cunosc si in alte forme ca:

Ceea ce ți în mână depinde de ceea ce faci.

Ideea este acea de a te ajuta să conștientizezi faptul că tu ești unicul responsabil al succesului tău personal și al prosperității pe toate planurile în viața ta. Poate părea o responsabilitate mare dar în același timp este o descătușare de la acele scuze sau nenorocuri pe care le credeai responsabile pentru eșecul tău.

Am mai discutat despre ce înseamnă dorința. Am ajuns la concluzia ca dorința este practic doar o preferință simplă. Poate fi un obiect pe care ți-l imaginezi, un iubit sau o iubită, o senzație pe care să o trăiești într-un loc unic etc.

O chestiune interesantă este aceea că în momentul în care necesitatea de a obține acel ceva devine dureroasă apare următoarea ecuație:

dorință + durere = obiectiv

Asta înseamnă că ți-ai proiectat dorința atât de mult în minte încât aproape că a devenit real țelul tău și acum nu mai vrei să renunți la el. Faptul că te-ai despărți sau l-ai pierde îți cauzează deja o suferință care te va mobiliza și te va plasa într-o stare de acțiune.

Oamenii funcționează optim în starea de echilibru. Toate elementele din viața omului trebuie sa fie în echilibru. Astfel când apare o dorință fulgerătoare, se crează o nevoie și apare un dezechilibru ce va fi eliminat doar după ce nevoia va fi satisfăcută.

O altă idee ce am notat-o este aceasta: fă primul pas oricât de mic și neînsemnat ar fi.

Singurul timp ce ne aparține este prezentul și nu viitorul sau trecutul. În momentul acesta avem șansa de a fi mai buni și nu in viitor sau trecut.

Chiar am o teorie personala cu privire la trecut și viitor (pe care recunosc că nu am prea aplicat-o…).

NU există trecut sau viitor. EXISTĂ doar prezent și ce alegi acum să faci cu el.

O alta chestie interesantă este: nu exista greșeală ci doar feedback.

Aceasta este o alegere de a vedea lucrurile. Este alegerea ta de a vedea lucrurile. De ce? Pentru că greșeala este în minte corelată cu pedeapsa și fugim de greșeli. La polul exact opus, adevărul este că nu poți crește fără un feedback, fără o părere obiectivă care să te plaseze pe direcția corectă. Procesul de învățare trebuie sa fie bazat pe teorie și feedback-ul aferent punerii în practică al acelei teori.

Este imposibil să eșuezi atâta timp cât înveți ceva din ceea ce faci.

Am învățat deasemenea despre condiționările neuro-asocietive o chestiune extrem de importantă pe care am citit-o deasemenea în Secretele Minții de Milionar, o carte ce trebuie să o citești!

Pe scurt ideea este următoarea: creierul reacționează diferit la plăcere și la durere (logic, nu?). Asta înseamnă că mintea caută să iasă din starea de suferință și în cele din urmă va ieși. Dacă asociem unei experiențe o cantitate mare de suferință, mintea va refuza să intre în acea stare. Singura modalitate pentru a face orice pentru o perioadă îndelungată de timp este să asociem suficient de multe emoții pozitive acelui lucru.

Cam atât despre experiența seminarului de ieri. M-am simțit excelent și mi-am readus aminte că e important să acționezi acum, să nu mai amâni ceea ce iți dorești doar pentru că e posibil să suferi atunci când eșuezi pentru că nu există de fapt această eșuare!

Thanks Iva Berghmann.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)