Am o veste bună sau una proastă pentru tine:
Dacă nu știi care-s victimele și plângăcioșii din viața ta, e posibil ca tu să fii unul dintre ei.
Asta vine de la citatul nu știu cui care spune că dacă nu știi care e cel mai prost om din cameră, probabil că ești tu.
Cu speranța că nu ești o victimă, un plângăcios sau mai rău o victimă plângăcioasă, o să-ți spun sincer părerea mea despre categoria asta socială pentru că știu personal o mână de astfel de indivizi, am lucrat cu ei și sunt netratabili majoritatea.
Cum identifici o victimă sau un plângăcios?
- După scheunatul specific. Nu știe decât să scheaune sau să latre. Are două module, păcat că nu are modul OFF.
- Mereu e primul pe Facebook care dă like atunci când alt plângăcios se plânge sau când apar știri negative care le aduc mai multe argumente că viața e de rahat și că ei au dreptate să se plângă.
- Nu propune niciodată soluții. Dacă stai cu el de vorbă, se poate plânge o oră în continuu. Dacă-i aduci soluții la toate problemele, în cele din urmă o să spună ceva de genul ”Bine ar fi! Dar nu se poate. Trăim în România”. Dacă insiști să îl motivezi ca să iasă din propria latrină pe care-o numește viață, e posibil să ”îți dea papucii” și să treacă pe partea cealaltă a străzii când te vede la distanță. Norocul tău, nu? 🙂
- Nu acceptă provocări pentru că e mort de frică. Dă mult din gură, latră tare și apăsat dar, dacă e provocat, bagă coada între picioare și tace ca un miel proaspăt tuns.
- Mereu îți explică cât de specială și delicată e situația lui. El e definiția egocentrismului. Trebuie să stai să-l asculți ori să pleci definitiv de lângă el (alege varianta a 2-a, te rog).
- Crede în Ghinion și Noroc, în ordinea asta. E posibil să citească zodiacul în fiecare zi și să știe pe de rost toate superstițiile negative românești și cum să se ferească de ele.
- Se uită la emisiunile plângăcioase cu hepilici, la tot felul de drame penibile. Mereu au ceva de învățat de la o viață mai penibilă ca a lor.
- Nu știe să admire, doar să fie invidios. Când te vede că reușești începe să se agite și uneori chiar să-ți bage bețe în roate, încercând niște tehnici demoralizatoare.
- E un bun ”consolator” și folosește des expresia ”Bine că nu-i mai rău”. Dacă i te plângi de ceva, e aproape imposibil să nu-ți împărtășească din experiența sa vastă de viață în care a fost nedreptățit de cineva sau de o situație în sine.
Ce să faci cu astfel de oameni?
Îi lași să-i doară suficient. Ori ajung să aleagă o altă cale, una pe care le-ai propus-o tu, ori le dai pace. Nu are sens să-ți pierzi prea mult timpul cu ei. Dacă toată viața a fost un plângăcios, realist vorbind, sunt șanse foarte slabe să îl mai poți ajuta cu ceva.
Uneori totuși, cel mai bine și simplu e să-i lași în pace. Dacă interesul tău e de a crește, vei ieși din cercurile sociale care mustesc a plângăcioși. E simplu! Trebuie să alegi!