Am o veste bună sau una proastă pentru tine:

Dacă nu știi care-s victimele și plângăcioșii din viața ta, e posibil ca tu să fii unul dintre ei.

Asta vine de la citatul nu știu cui care spune că dacă nu știi care e cel mai prost om din cameră, probabil că ești tu.

Cu speranța că nu ești o victimă, un plângăcios sau mai rău o victimă plângăcioasă, o să-ți spun sincer părerea mea despre categoria asta socială pentru că știu personal o mână de astfel de indivizi, am lucrat cu ei și sunt netratabili majoritatea.

Cum identifici o victimă sau un plângăcios?

  1. După scheunatul specific. Nu știe decât să scheaune sau să latre. Are două module, păcat că nu are modul OFF.
  2. Mereu e primul pe Facebook care dă like atunci când alt plângăcios se plânge sau când apar știri negative care le aduc mai multe argumente că viața e de rahat și că ei au dreptate să se plângă.
  3. Nu propune niciodată soluții. Dacă stai cu el de vorbă, se poate plânge o oră în continuu. Dacă-i aduci soluții la toate problemele, în cele din urmă o să spună ceva de genul ”Bine ar fi! Dar nu se poate. Trăim în România”. Dacă insiști să îl motivezi ca să iasă din propria latrină pe care-o numește viață, e posibil să ”îți dea papucii” și să treacă pe partea cealaltă a străzii când te vede la distanță. Norocul tău, nu? 🙂
  4. Nu acceptă provocări pentru că e mort de frică. Dă mult din gură, latră tare și apăsat dar, dacă e provocat, bagă coada între picioare și tace ca un miel proaspăt tuns.
  5. Mereu îți explică cât de specială și delicată e situația lui. El e definiția egocentrismului. Trebuie să stai să-l asculți ori să pleci definitiv de lângă el (alege varianta a 2-a, te rog).
  6. Crede în Ghinion și Noroc, în ordinea asta. E posibil să citească zodiacul în fiecare zi și să știe pe de rost toate superstițiile negative românești și cum să se ferească de ele.
  7. Se uită la emisiunile plângăcioase cu hepilici, la tot felul de drame penibile. Mereu au ceva de învățat de la o viață mai penibilă ca a lor.
  8. Nu știe să admire, doar să fie invidios. Când te vede că reușești începe să se agite și uneori chiar să-ți bage bețe în roate, încercând niște tehnici demoralizatoare.
  9. E un bun ”consolator” și folosește des expresia ”Bine că nu-i mai rău”. Dacă i te plângi de ceva, e aproape imposibil să nu-ți împărtășească din experiența sa vastă de viață în care a fost nedreptățit de cineva sau de o situație în sine.

Ce să faci cu astfel de oameni?

Îi lași să-i doară suficient. Ori ajung să aleagă o altă cale, una pe care le-ai propus-o tu, ori le dai pace. Nu are sens să-ți pierzi prea mult timpul cu ei. Dacă toată viața a fost un plângăcios, realist vorbind, sunt șanse foarte slabe să îl mai poți ajuta cu ceva.

Uneori totuși, cel mai bine și simplu e să-i lași în pace. Dacă interesul tău e de a crește, vei ieși din cercurile sociale care mustesc a plângăcioși. E simplu! Trebuie să alegi!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)