Un dialog plin de substanță între Vlad Țepeș și preotul care apără boierii corupți ce au vrut să-l ucidă pe domnitor. Vlad Țepeș mărturisește adevărata credință a poporului într-un film consacrat al cinematografiei române, ”Vlad Țepeș” din 1982.

– Să nu ucizi! Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți! Călăuzește-i sufletul pe calea cea dreaptă.

– Eu trebuie să duc Țara pe calea cea dreaptă. De suflete să aibă grijă Sfinția Ta.

– Ele cad în seama fiecărui păstor.

– Fiecare păstor cu fluierul lui.

– Din fluierul Măriei Tale iese un sunet păgân.

– Să nu furi. Să nu ucizi. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău. Să nu râvnești la ce e a lui dacă vrei să-ți meargă bine și să trăiești ani mulți pe pământ. Sună sau nu sună așa poruncile sfinte?

– Le-ai învățat Măria Ta dar nu le-ai înțeles.

– Am făcut eu vreodată altfel decât se spune? Am pedepsit eu vreodată pentru o altă vină? Prin fluierul Sfinției Tale ies sunete păgâne, când vrei să-i aperi pe nelegiuiți.

– Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului…

– Ci îndreptarea lui. Știu! Dar dacă sunt porunci, porunci să fie! Ca să îndrepți 10 păcătoși, trebuie să piară unul. Ca să îndrepți 100 trebuie să piară 10. Să piară! Slujind de pildă. Degeaba rogi pe hoț să nu fure, pe ucigaș să nu ucidă. Rugămințile nu slujesc la nimic. Nu dragostea de Dumnezeu îi aduce pe oameni la Biserică, ci teama de chinurile Iadului!

– Și vrei Măria Ta să le întruchipezi?

– Dacă veți asculta poruncile mele, 5 dintre voi vor birui 100, 100 vor birui 10.000 și vor pierii vrăjmașii de sabie înaintea voastră. Dacă nu le veți asculta…

– Voi veni cu mânie și vă voi pedepsi în șeptic pentru păcatele voastre. Veți pieri în rândul popoarelor, vă va înghiți pământul vrăjmașilor voștri.

– Și eu să aștept cu mâinile-n sân această pedeapsă care înseamnă pieirea țării? Mahomed e aproape. În fața lui Țara trebuie să fie ca o sabie dintr-un oțel fără moarte. Săbiile se cresc în foc, nu în vorbe, Sfinția Ta.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)