Important: Înainte de a citi povestea d.lui învățător trebuie să știi că situația dânsului s-a schimbat dramatic. Din păcate ambele picioare i-au fost amputate. Întreaga poveste este relatată pe parcursul acestui articol iar noutățile sunt la finalul acestuia.

Drama unui învățător pe nume Pavel Filipaș din Lipova, orașul meu, a început atunci când a fost nevoit să facă o investigație medicală la picioare pentru că au început să-l doară. Medicii i-au spus că are circulația foarte proastă și că venele îi sunt blocate grav.

Risca să-și piardă picioarele dacă nu se făcea o intervenție chirurgicală care să-i curețe venele și în cel mai rău caz să i le înlocuiască. Auzind de situația dânsului, mulți oameni s-au mobilizat pentru a face rost de banii necesari pentru operație și tratament. Cu greu s-au strâns și operația a fost făcută. Unul dintre picioare părea că este pe drumul cel bun iar celălalt urma și el să fie operat chiar dacă toți banii strânși au fost deja folosiți pentru această operație.

Din păcate nu a durat mult și situația piciorului operat s-a agravat. Medicii nu i-au mai dat șanse de salvare. Avea o singură posibilitate. Ori îl tăiau ori murea. A suferit intervenția prin care piciorul i-a fost tăiat. Această situație l-a dărâmat psihic complet, asta chiar dacă este un om optimist. Și-a propus să rămână tare și să facă tot posibilul pentru a-și salva piciorul rămas, ceea ce i-ar permite să poarte o proteză și să nu fie imobilizat în scaun cu rotile.

Certificate medicale ce atestă operațiile suferite de dl. învățător, de la operația la inimă, la amputarea piciorului, precum și alte documente.

Situația sa financiară este foarte dificilă. Este pensionar și locuiește în chirie. Banii îi dă aproape toți pe medicamente și pe drumuri la spital pentru a face investigații. Pe cont propriu nu are cum să reușească și să treacă de această provocare. Are nevoie de ajutorul nostru. Are nevoie de bani pentru a-și salva piciorul rămas, ce se degradează pe zi ce trece iar durerile uneori sunt insuportabile. Mi-a povestit că uneori noapte urlă de durere. Calmantele ce le ia sunt și ele scumpe și singurele care își fac efectul sunt aduse din Ungaria.

Dacă ai citit până aici acest text înseamnă că în interiorul tău s-a produs ceva. Înseamnă că ești un om căruia îi pasă. Chiar dacă nu ai putere financiară și te lupți și tu cu problemele tale, ajutorul tău poate însemna mult, oricât de nesemnificativ ți-ar părea ție.

Tu ce ai face dacă ai rămâne singur, fără bani, fără un picior și cu pericolul iminent de a ți-l pierde și pe al doilea? Ai cere ajutor? Crezi că te-ar ajuta cineva? Ți-ai pierde speranța?

Mai jos puteți vedea cuponul de pensie și veți înțelege de ce e nevoie de sprijinul nostru în perioada aceasta dificilă prin care trece:

Pavel Filipaș

Toate aceste întrebări și provocări le are și acest om. În urma unei vizite pe care i-am făcut-o am realizat acest scurt video în care dânsul vă prezintă povestea sa.

Important: acest video este făcut înainte ca dl. învățător să-și piardă și cel de-al 2-lea picior. Am făcut un nou video pe care îl puteți vedea aici.

Tu însă ești acel om sănătos, cu ambele picioare, fără dureri, fără grija că mâine s-ar putea să nu mai ai bani de medicamente sau de mâncare, fără grija că s-ar putea să devii un infirm care va avea nevoie de ajutor și când va merge la toaletă și care va avea nevoie de ajutor pentru a se deplasa pentru tot restul vieții.

Dacă ai citit până aici atunci sunt sigur că ești un om bun iar oamenii buni sunt cei care fac minuni.

Hai să îl ajutăm împreună pe acest om și să mulțumim pentru tot ce avem în viața noastră acum, în acest moment, oriunde ne-am afla.

Pentru a ajuta aveți la dispoziție următoarele metode:

1. Cont in lei
RO 73 BTRL 00201201G93555XX
Titular cont: Pavel Filipaş
2. Donații PayPal click aici sau puteți folosi email-ul: [email protected]
Pentru cei care locuiesc în Lipova și care nu pot dona folosind metodele de mai sus, pot veni personal pentru a mă întâlni cu dvstr. iar banii îi voi da personal d.lui învățător.

Mii de mulțumiri pentru implicare și vă rog să folosiți butoanele de promovare a acestui articol de mai jos pentru a afla cât mai multă lume de povestea aceasta.

Noutăți 18 ianuarie 2014:

Am fost în vizită la domnul învățător pentru prima oară. Locuiește singur într-o căsuța cu 2 camere mici la o distanță de 6 km de orașul Lipova. Nu se poate deplasa singur, piciorul care i-a rămas și pentru care se luptă acum este și acesta tot mai degradat pe zi ce trece. Acum se luptă cu o infecție la călcâi și se teme că săptămâna viitoare trebuie din nou să se interneze în spital pentru că altfel ar putea apărea și alte complicații.

Piciorul trebuie în permanență curățat și pansamentul schimbat. Una dintre vecine, o femeie miloasă și bună la suflet, vine zilnic să îl panseze. Luni merge la o clinică din Arad care îi va face câteva analize la picior pentru a vedea în ce stare se află acesta. Există risc de septicemie, aceeași problemă care l-a dus la pierderea celui piciorului drept.

Revin cu noutăți luni, după ce se vor face acele analize. Mulțumim tuturor celor care au contribuit cu o donație și un gând bun.

Noutăți 20 ianuarie 2014:

Din păcate cei de la clinica din Arad au dat verdictul negativ cu privire la picior, adică amputarea acestuia. Căutăm și părerea altor medici pentru că nu ne oprim aici. Vă rog în continuare să sprijiniți acest caz pentru că oricare va fi verdictul final, oricare măsură se va lua, va fi nevoie de bani. Mulțumim!

Noutăți 26 ianuarie 2014:

Pe data de 31, dl. Filipaș va merge la București pentru a fi consultat de dl. chirurg Cacovean Adrian care este unul dintre cei mai pricepuți chirurgi din țară și care a salvat zeci de picioare pe care alți medici le-au etichetat ca amputabile.

De asemenea tot astăzi am primit o donație anonimă minunată pe care am ținut să o fac public.

Domnule Filipas va doresc multa multa sanatate și credința în Bunul Dumnezeu că de la el vin toate cele bune. – un creștin

Mulțumim foarte mult bunului samaritean, vă dorim toate cele bune și multă sănătate!!!

Noutăți 28 ianuarie 2014:

Astăzi dl. dr. Adrian Cacovean a vorbit telefonic cu dl. Filipaș și i-a ”prescris” 6 medicamente pe care să le ia urgent pentru a stabiliza piciorul până ce va ajunge la București la consult. Ninsorile abundente din ultimele zile pun la îndoială dată plecării care era inițial stabilită pe 31 ianuarie. Sperăm ca zăpezile să mai treacă și să nu mai fie blocaje pe drumurile naționale.

Un singur medicament din cele 6 a fost găsit în Lipova (5 din 6 sunt homeopatice), iar restul vor fi procurate din Arad. Vesel Dues costă în jur de 80 de lei. După cum vedeți e nevoie de bani și ne bucurăm de toate donațiile primite în ultimele zile pentru că vor merge pe tratament și medicamente.

Noutăți 2 februarie 2014:

În data de 5 februarie, dl. Filipaș va fi consultat de dr. Cacovean Adrian la București. I-am trimis d.lui Cacovean imagini cu piciorul și se pare că veștile nu sunt tocmai bune. Ni s-a spus că proteza (artera de bypass) de care are nevoie costă tot în jur de 10.000 de lei și că din păcate degetele sunt pe cale de a fi amputate. Speranța noastră e să salvăm piciorul chiar dacă va fi nevoie să i se taie degetele. Cu un picior sănătos șansele de a duce o viață cât de cât normală sunt mai mari.

Noutăți 6 februarie 2014:

Dl. învățător s-a întors de la București unde a fost consultat de dr. Cacovean Adrian. Degetele sunt compromise și i-a prescris un tratament pe care trebuie să-l urmeze timp de o lună. Medicamentele au fost foarte scumpe dar datorită unor oameni minunați, ca dvstr., s-au strâns bani pentru acestea, pentru transport, pentru hrană etc. Mulțumiri d.lui Ioan Hamza, fost coleg de clasă al d.lui învățător care s-a îngrijit în mod deosebit în strângerea de fonduri. Este minunat să constatăm tot mai mulți oameni cărora le pasă. După această lună critică, se va decide dacă piciorul merge spre bine și poate fi salvat, urmând ca apoi să urmeze probabil un bypass, o proteză de arteră care să îi ajute piciorul pe termen lung pentru a nu mai risca să ajungă în situația de amputare.

Noutăți 12 februarie 2014:

Urmează să se susțină un concert caritabil la fosta Casă a Armate din Lipova, actualul Centru de Recreere Lipova. Concertul va avea loc în data de 26 februarie 2014 și vor participa numeroși soliști de muzică populară, folk, pop-rock. Toate fondurile ce se vor strânge în cadrul acestui eveniment vor fi donate d,lui Pavel Filipaș pentru tratamentul pe care îl urmează indiferent de evoluția piciorului. Fie că se vindecă sau va fi nevoie de o nemiloasă intervenție care să-i înlăture și piciorul rămas, dl. învățător are nevoie de toți banii pentru a se vindeca ulterior. În cel mai rău caz e nevoie de proteze care sunt scumpe. Altfel va fi nevoie de tratament și poate chiar de o operație de protezare a arterei blocate din abdomen. Vă rugăm să fiți solidari și să fiți alături de un seamăn care are nevoie de ajutor.

Noutăți 13 februarie 2014:

Pentru a evita orice confuzie referitor la situația d.lui Filipaș trebuie precizat faptul că în acest moment ne aflăm într-o perioadă critică de o lună de medicamentație homeopatică care va decide soarta piciorului rămas.

Nu știm dacă va fi sau nu tăiat dar în ambele cazuri va fi nevoie de bani.
Medicul Cacovan Adrian spune că jumătate din laba piciorului e compromisă datorită necrozării și e posibil să fie tăiată oricum.

Toate acțiunile pe care le desfășurăm în acest moment sunt pentru sprijinul acestuia indiferent de situația de după această lună: e posibil să fie nevoie de o proteză arterială dacă se decide că piciorul se poate salva. În acest caz va fi nevoie de o operație care costă în jur de 10.000 de lei la care se mai adaugă proteza pentru celălalt picior.
În cazul amputării piciorului rămas, va fi nevoie de proteze pentru ambele picioare.
După cum vă spuneam, e nevoie de bani pentru ambele situații chiar dacă sumele vor fi diferite.

Banii primiți până în acest moment au fost folosiți pentru tratamente și investigații medicale. Voi reveni cu detalii cu privire la costuri, cheltuieli curente și sume strânse.
Mulțumim pentru întregul suport!

Noutăți 14 februarie 2014:

Ieri dl. Filipaș a mers să i se ia măsura pentru protezarea piciorului drept. Casa de asigurări de sănătate acoperă cheltuielile pentru o proteză temporară ce trebuie purtată cu scopul de adaptare a piciorului, vreme de 4-5 luni. Aceasta este procedura standard care se urmează în astfel de cazuri. Proteza temporară nu este performantă, nu ajută prea mult la deplasare și se poartă pentru a întări osul tăiat și mușchii piciorului. O trecere directă la proteza performantă nu se poate face. Proteza performantă va fi suportată integral de dl. Filipaș care speră în continuare să fie susținut în această luptă de dvstr.

Marți va merge la o consultație care va decide soarta piciorului stâng care e tot mai degradat. Degetele sunt tot mai necrozate. Dumnezeu știe care va fi soarta acestuia. În orice caz, sprijinul este esențial. Mulțumim tuturor celor care se implică și sprijină acest caz, mai ales acelor oameni care aleg să rămână în umbră cu toate că fac atât de mult bine.

Noutăți 18 februarie 2014:

Astăzi dl. învățător s-a internat la Arad și din păcate, vineri i se va amputa piciorul rămas. Cu toate că vestea este tulburătoare, acest om care suferă de luni de zile și care abia mai doarme noaptea, nu-și dorește decât liniștea chiar dacă asta înseamnă amputarea. Decizia nu este totuși a sa. Piciorul este tot mai necrozat și există risc de septicemie. Vă mulțumește tuturor pentru ajutorul oferit și vă roagă să-i fiți și în continuare alături deoarece va avea nevoie și de sprijin moral dar și financiar.

 Noutăți 20 februarie 2014:

Operația s-a încheiat cu bine (a fost operat astăzi, joi, și nu vineri după cum anunțasem anterior). Mi-a spus-o chiar dl. Filipaș. Vorbea cu greu, de vină fiind sedativele. Printre puținele cuvinte ce le-am înțeles au fost acestea:”Sunt bine. Spune-le prietenilor noștri că sunt bine”. Mâine după ce întreg acest calvar va mai trece, voi putea reveni cu mai multe informații.

Noutăți 21 februarie 2014:

Dl. Filipaș începe să-și revină încet, încet după operație și săptămâna viitoare, în funcție de vindecarea operației, va fi externat. Este resemnat pentru că cel puțin acum nu mai simte durerile infernale cu care s-a luptat în ultimele luni. Vă salută pe toți și vă mulțumește că-i sunteți aproape.

pavel filipaș operație picior caz umanitar

 Noutăți 26 februarie 2014:

În urma concertului caritabil Speranța pentru om, pentru ajutorarea d.lui Pavel, s-au strâns 5.736 de lei. Mulțumim tuturor lipovanilor care s-au implicat și organizatorilor! Împreună am demonstrat că suntem puternici și că putem oferi speranța unui om care are nevoie de ajutorul nostru! Până la 20.000 de lei mai e mult totuși dar cu pași mici putem face totul posibil.

Noutăți 28 februarie 2014:

Dl. învățător a fost externat astăzi de la spitalul din Arad, unde a fost operat și în acest moment este acasă, în mica sa căsuță de pe îndepărtata uliță a Văii Mari din Șoimoș.
Am fost astăzi pe la dânsul și preț de o oră, cât a durat vizita, am încercat să îl scot din starea cu care s-a obișnuit în ultimele zile. Stătea întins pe spate și vorbea greu. L-a prins și o răceală. Am făcut și un mic video în care vă vorbește de starea sa.


Actele medicale primite la externarea din Spitalul Județean Arad:

Mesajul d.lui Filipaș în care cere ajutorul în continuare:

Noutăți 6 februarie 2014:

În 10 aprilie 2014 (joi), va fi susținut un spectacol folcloric pentru dl. învățător, la Arad, la Casa de Cultură a Sindicatelor începând cu ora 17:00.

Vor concerta:

 • Claudiu Jula
 • Daniel Ilie
 • Lucian și Alexandra Drăgan
 • Bianca Tomoiaga
 • Lena Miclăuș
 • Lele Crăciunescu
 • Lucian Drăgan Jr.
 • Margareta Drăgan
 • Bianca Sălășan
 • Tămășan Melisa
 • Selagea Roberta
 • Adi Diș
 • Stoica Dariana

Banii strânși în urma concertului vor fi folosiți pentru achiziționarea celei de-a 2-a proteze de care are nevoie dl. Filipaș.

concert-caritabil-pavel-filipas-arad-spectacol-folcloric

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)