M-am apucat să studiez ce posibilități aș avea ca expert într-un anumit domeniu ca să-mi vând online experiența acumulată în ultimii ani.
Nu o să intru în detalii legate de nișa mea pentru că nu e esențial. În schimb voi aborda subiectul site-urilor de membership pentru că mi se pare o idee foarte bună pentru a genera venituri pasive.
Am cumpărat un ebook românesc numit Modelul MiniShip, scris de Tudor Mateescu.
Recunosc că nu sunt un începător în domeniu, am mai citit și studiat și alte metode de-a lungul timpului, dar niciunul în limba română și scris de un român.
Practic acesta a fost și triggerul care m-a făcut să cumpăr cursul.
Cursul nu e lung dar e comprimat. L-am terminat de studiat în mai puțin de 2 ore.
Ideea interesantă pe care o propune cursul lui Tudor e că poți construi un site de membership care odată setat, își face treaba singur, nu mai trebuie să intervii la el cu nimic pentru că vinde pe pilot automat – practic avantajul este în faptul că nu mai trebuie actualizat (asta e o mare problemă la site-urile de membership, mai ales la cele care se bazează pe metode în continuă schimbare).
În fine, există avantaje și dezavantaje la toate modelele.
Setează-l și uită-l.
Mai concret, vei construi un site cu materiale informative iar cei care vor să aibă acces plătesc o taxă de membership pe viață. Atât. Simplu.
Sună tentant?
Ce materiale informative poți include în site-ul de membership?
- video-uri
- articole
- cărți digitale
- rapoarte
- infografice etc.
În esență vorbim despre a face munca o singură dată și a fi plătit pe pilot automat de fiecare dată când cineva devine membru.
Ideea aceasta funcționează de exemplu dacă vrei să-ți faci un site de rețete vegane.
Faci o listă cu 100 de video-uri interesante cu rețete, mai cauți 100 de rețete în lb. engleză și ceva cărți gratuite pe care le pui pe toate pe site. Doar cei care au cont pot vedea conținutul, iar restul nu.
Problema mare este cum aduci trafic spre site!
Asta a fost una dintre cele mai mari probleme pe care le-am avut mereu și cu site-urile mele: cum aduci trafic calificat care să cumpere?!
Evident există o mulțime de metode de a aduce trafic, calitatea acestora fiind dată chiar de sursa traficului. Din punctul meu de vedere cel mai bun trafic este cel care vine din motoarele de căutare, adică un rezultat al optimizării SEO.
Chiar și blogul stepanadrian.ro are aproximativ 60% din trafic provenind din SEO. Restul vin de la site-uri care mă recomandă și social media, în mare parte trafic din Facebook.
Oricum este o muncă destul de laborioasă ca să ajungi să atragi trafic de calitate, interesat de ceea ce ai tu de oferit pe site-ul de membership și cred că succesul unui astfel de site este rezultatul a zeci, dacă nu sute de ore de muncă, timp în care:
- scrii articole care se vor indexa în timp în Google
- construiești un newsletter (tot pe baza traficului Google)
- construiești o pagină de Facebook cu fani interesați de ce postezi (deci e o idee proastă să cumperi fani din terțe părți fără să cunoști detalii despre acea audiență) etc.
Ideea e că se poate dacă vrei să muncești și să investești timp (ca în orice afacere).
Cursul lui Tudor, mi-a dat o perspectivă diferită asupra modului în care pot funcționa site-urile de membership și îl recomand tuturor celor care vor să pornească o afacere online folosind această metodă.