Sâmbătă, 5 iulie 2014, am avut o acțiune de ecologizare, curățenie și erbicidare a cimitirului vechi din Lipova ce se află într-o stare jalnică din punct de vedere al întreținerii și curățeniei.

Inițiativa pentru această acțiune a venit de la Adrian Antoche care m-a sunat în urmă cu vreo două zile și mi-a spus că cimitirul este un dezastru. Acest lucru e dureros mai ales că sora sa își doarme somnul de veci tot în acest cimitir.

Ne-am organizat rapid. Adi a cumpărat erbicid din bugetul personal, iar mai apoi voluntarii din oraș au răspuns la apel foarte prompt. Au participat copiii de la AMC Betleem coordonați de Monica Urs, Adelina Popa, Alexandra Jula, Rareș Borcean, Emanuel Abrudean, Adrian Antoche și Adrian Stepan.

Am erbicidat întreg cimitirul, am strâns gunoaie, am cărat coroane și alte deșeuri aruncate de oameni la groapa de gunoi care este în spatele cimitirului chiar lângă ușă. Atenție la acest aspect!

Sperăm că astfel se vor sesiza și liderii bisericești care prin starea cimitirului demonstrează implicarea acestora în activitățile ce țin de comunitatea pe care o păstoresc.

Ca să fiu mai explicit:

Dragi preoți, sunteți responsabili de aspectul cimitirului. În primul rând voi. Nu altcineva. Voi sunteți liderii, voi ar trebui să vă îngrijiți de el, nu altcineva.

Dacă e lipsă de imaginație și inițiativă vă dau eu un exemplu: după liturghie poți anunța că e nevoie de 10 bărbați, sâmbătă, dimineața pentru a curăța cimitirul. Nu e nevoie să faci asta decât de 2 ori pe an. În plus oamenii trebuie încurajați să-și facă curat la propriile locuri. În esență nu e decât vina păstorului, nu e vina omului. Când o comunitate nu funcționează e vina liderului!

Astfel, chiar în a 2-a imagine veți putea vedea monumentul lui Atanasie Marienescu care e într-o degradare foarte avansată. Acesta e respectul pentru unul dintre cei mai mari corifei ai culturii lipovane. Monumentul unui om al cărui nume e dus mai departe de o școală și o stradă în Lipova, e aproape îngropat de movila de gunoi, reziduri, coroane, pământ etc.

Foarte important! Oamenii care vin la cimitir pentru a face curățenie pot folosi lădița de la intrare, pe care o vor goli ulterior în zona special amenajată pentru gunoaie, din capătul cimitirului, unde salubritatea își face treaba săptămânal.

Acum vă las să vă delectați cu imaginile pe care le-am capturat astăzi în cimitir. Sperăm ca lucrurile să se îndrepte în viitor și prin exemplul nostru, să ia atitudine și alți oameni.

Starea de bine ne-o creăm noi, noi fiind proprii resonsabili de aceasta!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)