Eu cu soarele-s divorțat după ce acum vreo 5 ani m-am prăjit îngrozitor de rău după o simplă plimbare de câteva ore. Îngrozitor înseamnă că aveam niște bășici pe spate mai mari decât o migdală mai durdulie. Îngrozitor nu neapărat pentru faptul că nu puteam sta pe spate și când dădeam tricoul jos era un chin. Îngrozitor pentru că după ce trecuseră bășicile, a venit faza aia cu scărpinatul și nu am știut că nu e voie să te scarpini. Am făcut o criză de mâncărime-usturime de m-am tăvălit efectiv pe jos cu telefonul în mână, încercând să tastez 112, dar nu puteam că-mi tremura corpul de… ok. Nici nu vreau să îmi mai amintesc.

După toată distracția aceea m-am ales cu sute de pistrui pe umeri, niște pete maronii. Când le-a văzut dermatologul, m-a întrebat dacă m-am expus în trecut la soare și m-am ars… d’oh.

Eu nu merg nici la ștrand și nici nu ies din casă prea des (mai ales că lucrez ca freelancer din fața unui laptop). Totuși, am o mulțime de alunițe pe mâini, abdomen și spate. Unele mai urâte, niște monștrii mutanți, ieșiți în relief, altele pete. Faza e că unele mi s-au mărit și s-au înmulțit în ultimii ani – repet, chiar dacă nu m-am expus la soare.

Chiar am întrebat-o pe dermatolog dacă alunițele pot apărea din cauza radiațiilor emise de ecrane. A zis că NU.

În fine, m-a dezbrăcat tipa (nu de tot – m-a lăsat să păstrez frunza totuși) și m-a întors pe toate părțile, luând fiecare aluniță la rând. Se uita cu o mini lanternă cu lupă – nu știu cum se numește. Și în talpă mi s-a uitat.

Cu toate că am peste 50 de alunițe pe corp, mi-a spus că sunt safe și că nu există risc de cancer. Era să uit… mai am și ceva pete mici roșii care mi-au apărut în mare parte pe abdoment – iar una pe spate e chiar ca o aluniță roșie și mare. A zis că acelea se numesc angioame, sunt ceva vase de sânge care și-au făcut de cap pe acolo – și apar la cei care au pielea mai sensibilă, ca și mine – de fapt, pielea mea e chiar sensibilă, dacă stau bine să mă gândesc – poți juca X și O la mine pe abdomen, doar atingând un pic mai apăsat pielea cu unghia.

Mi-a spus să revin la control din 6 în 6 luni iar consultația a costat în 160 de lei (trimiterea de la medic nu m-a ajutat pentru că am fost la privat).

Înainte să uit, dacă și tu cauți suplimenți alimentari naturali ca să îți îmbunătățești sistemul imunitar, eu de aici îmi cumpăr și sunt foarte mulțumit.

În fine, e chiar ok să merg, măcar o dată pe an la un control de genul, mai ales că am pielea sensibilă.

Cancerul de piele e un nenorocit și nu e de joacă cu melanomul. De ce?

Câteva statistici despre cancerul de piele:

 1. Anual sunt descoperite mai multe cazuri de cancer de piele decât cele de plămâni, prostată, colon și sân – COMBINATE! Oribil de-a dreptul!
 2. Statisticile din SUA spun că 1 din 5 americani va avea cancer de piele în timpul vieții.
 3. 90% dintre cazurile de cancer de piele non-melanom, sunt asociate cu expunerea la soare (bronzatul = cancer)
 4. La fiecare 52 de minute moare un om din cauza melanomului, asta înseamnă că în 2016, mai bine de 10.000 de oameni vor muri din cauza melanomului.
 5. În medie, riscul de a dezvolta melanom se dublează dacă ai avut mai mult de 5 arsuri de piele!
 6. Dacă folosești o cremă cu protecție solară 15 sau mai mare, riscul de melanom se reduce cu 50%.
 7. Radiațiile UV sunt dovedite a fi cancerigene – dacă mergi la solar e ca și cum ai plăti să faci cancer de piele cât mai repede.
 8. În USA, persoanele sub 18 ani au interdicție de a merge la solar în peste 12 state. În Brazilia și Australia solarele sunt interzise complet.
 9. În USA, peste 419.000 de cazuri de cancer de piele sunt strâns legate de bronzatul la solar.
 10. Bronzatul produce mai mult cancer decât produc țigările.
 11. Cei care au mers la solar de cel puțin 10 ori au 34% șanse să se aleagă cu melanom în decursul vieții – iar pentru cei care nu știu, melanomul e mortal – e cea mai violentă formă de cancer de piele!
 12. Persoanele care s-au bronzat la solar cel puțin o dată înainte de 35 de ani au risc de melanom de 75%.
 13. Radiațiile solare sunt vinovate de 90% dintre efectele îmbătrânirii pielii.

Mai multe statistici poți găsi aici.

Or să vină unii deștepți care or să zică ”dar știi că vitamina D…”, bla bla. În principiu nu știu pe nimeni care să trăiască într-un beci și dacă mai ieși din casă până la alimentară măcar o dată pe zi, tot îți iei porția de soare necesar.

Dacă totuși trăiești într-un beci, e recomandată să mergi o dată pe săptămână măcar la o plimbare în parc – nu atât pentru vitamina D, cât pentru a nu o lua cu capu’.

Concluzia mea e că e bine să faci măcar un control pe an dacă ai pielea mai sensibilă, iar dacă mergi la baie nu sta și la bronzat – roșeața, arsura și cojirea pielii nu e ceva ”normal” – înseamnă traumatizare a pielii și creșterea riscului de a face cancer de piele!

Și nu în ultimul rând, SOLARELE = CANCER! Interzis la solar 100%, fără discuții! Să nu zici că nu ți-am spus!

Multă sănătate tuturor!

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)