Am urmărit astăzi un documentar despre sistemul de penitenciare din Statele Unite, unde în anumite state încă este în vigoare pedeapsa cu moartea. Am notat mai jos câteva citate care m-au impresionat de la câțiva pușcăriași.

De ce am vizionat documentarul ăsta despre pușcării și nu am urmărit oricare altul, care ar fi avut o notă mult mai pozitivă?

Pentru că mi-am adus aminte cât de ușor este să pierzi totul făcând decizie greșită, care e o urmare a lipsei de educație de cele mai multe ori.

Astea sunt citatele:

„Pereții înseamnă izolare dacă îi vezi așa. Cărțile pe care le citesc extind zidurile.”

 

„Când eram copil am fost fascinat de filmele cu pușcării. Mereu mă întrebam oare cum gândesc cei care se află acolo. Am știut dintotdeauna că voi ajunge la pușcărie. Mereu am avut o problemă cu regulile și autoritatea.”

 

„Merit să fiu în pușcărie pentru că altfel nu pot trăi. Dacă trebuie să-mi hrănesc familia și nu am bani, iau un pistol și fac rost de bani. Nu văd altă cale.”

 

„Un copil de 7 ani care fura prăjituri la școală s-a transformat într-un tânăr de 20 de ani care a ucis un polițist aflat în misiune. Acum tânărul așteaptă ziua în care va fi executat. Am plecat de la furatul de prăjituri, la împușcarea unui polițist.”

O altă chestie care m-a impresionat a fost declarația unui condamnat la moarte pe patul unde urma să i se administreze injecția letală:

Condamnatul s-a întors către noi, gardienii și a spus: „Îmi pare rău că trebuie să faceți asta, că trebuie să vedeți asta.”

Realizez că educația îți dă opțiuni. Cărțile îți dau opțiuni. Îmi dau seama că foarte multe tragedii ar fi putut fi evitate printr-o educație potrivită, prin transfer de încredere, prin responsabilizare și mai puțină pedeapsă. Totodată, am văzut în documentarul ăsta puterea izolării și cât de benefică e pentru introspecție și autocunoaștere.

Totuși, mă întreb cât de eficient e sistemul de încarcerare actual?! Și dacă nu e, ce altceva ar funcționa mai bine?!

Te invit să urmărești documentarul ca să înțelegi ce se petrece dincolo de zidurile unei pușcării, în mintea unor oameni care ar da orice ca să mai aibă o șansă, să se întoarcă în timp și să facă alte alegeri.

Partea 1

Partea a 2-a

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)