Obișnuiam să ridic o sprânceană când citeam poveștile de succes ale unor afaceri online, mai exact atunci când antreprenorul era întrebat care e secretul succesului și el răspundea: ”Muncă, muncă muncă!”.
Acum nu mai ridic o sprânceană ci pe amândouă. Susțin cu toată convingerea că există foarte multă muncă în spatele oricărei afaceri online.
Dacă e să mă întrebi ce anume definește succesul sau eșecul unei afaceri o să răspund simplu: Comunitatea!
În 9 iulie 2015 GoodRead.ro va împlini un an. Ce am realizat în acest an, până astăzi 26 iunie 2015? Iată câteva cifre:
- Pagina de Facebook: 5038 de fani
- Abonați Newsletter: 2351
- Vizitatori unici lunar: 10.658
- Accesări lunare: 27.020
- Articole publicate: 663 din care 439 recenzii
- Concursuri: 27 și peste 43 de colete trimise în țară
- Greșeli făcute: fără număr!
Da, am făcut multe greșeli (nu exagerat de multe) dar mă bucur că le-am făcut pentru că mă bucur că le-am descoperit și am învățat din ele o mulțime de lucruri importante.
Câteva concluzii și idei despre cum să conduci o afacere online:
1. Formează oamenii
Am construit proceduri, am structurat sisteme, am scris tutoriale, am investit zeci de ore în discuții unu la unu cu cei peste 100 de membri ai echipei de redactori.
2. Separă grâul de neghină
Conform legii naturii, unii oameni nu se vor potrivi echipei tale. Unii vor pleca de la sine iar alții vor continua să rămână trăgând în jos echipa. E foarte important să iei atitudine și să știi când trebuie să mai investești într-un om sau când trebuie să te oprești.
3. Ai multă răbdare
Efectul de platou te poate face să crezi că nu te miști, că nu progresezi. De fapt, dacă faci mici pași în fiecare zi, oricât de mic ar fi pasul, progresezi!
4. Pregătește-te să muncești pe gratis 2-3 ani
Aici e foarte important să definești clar care e rolul tău în echipă și ce responsabilități ai. Banii vor începe să vină dar treptat. Dacă muncești pentru bani povestea va fi scurtă și fără happy ending. Pasiunea e foarte importantă. Spre exemplu, în cazul meu pasiunea nu ține atât de mult la partea de lectură cât de a construi o comunitate și de a creea o afacere online de succes. Găsește punctele tale forte și investește-le în afacerea ta.
5. Reinvestește câștigurile
Fiecare bănuț care începe să vină în cei 2-3 ani, trebuie să se întoarcă în afacere. Cel puțin asta e părerea mea până acum. Cheltuielile de întreținere oricum vor crește pe măsură ce crește comunitatea: hosting mai bun, newsletter mai scump, campanii de marketing mai sofisticate etc.
6. Nu te descuraja când primești feedback-uri negative ci sărbătorește-le
Eu când primesc un feedback negativ, fie că e direct sau e scris pe vreun site într-un mod neprietenesc și foarte critic, mă bucur. Îmi amintesc de proverbul care spune că dacă nimeni nu te critică înseamnă că ceva nu faci bine. Răspund calm, obiectiv și respectuos de fiecare dată. Atitudinea profesionistă face parte din sistemul meu de valori.
7. Fii gata de schimbare oricând
Când am descoperit că lucrurile nu merg cum trebuie, uneori am fost pus în situația de a reinventa jocul. E ceva normal. Trebuie să fii pregătit mereu ca să optimizezi pentru a putea continua.
8. Gândește rapid și acționează prompt
Cu cât iei deciziile mai repede, cu atât mai bine. Pe măsură ce iei decizii rapide tot mai des, efectele pozitive ale acestora vor fi și ele tot mai dese. Uneori se poate să dai greș dar e mai bine să faci 3 încercări și a 4-a să fie de succes, decât să nu încerci și să gândești prea mult – blocându-te în tot felul de obstacole și bariere mentale.
9. Ține evidența tuturor cheltuielilor
Am un tabel în excel, simplu și eficient, în care am introdus toate cheltuielile. Chiar și consumabilele de genul bandă adezivă sau hârtie de împachetat. Toate cheltuielile trebuie notate!
10. Ascultă nevoile oamenilor și rezolvă problemele
Echipa furnizează informații foarte importante. Mai multe creiere, mai multe păreri. Nu poți vedea toate detaliile, problemele și nevoile oamenilor. De asta e foarte important să-i asculți. Dacă un om fidel și muncitor are o nevoie – rezolv-o rapid!
11. Formează lideri și pune-i pe poziții cheie
Sunt unii care vor mai multă responsabilitate. Dă-le mână liberă. Oferă-le resursele de care au nevoie. Un om în care ai încredere și e liber, va performa mai bine decât unul pe care stai mereu cu ochii și îl verifici constant. Formează lideri, nu angajați!
12. Muncește mai mult decât cel mai muncitor om din echipă
E simplu. Oamenii urmează liderul. Dacă liderul nu muncește, echipa nu muncește.
13. Fii transparent în ceea ce faci
Dacă primești un comentariu public negativ, nu îl șterge. Răspunde într-un mod profesionist.
14. Recunoaște când ai greșit
Oricât de mult crezi că te-ar afecta, mai bine recunoști cu demnitate când ai greșit și ai grijă ca pe viitor să nu mai repeți greșeala decât să o mușamalizezi. Cred că e mai apreciat un om care recunoaște că a greșit decât unul care susține că e perfect.
15. Plănuiește. Testează. Măsoară.
Toate campaniile de marketing și concursurile pe care le facem sunt măsurate și din nou notate într-un tabel excel. Trebuie să ai cât mai multe cifre despre afacerea ta. Ia-ți timp ca să planifici fiecare etapă în care urmează să investești resurse. O planificare bună micșorează riscul.
16. Vânează discounturile
Toate achizițiile trebuie făcute la discount sau trebuie negociate. E și mai satisfăcător să demonstrezi că ai realizat ceva mare cu un buget mic dar e și vorba de costurile tale ca startup.
17. Fă parteneriate strategice
Editurile sunt primele vizate de către noi. Apoi bloggerii și alte site-uri de nișă. Nu am ezitat să încheiem parteneriate nici cu firma care ne-a printat semnele de carte și nici cu cea care ne-a printat stickerele cu sigla GoodRead.ro. Am economisit bani și am dezvoltat relații prin win-win-uri. Networking rulz!
18. Pagina de Facebook se crește prin concursuri nu prin reclame
Avem peste 5000 de fani în acest moment. Nu am investit niciun leu în reclame Facebook sau de altă natură. În schimb ne-am concentrat pe a obține cărți la prețuri mici sau chiar pe gratis (de la edituri) ca mai apoi să organizăm concursuri interesante (de cele mai multe ori) care în timp au crescut pagina.
19. Fă cât mai mulți oameni fericiți
Fiecare om din comunitate trebuie să se simtă special și important. Le răspundem și le acordăm atenție. De fapt, îi tratăm așa cum am vrea și noi să fim tratați. Folosim des termenul de Familia GoodRead.ro. Cu cât faci mai mulți oameni fericiți, cu atât ei se vor întoarce ca să te susțină și să îți arate recunoștință. E simplu. Karma works!
În final, vreau să mulțumesc și echipei mele executive, Dianei Neață și Dianei Solomon, care muncesc din greu pentru ca totul să meargă strună, dar și celor mai înfocați redactori de recenzii, știri și interviuri. Voi faceți magia să se întâmple și mă bucur că suntem colegi!
Acestea au fost ideile pe care le-am strâns până astăzi, idei pe care am putut să ți le împărtășesc. Sper că la anul să vin cu un alt articol, unul și mai plin de informații și idei valoroase.
La mulți ani GoodRead.ro 🙂
Mai am ceva de zis? Cred ca nu :)) (punctul meu de vedere… curand, il am scris deja, l-am programat… ramane de vazut!)
Abia aștept să-l citesc 😀 Oricum cred că și tu ai multe de zis. Dacă mai apare și haterița, nu mai zic atunci nimic haha.
Oh, o să-ți placă 😀
Băi, iar mă vorbești de rau… Ai uitat că eu mi-s flower power ^_^
Cum am putut să uit… 🙂