dragoste-stepan-adrian

Notă de început: textele mele nu necesită vreo bibliografie pentru că sunt bazate pe propriile mele experiențe. De altfel, ce e mai plăcut decât să fii cobaiul propriilor experimente ca mai apoi să raționalizezi și să tragi concluzii despre ce ai făcut și simțit cu scopul de a ajuta alți oameni? 🙂

Despre ”acel ceva” și chimie

Nu-mi plac noțiunile abstracte, ”misticizate” de dragul farmecului produs. Îmi place să găsesc explicații raționale la orice.

Din punctul meu de vedere acel ceva reprezintă o concluzie, un feedback irațional pe care uzina asta complexă numită corpul uman îl emite atunci când ești în preajma unui partener cel puțin aparent compatibil – sau mai concret, compatibil biologic.

Un prieten de-al meu spune că e vorba și despre compatibilitatea sistemului imunitar. Deja sună complicat, nu?

Nu e chiar atât de complicat.

Știai că o mare parte din comunicare se realizează nonverbal?

Am citit că vreo 80%-90% (în funcție de surse) din comunicare o facem folosind limbajul trupului și aș adăuga o noțiune mai complexă, prin câmpul electromagnetic emis de corpurile noastre.

Ce se întâmplă de fapt când întâlnim pe cineva și ne place instant?

Cică dragoste la prima vedere. Acea parte din creier responsabilă cu cei 80-90% din comunicare, lucrează continuu chiar dacă aparent nu zice nimic. Ea tace și face ca Iohannis.

Acel subconștient scanează în permanență mediul în căutarea condițiilor optime de supraviețuire / reproducere / evoluție.

Atunci când, spre exemplu, ajungi în fața unei domnițe, aceasta e scanată rapid (cine știe câte criterii de selecție există) și se oferă un feedback de atracție: ori da, ori ba.

După aceasta intervine partea rațională a creierului – care de cele mai multe ori e înlemnită din cauza abundenței de emoții ce se generează din cauză că hormonii au început deja să lucreze (cred că nivelul de testosteron/estrogen crește în momentul în care feedback-ul subconștientului este ”Da! Pune mâna pe tipă”).

Nu sunt medic dar mi se pare destul de logic – dacă ești medic, mă poți contrazice – învăț și mă corectez cu plăcere.

Dacă apuci să te aduni și nu intri în colaps emoțional sau mai rău, să te apuce un atac de panică (cum pățesc unii), vei păși înspre dânsa, simțind jugulara cum se zbate și bătăile gălăgioase ale propriei inimi.

Ca o fază funny – am pățit odată în timp ce mă apropiam de o tipă exact ce am scris mai sus. Îmi auzeam inima cum bate de emoție și mai mult decât atât, mi-a zis și ea că a auzit-o. Am râs de nu am mai putut… după 🙂

De aici mai departe, lucrurile-s destul de limpezi – fiecare folosește tehnica lui 😛

Mă îndrăgostesc numai de proști!

Deja intrăm într-un alt registru. Aici treburile se complică puțin mai ales pentru cei care… nu se cunosc deloc!

Eu zic că fiecare avem un profil după care ne alegem partenerii (eu chiar am pățit să mi se spună că semăn fizic cu o fostă parteneră).

Ca o paranteză: știai că există ceva studiu care spune că pe măsură ce petreci mult timp cu partenerul pe care îl iubești (ani de zile), ajungi nu doar să îi împrumuți din caracteristici ci chiar să vi se schimbe puțin fizionomia, semănând unul cu celălalt?

Dincolo de selecția ce ține de fizicul nostru, alegem și după criterii intelectuale. Știai asta deja.

Aici e vorba foarte mult de sistemul de valori pe care îl aveți. Ca să înțelegi și mai bine îți voi da un exemplu personal – trăit de curând de mine.

În sistemul meu de valori, sportul și nutriția sunt pe primele 2 locuri. Țin foarte mult la aceste aspecte pentru că am investit și investesc în continuare timp, bani și energie ca să cresc în domeniile astea.

Astfel, am constatat că aproape fără să-mi dau seama devin atras de tipe care practică un sport și sunt chiar vegetariene/vegane (ca și mine) sau cel puțin investesc în nutriție mai mult decât media oamenilor.

Am stat și am analizat comportamentul meu și asta a fost concluzia la care am ajuns:

Atragem oamenii care ni se aseamănă, care dezvoltă obiceiuri identice sau similare cu ale noastre și care împărtășesc sistemul nostru de valori.

Asta ar trebui să bagi bine în cap mai ales dacă ai probleme cu selecția partenerului.

Ce faci dacă te îndrăgostești numai de proști?

3… 2… 1… și… încetezi să mai fii tu un prost!

Exact! Ceea ce te deranjează la ceilalți de fapt te deranjează și la tine. E atât de simplu! Înseamnă că nu te prea vezi bine pe tine în viitor, nu prea ești mulțumit de situația ta curentă și te deranjează o mulțime de chestii – practic ești dezechilibrat.

A se face diferența între a te îndrăgosti de proști în general și a rămâne în continuare în relație cu un prost. Dacă tu ai evoluat și el/ea, nu, atunci dă-i papucii pentru că te trage în jos!

Iar ca să testezi șansele de reușită ale unei relații fă următorul exercițiu cu partenerul tău sau cu tipul/tipa căruia/căreia te-ai decis să-i dai o șansă ca să construiți o relație.

Ieșiți fain, frumos, la o cafea. De preferat într-un loc mai puțin gălăgios. Poate chiar pe o terasă într-o zi însorită. Luați cu voi 2 bucăți de hârtie și 2 pixuri.

Apoi puneți-vă să scrieți fiecare pentru el, în liniște, top 10 elemente din sistemul vostru de valori (câteva exemple de valori). O să dureze ceva și e posibil să fie destul de complicate așa că – take your time, nu vă grăbiți, nu puneți presiune unul pe celălalt.

Mai apoi, pe verso scrieți 10 chestii pe care vi le doriți de la viață, lucruri pe care doriți să le faceți sau să vi se întâmple.

Când ați terminat, luați listele și citiți-le. Dacă în topul valorilor regăsiți foarte puține valori comune înseamnă că v-ați îndrăgostit ca proștii.

Pe retro treaba e mai îngăduitoare dar ideile tale ar trebui în orice caz să stârnească zâmbet pe chipul partenerului și nu reacții negative.

De ce? Pentru că felul în care reacționează citindu-te, e felul în care va reacționa trăind cu tine! Sau… o variantă mult mai simplă și mai inofensivă 🙂

Mai mult, gândește-te că vei investi resursele tale în a-l ajuta pe partener să-și atingă obiectivele. Ești dispus să faci asta?! Proiectează-te puțin în viitor alături de el/ea, făcând chestiile pe care le-a scris.

La final, trageți concluzii sincere și dați cărțile pe față. Mai bine o durere de inimă decât 2-3 ani irosiți, chiar cu acel câștig al experienței – uneori rațiunea ține și loc de experiență și dacă poți evita o greșeală, de ce să n-o faci?! (exceptând masochiștii, evident).

Sper ca acest exercițiu și toate informațiile pe care ți le-am dat să îți fie de folos. Te rog să raționalizezi, chiar să recitești și să gândești pentru tine. Nu lua nimic de-a gata. Spun asta mereu pentru că și eu fac asta tot timpul 🙂

Aștept și părerea ta într-un comentariu și de ce nu, revino cu o experiență reală pe care să mi-o povestești după ce ai pus în practică ceea ce ai învățat nou 🙂

P.S. Știi de ce simțim fluturi în stomac când ne îndrăgostim?

 

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)