În primul rând, stai calm. Așează-te. Pe bune, așează-te. O să îți pun o întrebare foarte personală și intimă la care vreau să răspunzi cu voce tare. Dacă minți sau încerci să ocolești adevărul o să ți se întâmple ceva nașpa azi, spre exemplu vei rămâne fără zahăr când îți vei face cafeaua sau când o să vrei să-ți cumperi o cola la jumate, ți-o va lua altcineva înainte, cumpărând ultima sticlă. (râzi!)

Întrebarea e atât de intimă încât unii se vor simți jigniți. E legată de IceBucket Challenge și de “constatarea” unora cum că africanii mor de sete în timp ce noi, cei din lumea civilizată, ne turnăm apă congelată în cap.

Întrebarea mea pentru cei care gândesc conform celor spuse mai sus este următoarea:

Cât de des tragi apa după ce folosești toaleta?

De ce? O găleată de apă are vreo 10 litri, la fel cum au și majoritatea rezervoarelor de apă de la toaletă. Mă gândesc că unii nu prea trag apa din moment ce privesc atât de negativ campania asta umanitară.

Partea interesantă e că în timp ce unii își toarnă găleți în cap, se strâng câteva zeci de milioane de dolari pentru bolnavii de scleroză iar când tragi apa la toilet (de câteva ori bune pe zi, adică 3-4-5 găleți de apă ”irosită”), nu faci decât să îți cureți rahatul și să-l împingi în canalizare.

Deasemenea, cât stai la duș? Sau poate te speli în lighean ca să economisești apă, nu să tot o lași să curgă aiurea tot în canalizare, în ciuda africanilor morți de sete.

Dar când mergi la piscină să te răcorești nu ai mustrări de conștiință? Acele sute de mii de găleți de apă irosită, nu ar putea oare să fie trimise acelorași morți de sete din Africa?

Dar cum e cu fântânile arteziene de prin oraș? Atâta apă curgând doar spre divertismentul unora când alții au nevoie să-și hidrateze organele.

Dar când ai donat tu ultima oară bani pentru o sticlă de apă pentru un african? Sigur există fundații care fac asta. Dacă nu te descurci te voi ajuta eu să găsești una și dacă chiar nu găsim una, fac eu una.

Întrebări mai am multe și încep să devină tot mai profunde. Nu o să le scriu aici. Tot ce vreau să spun e că paradă de moralitate, inocență și empatie maladivă există la tot pasul. Până una alta, niște oameni au ales să își toarne apă în cap ca mulți să râdă și să se viralizeze un mesaj: Donați bani pentru oameni paralizați!

Îți pare rău pentru suferința copiilor din Africa, suficient de mult încât să-i ignori.

Atât am avut de spus.

icebucket challenge

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)