Online, se pot începe o mulțime de afaceri cu bani puțin și cu potențial mare, dar la fel ca și în mediul online, sau în oricare alt domeniu din viață, rezultatele nu apar peste noapte. Uneori apar peste ”luni” sau peste ”an(i)”.

Mai jos voi enumara și descrie pe scurt câteva idei de afaceri pe care le poți porni online cu bani puțini, într-un timp relativ decent (sub 1 an), în funcție de abilități/perseverență.

1. Marketing Afiliat

Ddacă ai un site de nișă sau un site generic cu mult trafic, poți monetiza audiența vânzând produse/servicii ale unor terți. În România avem 2Performant.com și Profitshare.ro, dar în străinătate sunt mult mai multe platforme, inclusiv Amazon.com, Clickbank.com și multe altele. Ultimele recomandări în materie de ce fel de produse să vinzi și ce fel de site să construiești pentru marketing afiliat, spun că un site super nișat vinde cel mai bine. Astfel, e bine să scrii articole lungi (2000-3000 cuvinte) pe o temă care să cuprindă problema și soluția pe care o oferi (produsul afiliat).

2. Agenție de digital marketing

Sunt tot mai dese și chiar au apărut o grămadă de traininguri pentru cei care vor să pornească o afacere mai serioasă în domeniul digital marketing. Presupune creare de conținut, gestionare campanii de publicitate, analiză rezultate, gestionare pagini de social media ale clienților, strategii de marketing etc. Pentru cei care sunt one man show și vor o variantă mai simplificată, există varianta de social media manager, după cum urmează.

3. Social Media Manager

Fie că îți obții de unul singur clienți sau folosești site-uri care percep comision pentru fiecare client adus, a fi social media manager poate să îți aducă bani frumoși, lunar. E suficient să obții să zicem 10 clienți care să îți vireze €100 sau €200 lunar. Partea frumoasă e că odată ce ai obținut un client, tot ce trebuie să faci este să dai 200% și, pe lângă recomandări, vei obține și venituri recurente – deci nu mai ai stresul obținerii constant de clienți (cu toate că e o idee bună să cauți continuu oportunități mai bune). Poți obține clienți fie contactând pagini/profile prin mesaj privat, sau prin site-uri ca paidsocialmediajobs.com sau fiverr.com. Am mai scris despre a lucra ca social media manager.

4. Realizare de site-uri web

Aici am o variantă avantajoasă și simplă pe care o poți pune în practică rapid. Tot ce ai nevoie e o temă de wordpress super customizabilă, premium și care oferă licență comercială pentru produsul final (site-ul). Eu folosesc elegantthemes.com care oferă câteva teme și plugin-uri premium. Recomand tema DIVI pe care o au în portofoliu. Și aici poți obține clienți de pe site-uri de freelancing sau, o idee și mai productivă, îți alegi o niștă (de ex. contabilitate) și dai search pe Google ca să găsești firme de contabilitate care au site-uri slabe, neoptimizate pentru mobil, vechi. Targetul tău este firmele mici de contabilitate și contabili care poate au un site pe wordpress.com / blogger și care vor să devină mai competitivi printr-o prezență online profesională.

5. Realizare de Sales Funnels

Presupune realizarea unor site-uri simple, de 3-4 pagini care să producă un rezultat precis pentru client – vânzare/abonare la newsletter etc. În ultimii 2-3 ani au apărut tot mai multe unelte pentru a ușura munca celor care fac sales funnels. Unul este chiar clickfunnels.com. Uite și un ebook gratuit în care poți descoperi mai multe. Asta e o oportunitate foarte bună și profitabilă, mai ales că  poți lucra direct cu firme mici/medii din străinătate care te pot plăti fie lunar, fie pe bază de comision, sume frumoase.

6. Servicii de creștere profile de Instagram – Automatizat

Chiar dacă nu este tocmai pe placul Instagram, au apărut în ultimii ani zeci sau poate chiar sute de aplicații online care ajută la creșterea unui profil de Instagram în mod automat, dând follow, respectiv unfollow la sute de profile de Instagram ce se află în target-ul de marketing. Spre exemplu dacă vrei să crești un profil de Instagram care are în target produse pentru bebeluși, folosești hashtag-uri relevante pentru nișa asta (mame, mame tinere, viitoare mame etc.). Un tool care te ajută să faci asta este acesta. Se poate instala pe un server și poți rula simultan creșterea paginilor a zeci de clienți. Pe site-urile de Freelancing există tipi care câștigă chiar și $100 / client / lună.

7. Servicii de autopostare imagini pe Instagram

Ca în cazul de mai sus, nici această metodă nu este pe placul Instagram, dar este o oportunitate bănoasă, mai ales că poți folosii aplicații care să automatizeze postările pentru clienții tăi. O aplicație este GramEasy, care, la fel, se instalează pe un server și poate posta pe mai multe profile de Instagram simultan. Recomand o informare înainte de a implementa ultime două idei legate de Instagram.

8. Copywriting

Ca și copywriter poți face bani dintr-o mulțime de surse. Poți scrie articole pentru bloguri, texte de vânzare, newslettere și chiar și chestii mai complexe ca descrieri produse pe Amazon (un trend actual) sau articole care să treacă testele de calitate pe site-uri ca ezinearticles.com. Clienții îi găsești pe site-uri de Freelancing sau chiar pe grupuri de copywriting. Există câteva grupuri și în România, iar în Engleză poți câștiga chiar mai mulți bani în funcție de complexitatea și natura textului ce îl ai de scris. Iar dacă vrei să creezi o adevărată afacere, poți să îți faci propriul site și să aduci clienți prin reclame. Un român care face asta este romaniancopywriter.ro.

9. Testare site-uri sau aplicații de mobil

Pentru acest job de acasă, va trebui să fi te descurci cât de cât pe internet și să vorbești engleză la un nivel decent. Ai nevoie, de asemenea, de echipamente de bază cum ar fi un computer cu microfon, o conexiune la internet în bandă largă și toate browserele majore instalate. Cele mai multe teste durează între 5 și 25 de minute și poți câștiga în medie undeva la $10 / test. Câteva site-uri pe care poți aplica sunt: usertesting.com, enrollapp.com, trymyui.com. Plățile de regulă se fac prin Paypal.

10. Realizare video-uri profesionale

Aici paleta este uriașă, dar potențialul este mare. Prin această metodă am reușit personal să creez niște venituri frumoase când am început acum 6-7 ani online. O metodă este să devii video editor în softuri ca Adobe After Effects. Practic, tu sau clientul cumpără o temă video cu licență de pe themeforest.com și percepi o taxă pentru acesteia, respectiv generarea video-ului în format mp4 sau orice altceva dorește clientul. Ca începător recomand și bluefx.net, care îți oferă template-uri gratuite pe care le poți folosi ca să creezi video-uri pentru clienții tăi chiar și pe site-uri de Freelancing.

11. Construiește site-uri și vinde-le pe Flippa.com

Aici ai mai multe variante. Fie construiești un site în care investești timp de 6-12 luni până când începe să aibă trafic organic și îl vinzi pentru o sumă rezonabilă, fie cumperi la un preț bun site-uri cu trafic/care au venituri lunare, și apoi le vinzi pentru un profit, după ce eventual l-ai mai îmbunătățit. Pe Flippa.com poți să vinzi: site-uri complete, domenii, aplicații magazine Shopify și chiar afaceri Amazon (mai nou). Mai dau un exemplu, la partea cu domenii. Asta presupune investiții mici financiare, dar destul de mult efort în research. Practic cumperi domenii scurte și care au legătură cu un trend, model de business, nișă, etc., și apoi îl listezi pe Flippa.com pentru a fi cumpărată de oricine dorești la un preț de 10-20-30 ori mai mare decât prețul de cumpărare. De ex., domeniul pranked.com a fost vândut pentru $13.500. Asta înseamnă 1000x prețul de cumpărare 🙂

12. Afacere pe Amazon

Despre afaceri pe Amazon am mai scris. Presupune o investiție mai mare decât la restul de idei pe care le-am avut până acum, dar cifrele sunt relative dacă e să discutăm despre ROI și efortul ulterior (după lansare) pe care îl vei depune pentru a menține / gestiona afacerea. Valul de afaceri pe Amazon este din ce în ce mai mare și în România, existând români cu cifre de afaceri de peste 1 milion de euro anual. Pe scurt, acest model de afacere presupune crearea unui brand propriu și vânzarea de produse chinezești pe piețe dezvoltate, sub brandul construit. Marja de profit este undeva între 20-35%, de la nișă la nișă.

13. Pornește un site de Dropshipping

Dropshipping-ul presupune crearea preferabil a unui magazin online de nișă pe care vei vinde produse fizice prin intermediere. Totul este automatizat de o aplicație numită Oberlo care se conectează la site-ul tău Shopify. După cum precizează cei de la Oberlo, în medie, din fiecare 100 de vizitatori al magazinului, 2 persoane vor plasa o comandă cu o valoarea medie a comenzii de 45 USD. Marja de profit este de 50% (dacă vinzi produsul la 2x prețul de la furnizor). Cât despre trafic, în medie, costă 0,35 USD pentru a atrage un vizitator pe site. Evident, trebuie studiată un pic piața, furnizori etc., dar ce e frumos la acest model de afacere e că nu vezi produsul niciodată – odată plasată o comandă, Oberlo face toată treaba și furnizorul va expedia produsul automat clientului tău.

14. Consultanță sau Coaching pe Skype

Am vorbit cu psihologi și antrenori de dezvoltare personală care fac asta prin skype, dar practic poți vinde orice fel de consultanță via skype. Îi trimiți clientului un invoice din Paypal sau contul bancar pentru a-ți face plata în avans, iar apoi stabiliți o oră comună în care să faceți ședința de consultanță. În funcție de expertiză și piață, poți câștiga chiar peste €100 / oră. Poți face consultanță de la fitness la business coaching.

15. Curs video pe UDEMY

Udemy este o platformă destinată exclusiv specialiștilor care pot creea cursuri video. Platforma se ocupă de vânzare și marketing, iar mai departe vei putea câștiga venituri pasive atâta timp cât va exista cerere pe piață pentru acel subiect. Evident, câștigurile sunt direct proporționale cu experiența ta, saturarea pieței, preț, timp investit în metode de trafic care să îți ducă cursul în fața a cât mai mulți potențiali cumpărători și apoi să genereze vânzări etc.

16. Webinarii plătite

Dacă ești un expert într-un domeniu poți organiza webinarii la care accesul este contra cost. De exemplu, dacă te pricepi la optimizare SEO, faci un webinar de două ore în care te ocupi de acest subiect în detaliu. Ca bonus poți să oferi suportul în format digital. Toată treaba aici constă în a obține înscrieri cu câteva zile înainte de webinar. Dacă obții 20 de înscrieri la €10, faci practic €200 în 2 ore de muncă. Poți face astfel de webinarii plătite atât în România, cât și în străinătate.

17. Scrie un eBook și vinde-l pe Amazon

Dacă ai o înclinație spre scris poți scrie un eBook pe Amazon. Chiar dacă piața a devenit cu siguranță saturată în ultimii ani, cărțile care ajută oamenii în probleme concrete și care au un subiect tehnic se vând încă foarte bine. Aceasta este o sursă grozavă de venituri pasive, dar necesită o invetiție de timp substanțială pentru scrierea cărții. Uite o carte care te ajută să devii Bestseller și să faci bani din vânzarea de cărți pe Amazon.

18. Vinde audiobook-uri pe Audible.com

Pe măsură ce piața de cărți scrise devine mai puțin populară/consumată, cea de audiobook-uri este într-o continuă creștere iar Audible.com (o companie Amazon) te poate ajuta să îți vinzi cartea în format audio.

19. Microjob-uri pe Mechanical Turk

Mechanical Turk (mturk.com) este tot o companie Amazon, prin care aceștia intră pe piața de micro-joburi. Acestea sunt job-uri mici pe care le puteți face pentru alte persoane, pe care le numesc HIT-uri sau Sarcini de Inteligență Umană. Job-urile sunt simple și nu necesită mult efort mental. Câteva exemple sunt enumerarea unor adrese URL cu anumite tipuri de imagini pentru un cent sau înregistrarea câtorva fraze cu un microfon pentru 6 cenți. Practic, diferența o face cantitatea de servicii pe care ești dispus să o prestezi zilnic.

20. Freelancing

La capitolul Freelancing putem vorbi o săptămână. Poți presta o gamă foarte largă de servicii pe site-uri ca: upwork.com, fiverr.com, peopleperhour.com, toptal.com, freelancer.com, 99designs.com și multe altele. Fiecare are o abordare diferită, deci merită să aloci 1-2 ore ca să înțelegi cum funcționează fiecare.

21. Vinde poze online

Dacă ești priceput la fotografie poți vinde imagini pe site-uri ca Shutterstock sau iStockPhoto, două dintre cele mai mari resurse online de fotografie digitală. De asemenea, poți încărca imaginile gratuit pe Pixabay.com, eliberându-le sub formă de royalty free cu drepturi de modificare și includere în proiecte comerciale. Cei care vor descărca în mod gratuit imaginile încărcate de tine vor putea să îți dea o donație Paypal. Am mai scris despre cum poți face bani pe Pixabay în trecut.

22. Fă bani răspunzând la întrebări (pentru specialiști)

Dacă ești un profesionist într-un domeniu poți răspunde la întrebări puse de oameni din toată lumea care caută ajutorul tău. Asta se poate pe site-uri ca JustAnswer și LivePerson. Algoritmul acestora face posibilă o conectare eficientă în funcție de expertiza ta și cererea clienților. E vorba de răspunsuri la întrebări tehnice sau profesionale. Poți face bani online prin simplul răspuns la aceste întrebări și/sau furnizarea de informații corecte oamenilor pe baza circumstanțelor lor individualiste.

23. Tutorial Video pe Youtube

Asta e o strategie pe termen lung – dar există canale Youtube de tutorial care fac zeci de mii de dolari pe lună. Pentru fete există variante ca tutoriale de machiaj, asortare de haine, tipuri de coafuri. Pentru bărbați există tot felul de tutorial tehnice, de la cum să repari lucruri, cum să construiești tot felul de chestii electronice, și chiar cum să cucerești femei (tehnici de agățat). Posibilitățile sunt nelimitate și depind doar de nivelul tău de cunoaștere. Nu uita că poți învăța abilități noi din cărți, pe care să le transformi mai apoi în tutoriale video. Monetizarea se face prin reclame aplicate direct video-urilor sau prin vânzarea de produse afiliate în descrierea video-ului. De asemenea, tot mai populară este și strategia de a promova contra-cost branduri care sunt din nișa ta. Le poți cere produse sau bani pentru promovarea pe care o faci.

24. Fă bani ca Asistent Virtual

Ca asistent virtual poți ajunge să câștigi chiar sume de genul $60 / oră – în funcție de experiență/clienți etc. Poți folosi site-uri ca Upwork, Freelancer sau TaskRabbit. Dacă ai în sânge antreprenoriatul poți creea o mică firmă de asistenți virtuali. În țări în devoltare ca India și Pakistan s-au dezvoltat afaceri de milioane de dolari pe an folosind acest model de afacere. Practic, ai nevoie de skill-uri de bază ca: excel, comunicare în engleză fluent, Outlook, Google Calendar. Clientul îți poate cere orice: de la a-l ajuta cu un research pe internet, până la a da telefoane în locul lui, sau chiar să negociezi prețul pentru hotelul în care se va caza clientul săptămâna viitoare când pleacă în concediu. Recomand cartea lui Tim Ferriss, Săptămâna de lucru de 4 ore în care vei vedea cum lucrează el cu asistenții săi virtuali și ce fel de așteptări îți poți face 🙂

25. Creare Teme WordPress

Temele de WordPress premium sunt extrem de căutat, chiar dacă au apărut o mulțime de platforme pe care îți poți construi un site de la 0 doar prin drag & drop. Pe site-uri ca themeforest.net poți publica tema pe care ai creat-o, iar platforma se va ocupa de tot ce înseamnă vânzare / marketing. Partea bună este că poți cere bani extra pentru suport tehnic. Dacă au trecut 6 luni de la momentul cumpărării temei, iar clientul are nevoie de ajutor / are întrebări, acesta trebuie să achite o taxă de suport tehnic pentru următoarele 6 luni. Asta e o sursă foarte bună de venituri pasive.

Iar pentru că sunt tot la capilotul de Teme WordPress, vestea faină este că poți vinde inclusiv layout-uri ale temei Divi de la elegantthemes.com, de care vorbeam mai devreme. Iar asta nu presupune chiar zero programare! Astfel de layout-uri se vând și cu $60. Poate că îți sună complicat acum, dar crede-mă, merită să arunci un ochi și să afli mai multe.

26. Traduceri de documente pe Proz.com

Aceasta este una dintre cele mai mari platforme de freelancing pentru traducători. Cu cât știi mai multe limbi străine, cu atât mai bine. Vei traduce fișiere, documente, conversații.


În continuare mă gândesc să scriu toate ideile mele de afaceri pe care le-am notat în ultimii ani. Doar o mică parte mi-am permis să o materializez, iar marea majoritate a rămas astfel neexploatată, chiar dacă există un potențial mare – timpul însă nu îmi permite.

Dacă dorești să fac publică această listă, lasă-mi un comentariu în care să îmi spui care dintre ideile de mai sus ți-au plăcut și dacă dorești să descoperi mai multe idei de afaceri online pe care le poți dezvolta în 2022 și în anii ce vor urma.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share :)

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x