Dacă cauți metode de făcut bani online cu investiție financiară sau fără, ți-am pregătit un articol care strânge cele mai importante platforme și metode de a face bani online, de acasă. Personal, sunt pe cont propriu și am testat diferite metode în cei peste 11 de ani de online, dar nu le-am testat pe toate de mai jos. Nici tu nu o să o faci pentru că e absurd. Vei citi, vei alege, te vei concentra pe una până o faci să meargă. Nu te pune să-ți faci cont peste tot pentru că o să-ți risipești atenția, timpul și energia ca să pui la punct mai multe. După ce o idee merge și vrei să te diversifici, poți trece mai departe, dar altfel nu. Așadar, dacă ești gata, dă-i drumul și studiază!

Platforme și metode de freelancing

1. Fiverr

Fiverr este o platformă de freelancing care facilitează legătura între freelanceri și proprietarii de afaceri în căutare de servicii pentru diverse proiecte digitale, precum design de site-uri web, scriere de conținut și voice-over-uri. Este considerată una dintre cele mai bune platforme de făcut bani online datorită diversității categoriilor disponibile, înregistrării gratuite și cursurilor online oferite. Freelancerii, numiți vânzători, își pot lista serviciile (gig-urile) și stabili propriile prețuri, în timp ce cumpărătorii navighează prin categorii pentru a face achiziții. Sistemul preia o taxă de comision și plătește freelancerilor 80% din prețul oferit, iar procesul de retragere a câștigurilor poate dura până la 14 zile. Cu 3.42 milioane de cumpărători activi și posibilitatea de a stabili prețuri pe bază de proiect, Fiverr oferă plăți protejate și suport pentru clienți disponibil non-stop, asigurând o experiență sigură și eficientă pentru vânzători.

2. Toptal

Toptal se distinge ca o platformă de freelancing care conectează experți de top din industrie cu companii de renume. Specializată în dezvoltare software, consultanță financiară și management interimar, Toptal promite accesul la proiecte de la clienți prestigioși, precum Motorola și Airbnb, dar necesită trecerea unui proces riguros de selecție în cinci etape pentru a asigura că doar top 3% dintre candidați sunt acceptați. Această abordare garantează calitatea înaltă a freelancerilor și a proiectelor disponibile. Serviciul dedicat de urmărire a timpului și facturare, TopTracker, permite freelancerilor să își primească întreaga sumă oferită, cu opțiuni de plată prin Payoneer, PayPal sau transfer bancar direct. Deși procesul de screening poate părea descurajant, el asigură accesul la proiecte mari și colaborări cu companii de top, oferind astfel oportunități consistente și de durată de a face bani online.

3. Guru

Guru oferă o platformă de freelancing unde companiile și profesioniștii din întreaga lume pot colabora. Cu o varietate de domenii, inclusiv programare, design grafic și management de proiect, Guru facilitează navigarea în listele de joburi și trimiterea de oferte către clienți. Înregistrarea și crearea unui profil pe platformă sunt gratuite, sistemul recomandând joburi bazate pe competențele și experiența freelancerului. Freelancerii pot licita pentru proiecte pe termen lung sau scurt și pot stabili prețuri fixe pentru fiecare proiect. Mai mult, site-ul asigură plata la timp a freelancerilor prin protecția SafePay, oferind metode multiple de retragere a câștigurilor, inclusiv PayPal și transfer bancar. Deși membriile gratuite permit accesul la funcționalități de bază, planurile plătite deblochează instrumente suplimentare pentru a face profilul mai vizibil, asigurând o platformă sigură și flexibilă pentru freelanceri.

4. Behance

Behance se distinge prin faptul că este o rețea socială dedicată talentelor creative, oferindu-le acestora o platformă unde pot construi portofolii și împărtăși lucrări din domenii precum ilustrația, fotografia și designul web. Înregistrarea și crearea unui profil permit designerilor și artiștilor să fie descoperiți de potențiali angajatori, în timp ce urmărirea altor profile poate crește interacțiunile și oportunitățile de muncă. Behance oferă de asemenea o listă de joburi, recomandările fiind personalizate pe baza competențelor și categoriei de design a fiecărui freelancer, facilitând astfel găsirea de proiecte adecvate expertizei. Cu toate că mediul poate fi competitiv și dimensiunea fișierelor de imagine este limitată, Behance rămâne o resursă valoroasă pentru artiști creativi, oferind acces la o audiență largă și la oportunități de networking în industria de design.

5. 99designs

99designs este o platformă specializată pentru designeri, oferind o gamă largă de proiecte de design, de la logo-uri și coperte de carte până la design de îmbrăcăminte și marfă. Înregistrându-se, designerii sunt încurajați să-și creeze un profil și să-și includă experiența de lucru, platforma stabilind nivelul designerului după o evaluare a portofoliului. Acest nivel determină vizibilitatea lor pe platformă și, astfel, potențialul de a atrage noi clienți. 99designs facilitează găsirea de joburi specifice expertizei fiecărui designer prin filtrarea industriei, stilurilor și categoriilor de design. Deși platforma percepe o taxă de introducere de $100 și o taxă de platformă între 5% și 15%, designerii primesc plata prin PayPal sau Payoneer în termen de trei zile lucrătoare, cu plăți chiar mai rapide pentru cei cu niveluri de profil mai înalte, oferind securitate în tranzacțiile financiare și o comunitate activă pentru sprijin și dezvoltare profesională.

6. Dribbble

Dribbble servește ca o platformă esențială pentru designeri și artiști creativi, oferindu-le oportunitatea de a-și construi portofoliile și de a promova branduri personale. Prin încărcarea designurilor, utilizatorii își pot mări șansele de a fi angajați pentru proiecte noi. Accesul la lista de joburi de freelancing este, totuși, limitat pentru utilizatorii cu versiunea pro, care vine cu un cost lunar între 5 și 15 dolari. Abonamentul pro oferă avantaje suplimentare, cum ar fi încărcarea de videoclipuri și imagini multiple în portofoliu și plasarea priorității în listele de căutare pentru angajare. Această platformă este recunoscută pentru rețeaua sa largă și comunitatea globală, oferind inspirație abundentă în design și conectând talente creative cu oportunități de pe întreg globul, deși accesul la joburile de freelancing necesită investiția într-un abonament pro.

7. People Per Hour

People Per Hour este o platformă de freelancing care facilitează conectarea afacerilor cu freelanceri profesioniști pentru a fi angajați pe oră sau pe proiect. Platforma găzduiește milioane de freelanceri din diverse industrii, inclusiv relații publice, marketing și jurnalism. Crearea unui cont este gratuită, iar profilul fiecărui freelancer este supus unei evaluări de către moderatori înainte de aprobare. Odată aprobat, freelancerii pot naviga prin numeroasele categorii de joburi disponibile și pot trimite oferte, stabilindu-și propriile tarife. People Per Hour încurajează facturarea automatizată direct din tabloul de bord al freelancerului după finalizarea proiectului. Cu toate acestea, site-ul percepe o taxă de serviciu de 20% pentru venituri până la 350 de dolari, care scade pe măsură ce freelancerul câștigă mai mult de la același client, oferind un sistem de plată securizat și flexibil pentru freelanceri.

8. ServiceScape

ServiceScape se distinge ca o platformă specializată în lucrări de freelancing legate de scriere, editare și traducere. Ajută freelancerii să-și construiască profiluri și să le promoveze către o bază de clienți în creștere. Ceea ce face unică această platformă este procesul de angajare, unde freelancerii nu trebuie să plaseze oferte sau să trimită propuneri; în schimb, așteaptă oferte de muncă direct de la clienți. Comunicarea eficientă între freelanceri și angajatori este facilitată, permițând schimbul de mesaje și programarea apelurilor de conferință. ServiceScape oferă o structură de preț personalizabilă și opțiuni flexibile de programare, deși percepe o taxă de comision de 50% pentru fiecare lucrare finalizată, distribuind veniturile prin PayPal, cec sau Gusto. Această platformă este optimă pentru freelancerii care caută să lucreze în nișe specializate de scriere, editare și traducere, oferind acces la un flux constant de potențiali clienți.

9. DesignHill

DesignHill se poziționează ca un marketplace creativ unde afacerile găsesc design de calitate de la designeri profesioniști și artiști. Această platformă oferă o varietate de joburi de design, incluzând logo-uri, website-uri și broșuri, și permite designerilor să participe la diverse concursuri de design. Înregistrarea și crearea unui profil pe DesignHill deschid accesul la o selecție largă de joburi de design și la posibilitatea de a intra în competiții de design, oferind o șansă excelentă pentru designeri de a-și crește portofoliul și de a stabili relații cu clienții. Un avantaj distinctiv este că freelancerii pot să-și creeze propriile magazine online pe platformă și să înceapă să vândă la nivel global, beneficiind de instrumente precum calculatorul de profit și creatorul de cărți de vizită. DesignHill nu percepe taxe de serviciu de la freelanceri, astfel încât aceștia primesc întreaga sumă câștigată din joburi de design, concursuri sau vânzări din magazin. Modalitățile de retragere a plăților includ PayPal și Payoneer, facilitând un mediu de lucru avantajos pentru designeri.

10. TaskRabbit

TaskRabbit se diferențiază prin oferirea unei platforme de freelancing orientată spre servicii zilnice și sarcini practice, cum ar fi cumpărăturile, curățenia sau asamblarea mobilierului. Aceasta conectează clienții cu freelanceri disponibili să ajute cu diverse treburi, de la instalări minore în casă până la servicii de asistent personal. Pentru a începe, freelancerii creează un cont, selectează zona și categoria de servicii pe care doresc să le ofere și stabilesc un tarif orar. Fiecare aplicant trece printr-un proces de verificare și revizuire a profilului de către echipa TaskRabbit, după care, la aprobare, trebuie să plătească o taxă de înregistrare de 25 de dolari. Când sarcinile sunt completate, freelancerii emit o factură pentru orele lucrate, iar clienții depun direct banii în contul bancar înregistrat. TaskRabbit percepe taxe de serviciu doar de la clienți, permițând freelancerilor să păstreze întregul tarif orar stabilit, oferind o platformă flexibilă și convenabilă pentru cei care caută să câștige din îndeplinirea sarcinilor zilnice.

11. Freelancer.com

Freelancer.com este o platformă globală de freelancing unde profesioniști și companii colaborează la o varietate de proiecte. Cu o gamă largă de expertize disponibile, clienții pot găsi cu ușurință specialiști în traduceri, dezvoltare web și marketing pe rețele sociale. Înregistrarea ca freelancer necesită completarea unui formular scurt, iar platforma oferă posibilitatea de a participa la concursuri în diverse domenii, oferind o metodă alternativă de a câștiga bani online și recenzii pentru profil. Freelancer.com percepe o taxă de 10% din câștigurile totale pentru proiecte fixe și concursuri, iar opțiunile de retragere includ PayPal și transfer bancar. Deși interfața poate fi complexă și există riscul de a întâlni aplicanți spam sau clienți falși, platforma asigură suport 24/7 pentru clienți și un tracker de progres, facilitând o experiență de freelancing eficientă și securizată.

12. Upwork

Upwork este o platformă de freelancing care pune în legătură clienții și freelancerii din întreaga lume, acoperind o gamă largă de categorii, de la design web și dezvoltare software, până la servicii pentru clienți și contabilitate. Platforma oferă mai multe modalități de conectare între clienți și freelanceri, aceștia putând să posteze joburi, să angajeze talente sau să cumpere servicii predefinite din catalogul de proiecte. Crearea unui profil pe Upwork este esențială, acesta trebuind să includă detalii despre expertiza și experiența de muncă a freelancerului. Comisionul perceput de Upwork este progresiv, scăzând pe măsură ce freelancerul câștigă mai mult de la același client, începând de la 20% pentru primele $500 facturate și reducându-se în funcție de venituri. Opțiunile de retragere a banilor sunt variate, incluzând transferul direct, PayPal și transferul bancar, oferind flexibilitate în gestionarea finanțelor.

13. Mechanical Turk

Mechanical Turk (mturk.com) este tot o companie Amazon, prin care aceștia intră pe piața de micro-joburi. Acestea sunt job-uri mici pe care le puteți face pentru alte persoane, pe care le numesc HIT-uri sau Sarcini de Inteligență Umană. Job-urile sunt simple și nu necesită mult efort mental. Câteva exemple sunt enumerarea unor adrese URL cu anumite tipuri de imagini pentru un cent sau înregistrarea câtorva fraze cu un microfon pentru 6 cenți. Practic, diferența o face cantitatea de servicii pe care ești dispus să o prestezi zilnic.

14. Fă bani ca Asistent Virtual

Ca asistent virtual poți ajunge să câștigi chiar sume de genul $60 / oră – în funcție de experiență/clienți etc. Poți folosi site-uri ca Upwork, Freelancer sau TaskRabbit. Dacă ai în sânge antreprenoriatul poți creea o mică firmă de asistenți virtuali. În țări în devoltare ca India și Pakistan s-au dezvoltat afaceri de milioane de dolari pe an folosind acest model de afacere. Practic, ai nevoie de skill-uri de bază ca: excel, comunicare în engleză fluent, Outlook, Google Calendar. Clientul îți poate cere orice: de la a-l ajuta cu un research pe internet, până la a da telefoane în locul lui, sau chiar să negociezi prețul pentru hotelul în care se va caza clientul săptămâna viitoare când pleacă în concediu. Recomand cartea lui Tim Ferriss, Săptămâna de lucru de 4 ore în care vei vedea cum lucrează el cu asistenții săi virtuali și ce fel de așteptări îți poți face 🙂

Platforme de job-uri online

1. Flexjobs

Flexjobs se specializează în oferte de muncă flexibile și la distanță, incluzând joburi freelance, part-time și full-time, într-o varietate de domenii, de la educație și formare, până la jurnalism și scriere de conținut. Platforma verifică și filtrează toate anunțurile pentru a asigura legitimitatea acestora, eliminând companiile fictive și scamurile. Spre deosebire de alte site-uri de joburi online, Flexjobs nu afișează reclame, oferind o experiență de navigare curată. Accesul la ofertele de muncă necesită un abonament, cu planuri începând de la $6.95/săptămână, oferind acces nelimitat la listele de joburi, un portofoliu de lucru personalizat, consiliere în carieră și testare gratuită a competențelor. Plata abonamentului se poate face prin card preplătit sau PayPal, existând și o garanție de satisfacție de 30 de zile, care permite rambursarea integrală dacă serviciul nu corespunde așteptărilor utilizatorului, făcând din Flexjobs o opțiune sigură și de încredere pentru căutarea de joburi freelance.

2. Jooble

Jooble este un motor de căutare specializat în agregarea ofertelor de muncă din peste 140.000 de surse de pe tot globul, inclusiv site-uri corporative, panouri de joburi online, platforme de freelancing, rețele sociale și clasificate. Principalul avantaj al utilizării Jooble este centralizarea procesului de căutare a oportunităților de freelancing, eliminând necesitatea de a verifica multiple platforme online. Fără a fi necesară crearea unui cont, utilizatorii pot introduce cuvinte cheie pentru jobul dorit și aplica diferite filtre pentru a găsi cele mai potrivite oferte de muncă. Deși Jooble facilitează descoperirea joburilor, aplicarea efectivă se face prin redirecționarea către sursa originală a ofertei de muncă, ceea ce poate adăuga un pas suplimentar în procesul de aplicare. Înscrierea la alertele de email este o opțiune utilă pentru a fi notificat despre noi oportunități relevante, făcând din Jooble un instrument valoros pentru freelanceri în căutarea proiectelor în domenii variate.

3. SimplyHired

SimplyHired este un panou de joburi care colectează oferte de muncă de pe internet, oferind o interfață simplă și ușor de navigat pentru a explora oportunități de muncă în diverse domenii, inclusiv finanțe și marketing. Utilizatorii pot căuta specific joburi folosind cuvinte cheie și pot filtra rezultatele după locație pentru a găsi oferte relevante în apropiere. Deși accesul la SimplyHired nu necesită crearea unui profil, înregistrarea permite accesul la instrumente utile precum un estimator de salariu și un constructor de CV-uri. Platforma oferă, de asemenea, pagini ale companiilor cu informații precum salariile medii, beneficiile oferite și recenziile angajaților, facilitând o înțelegere mai bună a potențialelor locuri de muncă. Cu toate acestea, un dezavantaj al SimplyHired poate fi spamul de pe site-uri terțe nesigure, ceea ce necesită o atenție sporită din partea căutătorilor de joburi.

Vânzare pe Marketplace-uri

Vânzarea de produse pe marketplace-uri online este o metodă accesibilă și eficientă pentru a face bani pe internet. Aceste platforme oferă acces la o piață vastă de potențiali cumpărători, permițând vânzătorilor să ajungă la clienți din întreaga lume. Iată câteva exemple populare:

 • eBay: Unul dintre cele mai vechi și diversificate marketplace-uri online, eBay permite vânzătorilor să listeze aproape orice tip de produs, de la electronice și îmbrăcăminte până la colecții și antichități.
  • Funcționează pe bază de licitație sau preț fix.
  • Permite vânzătorilor să creeze magazine proprii în cadrul platformei.
 • Amazon: Este cel mai mare retailer online din lume, oferind oportunitatea de a vinde atât produse noi, cât și second-hand.
  • Oferă opțiunea de Fulfillment by Amazon (FBA), unde Amazon gestionează stocul, livrarea și serviciul clienți.
  • Vânzătorii pot alege să vândă direct prin Amazon sau să utilizeze platforma ca un canal de vânzare adițional pentru magazinul lor online.
 • Etsy: Specializat în produse handmade, vintage și materiale pentru crafting. Vânzarea de produse handmade pe Etsy reprezintă o oportunitate fantastică pentru artiștii și meșteșugarii care doresc să își monetizeze talentul. Această platformă globală se concentrează pe articole unice, personalizate, oferind o piață vastă pentru produsele create manual. Pentru a avea succes pe Etsy, este esențial să îți cunoști bine nișa și publicul țintă, astfel încât să poți crea și promova produse care să rezonanze cu dorințele și nevoile acestora. Fotografiile de înaltă calitate, descrierile detaliate ale produselor și un serviciu excelent pentru clienți sunt cruciale pentru a te distinge în această piață competitivă. De asemenea, utilizarea eficientă a cuvintelor cheie și a SEO-ului te poate ajuta să îți îmbunătățești vizibilitatea și să atragi mai mulți clienți. Participarea activă în comunitatea Etsy și promovarea produselor tale prin rețelele sociale și alte canale de marketing poate crește semnificativ șansele de succes.
  • Ideal pentru artiști, meșteșugari și creatori de produse unice.
  • Oferă o comunitate vibrantă și suport pentru vânzători noi.
 • Emag: Un marketplace dominant în Europa de Est, Emag facilitează vânzarea unei game largi de produse, de la electronice la bunuri de consum și mai mult.
  • Oferă acces la o piață extinsă și servicii de logistică pentru vânzători.

Cursuri Online și E-books

Crearea și vânzarea de cursuri online și e-books reprezintă o metodă excelentă de a împărtăși cunoștințele și de a câștiga bani pe internet. Această abordare este ideală pentru experți în diferite domenii, educatori și autori.

 • Udemy: O platformă larg recunoscută pentru cursuri online, oferind o gamă vastă de subiecte, de la dezvoltare personală la competențe tehnice.
  • Instructorii pot crea și vinde cursuri, având control complet asupra conținutului și prețurilor.
  • Oferă resurse și unelte pentru promovarea cursurilor.
 • Coursera: Colaborează cu universități și organizații din întreaga lume pentru a oferi cursuri online, certificate și diplome.
  • Se concentrează pe educație de nivel superior și dezvoltare profesională.
  • Oferă oportunități pentru experți și profesori universitari de a contribui cu materiale educaționale.
 • Amazon Kindle Direct Publishing (KDP): Permite autorilor să publice și să vândă e-books și cărți tipărite direct pe Amazon. Dacă ai o înclinație spre scris poți scrie un eBook pe Amazon. Chiar dacă piața a devenit cu siguranță saturată în ultimii ani, cărțile care ajută oamenii în probleme concrete și care au un subiect tehnic se vând încă foarte bine. Aceasta este o sursă grozavă de venituri pasive, dar necesită o invetiție de timp substanțială pentru scrierea cărții. Uite o carte care te ajută să devii Bestseller și să faci bani din vânzarea de cărți pe Amazon.
  • Procesul de publicare este rapid și gratuit.
  • Autorii pot alege să participe la programul KDP Select pentru o mai mare vizibilitate și venituri suplimentare.
 • Teachable: O platformă dedicată pentru crearea și vânzarea de cursuri online.
  • Oferă unelte avansate pentru crearea de cursuri, gestionarea utilizatorilor și marketing.
  • Permite instructorilor să își construiască propriul brand și să controleze prețurile și accesul la cursuri.

Blogging

Bloggingul este o cale populară pentru exprimarea creativității, împărtășirea cunoștințelor și, în cele din urmă, generarea de venituri. Iată cum funcționează:

 • Crearea de conținut: Scrierea și publicarea regulată de articole pe un blog personal sau pe o platformă de blogging.
  • Exemple de platforme: WordPress, Blogger, Medium.
  • Subiectele pot varia de la hobby-uri și pasiuni personale la sfaturi profesionale și tutoriale.
 • Monetizarea blogului: Există mai multe metode prin care bloggerii pot câștiga bani, inclusiv:
  • Publicitate: Integrarea de anunțuri prin Google AdSense sau alte rețele de publicitate.
  • Postări sponsorizate: Colaborarea cu mărci pentru a scrie articole plătite sau recenzii de produs.
  • Vânzarea de produse proprii: Cursuri online, e-books, mărfuri personalizate.
 • Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO): Aplicarea tehnicilor de SEO pentru a crește vizibilitatea blogului în rezultatele de căutare, atrăgând mai mulți vizitatori.
 • Social Media și Email Marketing: Utilizarea rețelelor sociale și a campaniilor de email marketing pentru a atrage și reține un public fidel.

Marketing Afiliat

Marketingul afiliat permite persoanelor să câștige comisioane promovând produsele sau serviciile altor companii. Funcționează astfel:

 • Înregistrarea în programe de afiliere: Alegerea de produse sau servicii relevante pentru publicul tău.
  • Exemple de platforme: Amazon Associates, Commission Junction (CJ), ClickBank, ShareASale.
 • Promovarea produselor: Includerea de linkuri afiliate în conținutul creat, fie pe un blog, în videoclipuri YouTube sau pe rețele sociale.
  • Crearea de conținut valoros în jurul produselor, cum ar fi recenzii, comparații și tutoriale.
 • Generarea de venituri: Câștigarea unei comisioane pentru fiecare vânzare realizată prin linkurile afiliate.
  • Rata comisionului variază în funcție de produs și de programul de afiliere.
 • Urmărirea performanței: Monitorizarea clicurilor și a vânzărilor prin intermediul dashboard-ului oferit de programul de afiliere pentru a optimiza strategiile de promovare.

Marketingul afiliat este apreciat pentru flexibilitatea sa și pentru că permite creatorilor de conținut să genereze venituri din recomandările făcute, fără a fi nevoie să gestioneze direct vânzarea de produse sau servicii. Este esențial să alegi produse și servicii în care ai încredere și care sunt relevante pentru audiența ta, pentru a construi o relație de încredere cu urmăritorii tăi.

Dacă ai un site de nișă sau un site generic cu mult trafic, poți monetiza audiența vânzând produse/servicii ale unor terți. În România avem 2Performant.com și Profitshare.ro, dar în străinătate sunt mult mai multe platforme, inclusiv Amazon.com, Clickbank.com, după cum ziceam mai sus. Ultimele recomandări în materie de ce fel de produse să vinzi și ce fel de site să construiești pentru marketing afiliat, spun că un site super nișat vinde cel mai bine. Astfel, e bine să scrii articole lungi (2000-3000 cuvinte) pe o temă care să cuprindă problema și soluția pe care o oferi (produsul afiliat).

Crearea și Vânzarea de Artă Digitală

Artiștii și designerii pot câștiga bani online prin vânzarea lucrărilor de artă digitală sau prin crearea de NFT-uri. Platformele online facilitează accesul la o piață globală de cumpărători. Exemple includ:

 • DeviantArt: Una dintre cele mai mari comunități online pentru artiști și entuziaști ai artei, care permite postarea și vânzarea lucrărilor de artă.
  • Oferă o varietate de instrumente pentru artiști pentru a-și expune și vinde lucrările.
  • Posibilitatea de a primi feedback și a interacționa cu alți artiști.
 • Society6: Un marketplace online care permite artiștilor să își vândă arta ca printuri, huse de telefon, tricouri și multe alte produse.
  • Artiștii încarcă lucrările, iar Society6 se ocupă de producție, expediere și serviciul clienți.
  • O metodă excelentă pentru artiști de a câștiga bani fără a se îngrijora de logistică.
 • OpenSea: O platformă de piață pentru cumpărarea și vânzarea de NFT-uri (Tokenuri Ne-Fungibile), care permite artiștilor să-și tokenizeze și să vândă lucrările de artă digitală.
  • Oferă o gamă largă de categorii de artă digitală, de la ilustrații și animații la muzică și artefacte virtuale.
  • Artiștii pot stabili prețuri fixe sau pot lansa licitații pentru lucrările lor.

Aceste platforme oferă oportunități excelente pentru artiști de a-și monetiza creațiile digitale și de a ajunge la un public larg, în timp ce investițiile online pot oferi venituri pasive sau active, în funcție de nivelul de implicare și de cunoștințele financiare ale utilizatorului.

Streaming și Crearea de Conținut Video

Streamingul și crearea de conținut video au devenit modalități din ce în ce mai populare de a câștiga bani online, oferind creatorilor de conținut posibilitatea de a-și exprima creativitatea și a construi o comunitate. Iată cum funcționează pe principalele platforme:

 • YouTube: Cea mai mare platformă de conținut video din lume, permite utilizatorilor să încarce videoclipuri, să atragă abonați și să câștige bani prin programul de parteneriat YouTube.
  • Monetizarea se poate face prin reclame, sponsorizări, vânzări de produse merchandising și membrii canalului.
  • Creatorii de conținut trebuie să respecte anumite criterii pentru a fi eligibili pentru monetizare, cum ar fi un număr minim de ore de vizionare și abonați.
 • Twitch: Populară în special în rândul gamerilor, Twitch permite streamingul live, unde creatorii pot câștiga bani din abonamente, donații și partajarea veniturilor din reclame.
  • Streamerii pot interacționa în timp real cu audiența lor, construind o comunitate angajată.
  • Platforma oferă și posibilitatea de a organiza evenimente speciale și competiții pentru a atrage mai mulți vizualizatori.
 • TikTok: O platformă axată pe videoclipuri scurte, care a devenit rapid populară în rândul tinerilor. Creatorii pot câștiga bani prin Fondul de Creatori TikTok, sponsorizări și colaborări de brand.
  • Conținutul creativ și original este cheia succesului pe TikTok, cu un accent puternic pe trenduri și interacțiunea cu audiența.

Streaming și Crearea de Conținut Audio, Podcast

Podcasting-ul oferă o platformă unică pentru a împărtăși pasiuni, cunoștințe și povești, atrăgând ascultători din întreaga lume. Alegând o nișă specifică, poți să te adresezi direct unui public țintă, construind o comunitate dedicată și angajată. Începe prin a planifica conținutul care rezonază cu interesele și nevoile ascultătorilor tăi, asigurându-te că oferi valoare și informații relevante în fiecare episod. Odată ce ai stabilit o bază solidă de ascultători, poți explora oportunități de monetizare, cum ar fi sponsorizările și publicitatea, care sunt dispuse să plătească pentru a ajunge la audiența ta specifică. Succesul în podcasting vine din consistență, calitate și angajarea autentică cu ascultătorii tăi.

Pe măsură ce piața de cărți scrise devine mai puțin populară/consumată, cea de audiobook-uri este într-o continuă creștere iar Audible.com (o companie Amazon) te poate ajuta să îți vinzi cartea în format audio.

Consultanță Online

Consultanța online permite profesioniștilor să ofere sfaturi și expertiză clienților prin intermediul internetului, deschizând oportunități în diverse domenii, de la marketing la sănătate și educație. Iată cum funcționează:

 • Platforme de consultanță independentă: Profesioniștii pot utiliza platforme precum Clarity.fm sau Coach.me pentru a oferi sesiuni de consultanță.
  • Consultanții își setează tarifele pe oră și sunt plătiți direct prin platformă.
  • Aceste site-uri facilitează conectarea cu clienți din întreaga lume, extinzând potențialul de venit.
 • Crearea propriului site de consultanță: Profesioniștii pot de asemenea să-și lanseze propriul site web pentru a oferi servicii de consultanță, având control complet asupra ofertei și prețurilor.
  • Utilizarea de instrumente de marketing digital pentru a atrage clienți, inclusiv SEO, publicitate plătită și social media.
  • Oferirea de webinarii gratuite sau conținut valoros poate ajuta la construirea autorității în domeniu și la atragerea de clienți noi.
 • Utilizarea rețelelor profesionale: LinkedIn este o platformă valoroasă pentru consultanți, permițându-le să-și promoveze serviciile, să se conecteze cu potențiali clienți și să publice articole care să-și evidențieze expertiza.
  • Participarea la grupuri de discuție relevante și networkingul activ pot deschide noi oportunități de consultanță.

Am vorbit cu psihologi și antrenori de dezvoltare personală care fac asta prin skype, dar practic poți vinde orice fel de consultanță via skype. Îi trimiți clientului un invoice din Paypal sau contul bancar pentru a-ți face plata în avans, iar apoi stabiliți o oră comună în care să faceți ședința de consultanță. În funcție de expertiză și piață, poți câștiga chiar peste €100 / oră. Poți face consultanță de la fitness la business coaching.

Webinarii sau coaching 1:1

Dacă ești un expert într-un domeniu poți organiza webinarii sau sesiuni 1 la 1 la care accesul este contra cost. De exemplu, dacă te pricepi la optimizare SEO, faci un webinar de două ore în care te ocupi de acest subiect în detaliu. Ca bonus poți să oferi suportul în format digital. Toată treaba aici constă în a obține înscrieri cu câteva zile înainte de webinar. Dacă obții 20 de înscrieri la €10, faci practic €200 în 2 ore de muncă. Poți face astfel de webinarii plătite atât în România, cât și în străinătate.

Răspunde la întrebări online pe bani

Dacă ești un profesionist într-un domeniu poți răspunde la întrebări puse de oameni din toată lumea care caută ajutorul tău. Asta se poate pe site-uri ca JustAnswer și LivePerson. Algoritmul acestora face posibilă o conectare eficientă în funcție de expertiza ta și cererea clienților. E vorba de răspunsuri la întrebări tehnice sau profesionale. Poți face bani online prin simplul răspuns la aceste întrebări și/sau furnizarea de informații corecte oamenilor pe baza circumstanțelor lor individualiste.

Testarea de Aplicații și Website-uri

Testarea de aplicații și website-uri este o modalitate excelentă pentru utilizatori să câștige bani testând funcționalitățile și ușurința de utilizare a diferitelor software-uri și pagini web. Aici sunt câteva detalii despre cum funcționează:

 • UserTesting: O platformă populară care plătește utilizatorii pentru a oferi feedback despre diverse website-uri și aplicații.
  • Utilizatorii completează un test preliminar și, după acceptare, primesc sarcini de testare care se potrivesc cu profilul lor.
  • Testele sunt înregistrate video, iar feedbackul vocal este esențial. Plata este de obicei între $10 și $20 pentru fiecare test completat.
 • TryMyUI: Similar cu UserTesting, TryMyUI solicită utilizatorilor să testeze website-uri și aplicații, oferind feedback prin înregistrări video și răspunsuri la întrebări.
  • Plata este, de asemenea, per test și variază în funcție de complexitatea sarcinii.
 • Testbirds: Oferă o gamă largă de teste, inclusiv testare de bug-uri, testare de uzabilitate și evaluări ale experienței utilizatorului.
  • Plata depinde de complexitatea testului și de tipul de proiect.

Participarea la Sondaje Plătite și Studii de Piață

Completarea sondajelor plătite și participarea la studii de piață sunt metode accesibile pentru a câștiga bani sau recompense în timpul liber, oferind opinii despre diverse produse și servicii. Iată cum funcționează aceste metode:

 • Swagbucks: Un site popular care oferă utilizatorilor posibilitatea de a câștiga puncte, numite SB, completând sondaje, vizionând videoclipuri, făcând cumpărături online și mai mult.
  • Punctele pot fi schimbate în carduri cadou sau bani, prin PayPal.
  • Oferă o varietate mare de activități pentru a câștiga puncte, făcându-l flexibil și accesibil.
 • Toluna: O platformă de sondaje care permite utilizatorilor să exprime opinii despre produse și servicii și să fie recompensați pentru timpul lor.
  • Utilizatorii câștigă puncte care pot fi convertite în bani, carduri cadou sau produse.
  • Toluna oferă, de asemenea, posibilitatea de a testa produse.
 • Survey Junkie: Un site de sondaje care conectează opinii ale consumatorilor cu companiile interesate de feedbackul acestora.
  • Utilizatorii acumulează puncte pentru fiecare sondaj completat, care apoi pot fi schimbate în bani prin PayPal sau carduri cadou.
  • Sondajele sunt în general scurte și se concentrează pe o gamă largă de subiecte.

Participarea la sondaje plătite și studii de piață poate fi o modalitate excelentă de a genera un venit suplimentar în timpul liber, cu condiția să fiți conștienți că aceste metode nu vor înlocui un salariu complet. Este important să alegeți platforme de încredere și să fiți pregătiți pentru variații în disponibilitatea sondajelor și studiilor, deoarece acestea depind de cerințele specifice ale companiilor și de profilul demografic al participantului.

Agenții online profitabile

1. Agenție de digital marketing

Sunt tot mai dese și chiar au apărut o grămadă de traininguri pentru cei care vor să pornească o afacere mai serioasă în domeniul digital marketing. Presupune creare de conținut, gestionare campanii de publicitate, analiză rezultate, gestionare pagini de social media ale clienților, strategii de marketing etc. Pentru cei care sunt one man show și vor o variantă mai simplificată, există varianta de social media manager, după cum urmează.

2. Agenție de Social Media Management

Fie că îți obții de unul singur clienți sau folosești site-uri care percep comision pentru fiecare client adus, a fi social media manager poate să îți aducă bani frumoși, lunar. E suficient să obții să zicem 10 clienți care să îți vireze €100 sau €200 lunar. Partea frumoasă e că odată ce ai obținut un client, tot ce trebuie să faci este să dai 200% și, pe lângă recomandări, vei obține și venituri recurente – deci nu mai ai stresul obținerii constant de clienți (cu toate că e o idee bună să cauți continuu oportunități mai bune). Poți obține clienți fie contactând pagini/profile prin mesaj privat, sau prin site-uri ca paidsocialmediajobs.com sau fiverr.com. Am mai scris despre a lucra ca social media manager.

3. Agenție de Optimizare pentru Motoarele de Căutare – Agenție SEO

Consultanța SEO este esențială pentru orice afacere care dorește să-și îmbunătățească vizibilitatea online și să atragă mai mulți clienți prin motoarele de căutare. Ca consultant SEO, vei lucra îndeaproape cu companii pentru a analiza și optimiza site-urile lor web, asigurându-te că sunt configurate corect pentru a fi indexate eficient de către motoarele de căutare precum Google. Aceasta include optimizarea tehnică a site-ului, îmbunătățirea structurii și a conținutului paginilor, precum și dezvoltarea unei strategii solide de cuvinte cheie care să corespundă intențiilor de căutare ale publicului țintă. Consultanța SEO poate implica, de asemenea, îmbunătățirea autorității de domeniu prin construirea de linkuri de calitate și strategii de conținut care să genereze trafic și conversii. Prin monitorizarea performanței site-ului și ajustarea continuă a strategiilor SEO, poți ajuta companiile să atingă obiectivele lor de creștere online, crescând astfel traficul organic și îmbunătățind ratele de conversie.

4. Agenție de Realizare de site-uri web

Aici am o variantă avantajoasă și simplă pe care o poți pune în practică rapid. Tot ce ai nevoie e o temă de wordpress super customizabilă, premium și care oferă licență comercială pentru produsul final (site-ul). Eu folosesc elegantthemes.com care oferă câteva teme și plugin-uri premium. Recomand tema DIVI pe care o au în portofoliu. Și aici poți obține clienți de pe site-uri de freelancing sau, o idee și mai productivă, îți alegi o niștă (de ex. contabilitate) și dai search pe Google ca să găsești firme de contabilitate care au site-uri slabe, neoptimizate pentru mobil, vechi. Targetul tău este firmele mici de contabilitate și contabili care poate au un site pe wordpress.com / blogger și care vor să devină mai competitivi printr-o prezență online profesională.

5. Agenție focusată pe realizare de Sales Funnels

Presupune realizarea unor site-uri simple, de 3-4 pagini care să producă un rezultat precis pentru client – vânzare/abonare la newsletter etc. În ultimii 2-3 ani au apărut tot mai multe unelte pentru a ușura munca celor care fac sales funnels. Unul este chiar clickfunnels.com. Uite și un ebook gratuit în care poți descoperi mai multe. Asta e o oportunitate foarte bună și profitabilă, mai ales că  poți lucra direct cu firme mici/medii din străinătate care te pot plăti fie lunar, fie pe bază de comision, sume frumoase.

6. Agenție de Copywriting

Ca și copywriter poți face bani dintr-o mulțime de surse. Poți scrie articole pentru bloguri, texte de vânzare, newslettere și chiar și chestii mai complexe ca descrieri produse pe Amazon. Clienții îi găsești pe site-uri de Freelancing, pe grupuri de Facebook de copywriting. Sau îți poți face propriul site de servicii de copywriting. Există câteva grupuri și în România, iar în Engleză poți câștiga chiar mai mulți bani în funcție de complexitatea și natura textului ce îl ai de scris.

7. Agenție de producție video-uri profesionale

Aici paleta este uriașă, dar potențialul este mare. Prin această metodă am reușit personal să creez niște venituri frumoase când am început acum 6-7 ani online. O metodă este să devii video editor în softuri ca Adobe After Effects. Practic, tu sau clientul cumpără o temă video cu licență de pe videohive.com și percepi o taxă pentru acesteia, respectiv generarea video-ului în format mp4 sau orice altceva dorește clientul. Ca începător recomand și bluefx.net, care îți oferă template-uri gratuite pe care le poți folosi ca să creezi video-uri pentru clienții tăi chiar și pe site-uri de Freelancing.

Această cerere vine din partea brandurilor, creatorilor de conținut, companiilor de producție și a individualilor care doresc să-și îmbunătățească prezența online, să-și promoveze produsele sau să-și sporească angajamentul pe platforme sociale și website-uri. Editarea video este o abilitate esențială care transformă materiale brute în creații polizate, coerente și atractive, capabile să captiveze și să mențină atenția audienței.

Pentru a oferi servicii de editare video de înaltă calitate, este necesar să deții nu doar competențe tehnice solide și o bună înțelegere a software-urilor de editare, cum ar fi Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro sau DaVinci Resolve, dar și un simț estetic dezvoltat și capacitatea de a spune o poveste vizuală. Editorii video de succes sunt aceia care pot interpreta viziunea clientului și o pot transforma în realitate, adăugând efecte vizuale, tranziții, grafică și coloană sonoră pentru a maximiza impactul fiecărui proiect.

Alte idei de afaceri online pentru 2024

1. Construiește site-uri și vinde-le pe Flippa.com

Aici ai mai multe variante. Fie construiești un site în care investești timp de 6-12 luni până când începe să aibă trafic organic și îl vinzi pentru o sumă rezonabilă, fie cumperi la un preț bun site-uri cu trafic/care au venituri lunare, și apoi le vinzi pentru un profit, după ce eventual l-ai mai îmbunătățit. Pe Flippa.com poți să vinzi: site-uri complete, domenii, aplicații magazine Shopify și chiar afaceri Amazon (mai nou). Mai dau un exemplu, la partea cu domenii. Asta presupune investiții mici financiare, dar destul de mult efort în research. Practic cumperi domenii scurte și care au legătură cu un trend, model de business, nișă, etc., și apoi îl listezi pe Flippa.com pentru a fi cumpărată de oricine dorești la un preț de 10-20-30 ori mai mare decât prețul de cumpărare. De ex., domeniul pranked.com a fost vândut pentru $13.500. Asta înseamnă 1000x prețul de cumpărare 🙂

2. Afacere pe Amazon cu produse white label

Despre afaceri pe Amazon am mai scris. Presupune o investiție mai mare decât la restul de idei pe care le-am avut până acum, dar cifrele sunt relative dacă e să discutăm despre ROI și efortul ulterior (după lansare) pe care îl vei depune pentru a menține / gestiona afacerea. Valul de afaceri pe Amazon este din ce în ce mai mare și în România, existând români cu cifre de afaceri de peste 1 milion de euro anual. Pe scurt, acest model de afacere presupune crearea unui brand propriu și vânzarea de produse chinezești pe piețe dezvoltate, sub brandul construit. Marja de profit este undeva între 20-35%, de la nișă la nișă.

3. Afacere de Dropshipping

Dropshipping-ul presupune crearea preferabil a unui magazin online de nișă pe care vei vinde produse fizice prin intermediere. Totul este automatizat de o aplicație numită Oberlo care se conectează la site-ul tău Shopify. După cum precizează cei de la Oberlo, în medie, din fiecare 100 de vizitatori al magazinului, 2 persoane vor plasa o comandă cu o valoarea medie a comenzii de 45 USD. Marja de profit este de 50% (dacă vinzi produsul la 2x prețul de la furnizor). Cât despre trafic, în medie, costă 0,35 USD pentru a atrage un vizitator pe site. Evident, trebuie studiată un pic piața, furnizori etc., dar ce e frumos la acest model de afacere e că nu vezi produsul niciodată – odată plasată o comandă, Oberlo face toată treaba și furnizorul va expedia produsul automat clientului tău.

4. Bani din vânzarea de poze online

Dacă ești priceput la fotografie poți vinde imagini pe site-uri ca Shutterstock sau iStockPhoto, două dintre cele mai mari resurse online de fotografie digitală. De asemenea, poți încărca imaginile gratuit pe Pixabay.com, eliberându-le sub formă de royalty free cu drepturi de modificare și includere în proiecte comerciale. Cei care vor descărca în mod gratuit imaginile încărcate de tine vor putea să îți dea o donație Paypal. Am mai scris despre cum poți face bani pe Pixabay în trecut.

5. Creare Teme și Plugin-uri WordPress

Temele de WordPress premium sunt extrem de căutat, chiar dacă au apărut o mulțime de platforme pe care îți poți construi un site de la 0 doar prin drag & drop. Pe site-uri ca themeforest.net poți publica tema pe care ai creat-o, iar platforma se va ocupa de tot ce înseamnă vânzare / marketing. Partea bună este că poți cere bani extra pentru suport tehnic. Dacă au trecut 6 luni de la momentul cumpărării temei, iar clientul are nevoie de ajutor / are întrebări, acesta trebuie să achite o taxă de suport tehnic pentru următoarele 6 luni. Asta e o sursă foarte bună de venituri pasive.

Iar pentru că sunt tot la capitolul de Teme WordPress, vestea faină este că poți vinde inclusiv layout-uri ale temei Divi de la elegantthemes.com, de care vorbeam mai devreme. Iar asta nu presupune chiar zero programare! Astfel de layout-uri se vând și cu $60. Poate că îț isună complicat acum, dar crede-mă, merită să arunci un ochi și să afli mai multe.

Crearea și vânzarea de plugin-uri WordPress este o oportunitate remarcabilă pentru dezvoltatorii cu abilități în programare să contribuie la comunitatea vastă WordPress și să genereze venituri. Cu peste 40% din site-urile web globale folosind WordPress, cererea pentru plugin-uri personalizate, care să adauge funcționalități specifice sau să îmbunătățească performanța site-urilor, este în continuă creștere. Pentru a reuși în această nișă, este esențial să identifici o nevoie specifică neîmplinită sau să oferi o îmbunătățire substanțială a soluțiilor existente. Dezvoltarea unui plugin necesită nu doar abilități tehnice solide, ci și o înțelegere profundă a standardelor WordPress, a securității online și a celor mai bune practici în codare.

6. Arbitrajul de domenii web – Cumpără și vinde domenii web profitabile

Arbitrajul de domenii web este o afacere online în care se achiziționează domenii web cu prețuri accesibile, în scopul revânzării ulterioare la prețuri mai mari. Această practică se bazează pe identificarea domeniilor care au potențial de creștere în valoare datorită cererii crescânde sau a tendințelor de piață. Cercetarea atentă a pieței și a cuvintelor cheie este esențială pentru a alege domeniile potrivite. După achiziție, se promovează domeniile și se negociază vânzarea acestora. Cu răbdare și expertiză, arbitrajul de domenii poate genera profituri semnificative, dar necesită o înțelegere profundă a pieței și a valorii potențiale a domeniilor web.

7. Print on Demand (POD)

Print on Demand (POD) este o metodă excelentă pentru designeri și creativi de a-și vinde lucrările fără a se îngrijora de gestionarea stocurilor sau de procesul de expediere. Această abordare permite artistilor să își concentreze eforturile pe ceea ce fac cel mai bine: crearea de designuri unice și atractive. Începi prin a-ți încărca designurile pe platforme de POD, cum ar fi Printful sau Teespring, care apoi vor imprima aceste designuri pe o varietate de produse, de la tricouri și cani până la perne și postere, ori de câte ori este plasată o comandă. Avantajul major este că poți experimenta cu diferite tipuri de designuri și produse fără niciun risc financiar, deoarece nu trebuie să investești în crearea și stocarea produselor. De asemenea, aceste platforme se ocupă de fabricație, împachetare și livrare, permițându-ți să te concentrezi pe partea creativă și pe marketingul produselor tale. Aceasta este o modalitate fantastică de a-ți extinde portofoliul online și de a-ți construi un brand personal sau de afaceri în lumea digitală.

Investiții Online

Investițiile online oferă posibilitatea de a genera venituri prin tranzacționarea de acțiuni, criptomonede sau alte instrumente financiare, direct de pe computerul sau dispozitivul mobil. Iată câteva platforme populare și cum funcționează acestea:

 • eToro: O platformă de social trading și investiții care permite utilizatorilor să copieze tranzacțiile efectuate de investitori de succes.
  • Oferă acces la o gamă largă de instrumente financiare, inclusiv acțiuni, criptomonede, ETF-uri (eu folosesc XTB pentru asta) și mărfuri.
  • Utilizatorii pot interacționa cu o comunitate globală de traderi și să învețe din experiența acestora.
 • Robinhood: O aplicație destinată tranzacționării de acțiuni, opțiuni, ETF-uri și criptomonede, fără a percepe comisioane pentru tranzacții.
  • Populară în rândul investitorilor începători datorită interfeței sale user-friendly și a lipsei de taxe tradiționale.
  • Oferă, de asemenea, resurse educaționale pentru utilizatori.
 • Coinbase: O platformă de tranzacționare criptomonede recunoscută pentru ușurința de utilizare și securitate.
  • Permite cumpărarea, vânzarea și stocarea unei varietăți largi de criptomonede.
  • Oferă un portofel digital pentru stocarea sigură a activelor digitale.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x